Wandelen rond de Pyramide van Austerlitz

Wist je dat Nederland een eigen piramide heeft? En dat je daar in de omgeving heel mooi kunt wandelen? Op de Utrechtse Heuvelrug ligt de Pyramide Austerlitz. Een mooie plek voor een dagje weg in eigen land. Laatst bracht ik zelf een bezoekje aan dit monument, en combineerde dat met een fijne dagtocht.

Maar nog even… een piramide in Nederland, hoe zit dat? Hieronder vertel ik je wat meer over deze plek, en wat je moet weten als je het monument zelf wilt bezoeken. Na een beschrijving van mijn eigen wandeling in deze omgeving, geef ik je nog meer tips om leuk te wandelen rond Austerlitz.

Over de Pyramide van Austerlitz

Op nog geen 20 kilometer van Utrecht ligt de Pyramide van Austerlitz. De geschiedenis van de Pyramide begint in de Franse Tijd in Nederland, de periode van 1795 – 1813 waarin Nederland bezet werd door Frankrijk. Deze korte periode blijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van ons vaderland. Zo voerde de Franse heerser Napoleon Bonaparte de burgerlijke stand in, kreeg iedereen een achternaam, werden de meter en de kilo geïntroduceerd en werden we een koninkrijk.

In die tijd ligt generaal Marmont met 18.000 man gelegerd op de Utrechtse Heuvelrug. Aan het eind van 1804 besluit hij dat hij en zijn mannen nog wel tijd over hebben voor een projectje. Hij wil een monument bouwen ter ere van Napoleon. Een paar jaar eerder was hij met Napoleon in Egypte, en hij was erg onder de indruk van de piramides. In 27 dagen liet hij een piramide bouwen, met bovenop een houten obelisk. Hij noemde het bouwwerk: de Pyramide van Marmont.

Al twee jaar later doopt Lodewijk, de koning van Nederland en de broer van Napoleon, de piramide om naar de Pyramide van Austerlitz, ter ere van de overwinning van Napoleon bij het Tsjechische Austerlitz. Algauw blijkt de Pyramide niet zo goed bestand te zijn tegen de tand des tijds. De trapsgewijs opgebouwde zijden worden vlak, de houten obelisk verzakt en wordt verwijderd. In 1894 wordt er een stenen obelisk teruggeplaatst, maar verder gebeurd er weinig onderhoud. In 2007 start de meest recente restauratie. Inmiddels is de Pyramide weer in ere hersteld, en open voor bezoekers.

Wil je de Pyramide van Austerlitz bezoeken? Dan hier een paar praktische tips:
  • De Pyramide is open voor bezoekers. Voor de entree betaal je €3,50 (december 2019). Kijk hier voor actuele prijzen en openingstijden.
  • Parkeren kan bij het bezoekerscentrum. Vanaf daar is het nog een paar minuutjes lopen naar de Pyramide.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Er wordt door verschillende partijen verwezen naar buslijn 381, maar mijn ervaring is dat deze doordeweeks 1x per uur rijdt, en in het weekend helemaal niet. Het beste ga je dus niet uit van de bus. Vanaf station Driebergen-Zeist is het circa 7 kilometer lopen, en vanaf station Maarn 4 kilometer (kortste looproute Google Maps).
piramide van Austerlitz
Tadaa! Daar is dan de piramide van Austerlitz!

Mijn rondwandeling vanaf station Driebergen-Zeist

Een bezoek aan de Pyramide combineerde ik met een fijne wandeltocht van 19 kilometer. Ik liep een rondwandeling uit de gids ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’. Laatst liep ik uit dezelfde gids een route bij Baarn.

Volgens de gids zouden we moeten starten in het dorpje Austerlitz, waar we met de bus konden komen. Lang verhaal kort: die bus reed niet. Maar de route kwam ook vlak langs station Driebergen-Zeist. Dus kozen we voor de aanlooproute van circa 300 meter.

Schapen en topsporters

We staken het kleine landgoed De Breul over, de weg over, en liepen toen het bos in. Het begon te miezeren, en dat zou het bijna de hele wandeling blijven doen. De poncho werd dus tevoorschijn gehaald en ingepakt liepen we verder.

In het bos liepen we langs de schaapskooi. Er was geen schaap of mens te zien – en geef ze eens ongelijk met dit weer! Maar de informatieborden en picknicktafels maakten duidelijk dat bij beter weer bezoekers welkom zijn om de schapen gedag te zeggen.

Via en stukje hei en bos kwamen we uit bij het KNVB-sportcentrum. Hier staken we weer een weg over. We komen langs een aantal gebouwen die vermoedelijk van een scoutingvereniging zijn.

De Pyramide van Austerlitz

Dan lopen we weer het bos in. Op een gegeven moment vermoed ik dat we verkeerd zijn gelopen (het zal weer eens niet, met al die bospaden tellen), maar we lopen de richting op waar volgens mijn gevoel de Pyramide ligt. We komen een stel met een hond tegen, die kennelijk juist richting de Pyramide lopen. Of we met hun mee willen lopen. Graag!

En dan is ‘ie daar eindelijk: de Pyramide van Austerlitz! Op een open stuk staat een vierkante heuvel, die trapsgewijs in een keurig puntje omhoog steekt. Bovenop prijkt de obelisk. We betalen onze entree aan de kassa, en klimmen de trap op, naar de top van de Pyramide. We genieten even van het uitzicht – ookal kunnen we niet ontzettend ver kijken door het weer, lezen wat informatiebordjes, maken een paar foto’s, en vertrekken weer. Er staan ook picknicktafels rond de Pyramide, ik kan me voorstellen dat het in de zomer heel leuk is hier je eigen lunchpakketje op te peuzelen.

Helaas treffen wij geen picknickweer. Daarom lunchen we bij restaurant De Pyramide, die vooraan bij de weg ligt. Er ligt een speeltuin en lunapark naast, met attracties zoals botsauto’s en een zweefmolen.

Heidestein

Als de buikjes weer vol zitten, lopen we verder. We lopen door het bos naar het dorpje Austerlitz. Het dorp is in dezelfde tijd ontstaan als de Pyramide. Toen het Franse leger hier zijn tentenkamp opsloeg, kwamen hier ook handelaren. Op den duur vertrok het leger, maar de handelaren bleven. De toenmalige koning van Nederland, Lodewijk Bonaparte, vernoemde het dorp naar een overwinning van zijn broer Napoleon bij Austerlitz – net zoals de dichtbij gelegen piramide.

Op het laatste stukje van onze route kwamen we over landgoed Heidestein. Dit landgoed is rond 1900 aangelegd. Destijds was hier overwegend heide – vandaar de naam. Een groot deel is bebost, maar er zijn nog wel mooie stukjes hei over. Na Groot Heidestein komen we langs Klein Heidestein, een aangelegde vijver met een theehuis dat langs de wal op een verhoging gebouwd is.

We maken de laatste meters door het bos, en komen via De Breul weer uit bij het station. Wij hebben gelijk de trein gepakt. Loop je ook deze route en heb je aan het eind van de tocht wel weer trek? Tegenover het station, waar de route begint en eindigt, zit nog een pannenkoekenrestaurant.

Mijn route komt vooral door bos, maar ook over een heel mooi stukje hei.

Nog meer wandelroutes rond Austerlitz

De Utrechtste Heuvelrug is erg mooi wandelgebied, en de Pyramide ligt in een bosrijke omgeving. Het is dan ook leuk wandelen rond Austerlitz, en een bezoek aan de Pyramide is perfect te combineren met een wandeltocht. Ik liep een route uit een wandelgids, maar in deze omgeving zijn er nog veel meer wandelroutes die je kunt lopen.

Bijvoorbeeld de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug (14 kilometer) van station Driebergen-Zeist naar station Maarn. Voor een bezoek aan de Pyramide moet je een klein stukje van de route af – maar dit is wel opgenomen in de routebeschrijving.

Wil je een wat korter rondje lopen? De bossen zijn hier vergeven van de paaltjes die verschillende kleuren routes aanwijzen. Een voorbeeldje is de wandelroute Kamp Austerlitz, een route van 3,7 kilometer vanaf het dorp. Je loopt dan langs de plek waar het Franse legerkamp lag, ten tijde van de bouw van de Pyramide. Andere routes zijn bijvoorbeeld Heidestein en Bornia, van 4,5 en 5,5 kilometer. Bij route Heidestein kom je ook langs de schaapskooi.

Krijg je nu zin in een dagje wandelen rond Austerlitz, en een bezoek aan de Pyramide?

Vergeet dan niet dit artikel te delen voor andere wandel-enthousiastelingen! En laat je hieronder weten welke route jij hebt gelopen? Misschien weet je nog meer wandelroutes of tips… Ik ben benieuwd.

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →