Een wandeling tussen Eindhoven en België: bos, hei en abdijbier

Bloeiende hei Groote Heide Leende-Strijp

Zin in een dagtocht door een mooi stukje van Nederland, met een lunch over de Belgische grens? Let dan maar even op, want dat is precies wat we laatst deden! Hieronder vertel ik over onze wandeling en deel ik onze route tussen Eindhoven en België.

We begonnen niet helemaal bij Eindhoven hoor! We kampeerden een weekendje bij natuurcamping Klein Frankrijk. Dat ligt bij Leenderstrijp, een schattig boerengehucht 15 kilometer ten zuiden van Eindhoven. Het is een leuke, kleine camping aan de rand van een eigen meer (!!).

Vanaf de camping kun je prima een dagje naar Eindhoven, fietsen door de landelijke Brabantse omgeving of wandelen. Wij deden dat laatste.

Wil je dezelfde route lopen? Aan het einde van de blog vind je de routebeschrijving.

Het Leendersbos en de Groote Heide

Op zondagochtend vertrokken we van de camping voor onze wandeltocht. Er was regen voorspeld, maar vooralsnog scheen het zonnetje. En ondanks de voorspellingen zou die de hele tijd blijven schijnen.

We liepen van de camping eerst naar het dorp. Vanaf daar volgden we een route van fietsknooppunten, die ons om te beginnen het dorp door en uit leidden. Daarna volgden we een fietspad tot aan de Groote Heide, een – jawel – groot open veld met heide. En laat de heide nu precies in bloei staan! Wat een heerlijkheid om over zo’n heideveld in bloei te lopen.

Wandelen Achelse Kluis België

De Achelse Kluis

Aan de rand van de Groote Heide, net over de Belgische grens, ligt ons doel van de dag: Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis. De abdij staat bekend om het trappistenbier van het merk Achel dat ze in hun eigen brouwerij maken. Er is ook een herberg-brasserie en een winkel in de abdij. Ben je met een grote groep, dan is het mogelijk een rondleiding te reserveren.

Na een stukje lopen gingen wij natuurlijk voor een lekkere lunch! Ze serveren uiteraard hun eigen abdijbier, maar ook gerechten waar bier in verwerkt is. Wij probeerden zowel het blonde als het bruine bier, en namen daarbij abdijbrood met een kaas- en een garnalenkroket. Heerlijk!

Daarna liepen we nog even de winkel binnen. Kom je hier met de auto en vind je het bier lekker? Dan kun je daarna in de winkel een kratje (of meerdere) meenemen.

Fiets- en wandelknooppunten

Op de terugweg liepen we eerst een stukje zoals we ook gekomen waren: over de Groote Heide. Tot dusver hadden we een route van fietsknooppunten gevolgd. Nu stapten we over op wandelknooppunten.

Aan het eind van het heideveld liepen we nog een stukje rechtdoor over een asfaltpad, waarna we de onverharde bospaden op liepen. Door ‘t Leendersbos liepen we terug naar de camping. En toen we daar aankwamen kleedden we ons gauw om voor een duik in het meer. Een heerlijke verfrissende afsluiter na een warme wandeling.

Onze route in knooppunten

Ben je in de buurt van Leenderstrijp, of wil je ook een keer kamperen bij Klein Frankrijk? En heb je zin in een wandeling? Hieronder vind je onze route, uitgeschreven aan de hand van knooppunten.

Onze wandelroute is een mix van een halve fietsknooppuntenroute (fietsroute 137746 van Route.nl), aangevuld met een stukje op basis van wandelknooppunten.

En dit was onze route (circa 13 km) :*

  • V.a. camping Klein Frankrijk linksaf over zand- en fietspad naar Strijp. Doorlopen tot aan FK 54
  • Volg FK 54 – 56 – 36 – 217
  • Vanaf FK 217 zie je de abdij Achelse Kluis liggen.
  • Volg FK 217 – 36 – 56, en dan WK 56 – 50 – 51 – 4 – 28
  • Blijf rechtdoor lopen totdat je een geasfalteerd fietspad kruist. Ga rechts, en vlak daarna is de camping weer aan je linkerhand.

*FK = Fietsknooppunt (wit-groene borden)
WK = Wandelknooppunt (geel-groene bordjes)

Kijk voor meer wandelinspiratie eens bij alle blogs over wandelen in Nederland!

Veel wandelplezier, en als je de route gelopen hebt (of bij de Achelse Kluis bent geweest): deel je ervaring hieronder!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *