Wandelen in Utrecht: van fort tot Dom

Fort Gagel - wandelen in Utrecht

In Utrecht kun je niet alleen mooi wandelen, het ligt ook nog eens centraal in het land en is daarom prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Laatst liepen wij op een winderige zondag een route die aan de rand van Utrecht stad begint, en via de polders naar de binnenstad leidde. Daarbij kwamen we ook nog langs een paar forten die bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen. Een leuke route met zowel natuur als cultuur!

In totaal lopen we iets meer dan 16 km. Voor het grootste deel van de route volgen we een route uit een wandelgids van reizigersorganisatie Rover, waarin 40 wandelingen worden beschreven die met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

De gids vertelt ons dat we op onze route van vandaag moerasbossen en forten tegen zullen komen, en eindigen in de Utrechtse binnenstad. Ik ben benieuwd!

Wandelen door moerasbos en langs forten

Het is zondagochtend, en we pakken de trein naar Utrecht Centraal. Vanaf daar gaan we met de bus naar halte Pekingdreef, ons startpunt aan de buitenste rand van de wijk Overvecht. We lopen de straat uit, steken de weg over en lopen al tegen het eerste fort aan: Fort de Gagel. Het fort werd in 1820 gebouwd en werd sindsdien meerdere keren verbouwd. Het huidige plan is dat er een infocentrum, café-restaurant en fiets- en kanoverhuurder in komen. Mooie plannen! Tot die tijd kun je de gebouwen niet in, maar is het fort wel geopend als ‘stadspark’.

Na het fort lopen we de Gagelpolder in. Hier gaan we de verharde wegen af, en is het van tijd tot tijd drassig. We lopen over graslanden tussen watertjes door. Dus dit bedoelde de gids met moerasbos! Ik zie wel waarom. Het is een kippenstukje lopen van de buitenste randen van de stad, maar hier zie ik overal gras, bomen en water om me heen. We zien sporen van onder andere hertjes (vermoeden we). In de verte zie ik een ouderwetse molen. Dat zorgt wel voor het Hollandse poldergevoel.

De route leidt ons weer een verhard pad op, en we zigzaggen langs oude bunkers naar Fort Ruigenhoek. Niet veel verder ligt het laatste fort op onze route: Fort Blauwkapel. Dit laatste fort is één van de grootste van de Waterlinie en ligt om een klein dorpje. Hier houden we even een korte pauze bij het 15e eeuwse kerkje voor een slok water en een eierkoek.

Aan de borrel bij de Dom van Utrecht

Na Fort Blauwkapel wandelen we Utrecht stad weer in. We lopen door een wijk met mooie huizen richting het Griftpark. Op de plek van het park stond tot 1960 een gasfabriek en vuilnisbelt. In de jaren ’90 werd hier een park ingericht. De verontreinigde bodem is gesaneerd, en tot eind 2019 liep er nog een onderzoek naar een natuurlijke manier om de verontreiniging te laten verdwijnen. Het park was in de tussentijd gewoon open. Naar het schijnt is het park populair bij Utrechters. Dat zal vast niks met de kinderboerderij te maken hebben (ahum).

Kort na het park lopen we langs de Weerdsingel Oostzijde. Aan het eind van de singel zou volgens de gids een punt moeten zijn met ‘mooi uitzicht op de binnenstad’. We hebben ernaar gezocht, maar ik heb geen flauw benul welk punt de gids hiermee bedoelde. Hierna leidt de route ons echt de binnenstad in en komen we door een paar leuke achterafstraatjes.

Vlak na het Janskerkhof haken we af, en lopen verder onze eigen route door de binnenstad. Het is namelijk inmiddels aan het eind van de middag. En ik heb een man bij me die behoefte schijnt te hebben aan bier. Hem moet ik ook te vriend houden, en bovendien begint het te regenen. Dus wandelen we een leuk cafeetje binnen naast de Dom en bestellen daar het zelfgebrouwen bier en een portie bitterballen. (Overigens is het een er leuke en creatieve tent: Grandcafé Lebowski.)

Na de borrel wandelen we terug naar Utrecht CS. Het is mooi geweest voor vandaag. Het was een lekkere zondagse wandeling, compleet met uitwaaien in de polder en een borrel in de binnenstad aan het einde. Ik ken Utrecht redelijk, maar ik heb toch verrassend leuke nieuwe stukjes gezien. Wat ons betreft was het een geslaagde zondag.

Zelf ook deze route lopen?

Deze route komt uit de wandelgids ‘Op verkenning – 40 wandelingen met het openbaar vervoer’. Behalve het laatste stukje in de binnenstad dan, waar we eigenlijk een beetje onze eigen weg volgden. Wil je de route zelf ook lopen: het is wandeling 19 uit deze gids, ‘door moerasbos, forten en binnenstad’. De eigenlijke route is 18 km, maar wij hebben dus 16 km gelopen.

Benieuwd naar nog meer leuke wandelroutes die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer? Kijk dan eens bij mijn andere wandelblogs over OV-wandelingen.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *