In Almere kun je heerlijk wandelen! Niet alleen is de stad omgeven door natuur. Almere is gebouwd als ‘tuinstad’, een meerkernige stad met groen ertussen, waardoor je ook in de stad zelf leuk kunt wandelen. En dan heb ik het het nog niet eens over de diverse, moderne, soms bijzondere architectuur. Dus ga lekker de natuur in, of ontdek de stad met een stadswandeling!
Als rasechte Almeerder ken ik de stad aardig goed. Maar wandelen, dat deed ik toch meestal op het ‘oude land’, buiten de polder. Door de corona-maatregelen van het afgelopen jaar ben ik vaker in mijn eigen stad gaan wandelen. Dat is erg goed bevallen, dus dat hou ik er ook komend jaar in. Wil je ook eens een leuk stuk wandelen in Almere? Hierbij de nodige wandelinspiratie.
>> Meer Almere-inspiratie? Kijk eens bij ‘Cityguide Almere: 36 redenen waarom deze stad een bezoek waard is!’
1 – Architectuurwandeling Almere
Als jonge stad biedt Almere veel ruimte voor moderne architectuur. Deze route leidt door het centrum van Almere en door de Filmwijk. Vanuit het Lumièrepark heb je goed zicht op de ‘skyline’ van Almere. En na zo’n wandelingetje van 7 kilometer heb je natuurlijk nog genoeg energie voor een drankje in de stad of om te shoppen voordat je weer op de trein stapt.
Soort wandeling: stadswandeling
Lengte route: 7,2 km
Routebeschrijving: als GPX te downloaden op visitalmere.com.
>> Of boek een citywalk met een gids! Er zijn vijf verschillende citywalks te boeken, in verschillende delen van de stad.
2 – Rondje Lepelaarsplassen
Hou je van vogels? Neem dan zeker je verrekijker mee op deze wandelroute! Of je camera met telelens. De Lepelaarsplassen is namelijk een populaire spot voor vogels. Deze wandeling voert je om de Lepelaarsplassen heen. Vanaf de observatiehutten en uitkijkpunten heb je zicht op de plassen. Ondertussen heb je tijdens je wandeling continu zicht op andere natuur: de Noorderplassen en het Markermeer.
Leuk extraatje: naast het startpunt ligt het gemaal De Blocq van Kuffeler. Dit gemaal speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de provincie: in 1967-1668 legde het in zeven maanden tijd zuidelijk Flevoland droog.
Soort wandeling: natuurwandeling, extra interessant voor vogelliefhebbers
Lengte route: 12 km
Routebeschrijving: verkrijgbaar bij startpunt bezoekerscentrum De Trekvogel. Ook op Route.nl, wandelroute 540616.
3 – Hans Prins wandelroute
Almere is sinds het najaar van 2020 een bewegwijzerde wandelroute rijker! De route is vernoemd naar Almeerder en fanatiek wandelaar Hans Prins. Tijdens de wandeling kom je door een stukje van Almere Buiten en Almere Stad. Je loopt langs de Noorderplassen, de Lepelaarsplassen, het Markermeer en de Oostvaardersplassen. En daarmee heb je een heel mooi stukje van Almere te pakken.
Soort wandeling: natuur- en stadswandeling
Lengte route: 20,6 km
Routebeschrijving: Op visitalmere.com vind je de folder met de routebeschrijving van de Hans Prinsroute. De route is ook verkrijgbaar bij VVV Almere.
4 – Pionierspad – etappe 11
Het Pionierspad is een lange afstand wandelpad die dwars door Flevoland loopt. Tussen startpunt Steenwijk en eindpunt Muiden kom je over een groot deel van de polderprovincie, en loop je over de voormalige bodem van de Zuiderzee. De laatste etappe van het Pionierspad komt door Almere. Vanaf het Almeerderhout loop je langs Almere Haven en door het Kromslootpark naar Muiderberg en Muiden.
Soort wandeling: LAW
Lengte route: 22,3 km
Routebeschrijving: Wandelnet
5 – Almere Wandelpad
In een groene stad als Almere kun je eindeloos wandelen. Dat moeten ook de bedenkers van het Almere Wandelpad hebben bedacht. Met deze route kom je door of langs zo’n beetje alle mooie parken en natuurgebieden die de stad rijk is, zoals het Kromslootpark, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen. In iets meer dan 100 kilometer loop je een heel rondje om Almere heen.
Soort wandeling: meerdaagse tocht, natuurwandelingen
Lengte route: 109 km / 10 etappes
Routebeschrijving: Op de website van Almere Wandelpad vind je meer info over de route en GPS downloads. De route is ook te volgen met Runkeeper.
6 – Halve marathon Almeerderhout / TOP Kemphaan
Deze stevige wandeling voert je door een mooi stukje natuur van Almere. De wandeling is een combinatie van stukken bos en open stukken. Je kunt op de dijk even genieten van het uitzicht over het Gooimeer en je komt langs kasteel Almere. En als je terug bent bij het startpunt kun je bijkomen op het terras van één van de horecagelegenheden op de Kemphaan (zie ook hieronder).
Soort wandeling: natuurwandeling
Lengte route: 21,1 km
Routebeschrijving: De route van de halve marathon vind je op de site van Staatsbosbeheer. In Buitencentrum Almeerderhout (horeca en parkeergelegenheid) kun je ook een geprinte route mee pakken. Voor de deur van het buitencentrum staat de route ook op een groot bord onder de naam ‘TOP Kemphaan’.
7 – Wandelen op en rond de Kemphaan
Het stadslandgoed is omgeven door bos, en is daarmee een heerlijke uitvalsbasis voor een wandeling. Loop de apenroute langs Stichting Aap, of ga langs het vierseizoenenpad op zoek naar sporen van de bever. Deze korte wandelingetjes zijn ideaal met kinderen. Houd je van wat meer uitdaging, loop dan de halve marathon die ik hiervoor noemde. Deze start ook vanaf de Kemphaan.
Uitgewandeld? Op stadslandgoed De Kemphaan vind je onder andere Stichting Aap, Almere Jungle, het klimbos Fun Forest, de stadsboerderij, een natuurcamping, restaurant Dubbelop en de Staatsbosbeheerlocatie Buitenhout met horeca.
Soort wandeling: natuurwandelingen, ook leuk met kinderen
Lengte route: divers (2 tot 5 km)
Routebeschrijving: De Kemphaan
8 – Op avontuur rondom Kasteel Almere
Elke Almeerder weet het kasteel wel te vinden. Of, zoals ik het beter ken: ruïne Almere. Het nooit afgebouwde kasteel heeft iets spookachtigs. Tijdens deze rondwandeling loop je langs het kasteel, door het Almeerderhout en door het oudste stadsdeel: Almere Haven. Vanaf bushalte de Steiger (of busstation ‘t Oor) loop je zo naar de route toe.
Soort wandeling: natuur- en stadswandeling
Lengte route: 11 km
Routebeschrijving: Route.nl, wandelroute 899018
Veel wandelplezier!
Heb je één van de routes gelopen? Deel je ervaringen in de comments hieronder!
Vol goede moed de bruine route willen (hard)lopen in het Cirkelbos, maar de bordjes zijn nergens te bekennen. De enige die ik gezien heb zijn rood/wit.
Hoi Kirsten, dat is jammer dat je de gewenste route niet hebt kunnen volgen! En goed dat je het deelt. Ik denk dat je op het Boswachterspad van de Kemphaan doelt? Wellicht is het een idee om hen te laten weten dat de bordjes ontbreken. Die rood-witte die je hebt gezien zijn waarschijnlijk van het Pionierspad.