Wandelen in Nationaal Park de Veluwezoom

De Veluwe is een van de mooiste stukjes van Nederland, als je het mij vraagt. Ik ga graag een stukje wandelen op de Veluwezoom, een natuurgebied in het zuidelijke deel van de Veluwe. Hier geniet je van bos, hei en mooie uitzichten. En met een beetje mazzel spot je hier ook wild. Krijg je al zin om de wandelschoenen aan te trekken? Hieronder heb ik een aantal leuke wandelroutes op de Veluwezoom voor je verzameld.

>> Kijk voor meer wandelinspiratie ook bij ‘Wandelen in Nederland’.

Over Nationaal Park de Veluwezoom

De Veluwezoom is een stuk van de Veluwe tussen Arnhem en Eerbeek. Het is een afwisselend natuurgebied met bos, hei, zandverstuivingen en landgoederen. Hier geniet je van ruim 5.000 hectare natuur. Tijdens een tocht over de Veluwezoom kun je zomaar oog in oog in staan met een hert of wild zwijn. Ook zijn er op bepaalde stukken Schotse hooglanders en pony’s uitgezet. En op de Posbank vind je ook een schaapskooi.

De Posbank is onderdeel van de Veluwezoom. Strikt genomen is de Posbank een stenen bank op een prachtig uitzichtpunt. Vanaf dit punt kun je wel tot Duitsland kijken. De bank is in 1921 gebouwd ter ere van de heer Pos, oud-voorzitter van de ANWB. Met de Posbank wordt ook wel het heuvelachtige stuk rond het uitzichtpunt bedoeld. Naast het uitzichtpunt is een parkeerplaats en paviljoen De Posbank.

Wandelen op de Veluwezoom

Het gebied is vrij toegankelijk op de paden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelroutes starten vaak bij het bezoekerscentrum, horeca of een van de parkeerplaatsen in en aan de rand het gebied. Maar je kunt ook wandelen vanaf een treinstation in Dieren of Velp.

Wandelen op de Veluwezoom is het hele jaar door de moeite waard. Maar ga vooral ook eens rond augustus, wanneer de heide in bloei staat. Zeker op de Posbank heb je dan prachtige uitzichten.

Wandelroutes Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom is een geliefd natuurgebied. En dat zie je ook terug in het aantal wandelroutes in de regio. Kort, lang, rondwandelingen en lijnwandelingen. Online kom je al een hoop tegen. Hier een paar wandelroutes op de Veluwezoom van verschillende lengtes:

  • Wandelroute schaapskooi Veluwezoom (2 km). Start- en eindpunt: Rheden. Een perfect rondje voor met de (klein)kinderen.
  • Veluwezoom-Posbank (5 km). Start- en eindpunt: Rheden. Een niet te lang en zeer geliefd rondje over de Posbank.
  • Zevenheuvelenroute (route 7,5 km / route 15 km). Start- en eindpunt: De Steeg. Eigenlijk een hardlooproute, maar je kunt het ook prima wandelen natuurlijk. De naam zegt het al: je maakt hoogtemeters op deze route! De route bestaat uit twee lussen, van 7,5 en van 15 km, die je kunt combineren tot een route van ruim 22 km.
  • Bronstroute Veluwezoom (8,4 km). Start- en eindpunt: parkeerplaats De Lange Juffer, of parkeerplaats Herikhuizerveld. Het hele jaar een mooie route, maar vooral aan te raden in de bronsttijd van de edelherten. Dat is zo rond september / oktober.
  • Heuven Beekhuizen Veluwezoom (9 km). Start- en eindpunt: Rheden.
  • NS-wandeling Veluwezoom (11 of 15 km). Start: Dieren, eind: Rheden of Velp. Met deze lijnwandeling zie je veel van de Veluwezoom! Zo kom je door de Onzalige Bosschen, over de Posbank, de Zijpenberg en de Beekhuizense Beek.
  • Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom (16,5 km). Start- en eindpunt: Terlet. Een wandeling door mooie natuur, maar ook met nog zichtbare resten uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Maarten van Rossumpad etappe 11 (18,7 km). Startpunt: Laag Soeren, eindpunt: Rozendaal.
  • Veluwe zwerfpad etappe 12 (35 km). Startpunt: Dieren, eindpunt: Arnhem.
Wandelgidsen en -kaarten van de Veluwezoom

Kun je net als ik geen genoeg krijgen van de Veluwezoom? Dan vind je de wandelgids Wandelen op de Veluwezoom van Gegarandeerd Onregelmatig misschien ook wel leuk.

Of ga eens op pad met een wandelkaart. Zoals de ANWB Wandelregiokaart Veluwezoom, of de kaart van Falk Natuurmonumenten NP Veluwezoom & Deelerwoud. Op sommige kaarten staan ook routes uitgestippeld. En met de knooppunten kun je ook je eigen routes samenstellen.

Online je route samenstellen

Je kunt je eigen wandelroute ook online maken met de wandelplanner van het Routebureau Veluwe. Klik in de planner de wandelknooppunten aan om je eigen route te maken. Download daarna de route, je bent klaar om te gaan wandelen op de Veluwe!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

2 Comments on “Wandelen in Nationaal Park de Veluwezoom”

  1. Nederland heeft zo veel mooie natuur wat mensen vaak niet weten en niet willen ontdekken omdat ze perse naar het buitenland willen. Maar hier in eigen land is genoeg te vinden. En de Veluwe is echt een plaatje. Bedankt voor dit mooie artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *