Spoorwandelen in Beekbergen – een gevarieerde rondwandeling bij Apeldoorn

stoomtrein-Beekbergen

In de buurt van Apeldoorn vindt je een rondwandeling waarbij je legaal kunt spoorwandelen. Klinkt dat niet supertof? Ik vond van wel, en was daarom erg benieuwd naar deze wandeling. Maar er is nog meer! Onderweg kom je ook de hoogste waterval van Nederland tegen. Dit wordt gegarandeerd een mooie wandeling.

Deze wandelroute heet ‘Groene Wissel Beekbergen’. Het is een rondwandeling van 17 kilometer vanuit het dorpje Beekbergen, vlak onder Apeldoorn. Onderaan deze blog vind je meer praktische info over de tocht.

Spoorwandelen

Vanuit Beekbergen lopen we eerst een stukje langs akkerland. Als we in de verte de spoorwegovergang tussen de akkers door zien lopen, horen we al het gefluit van de stoomtrein. Het geluid komt van één van de treinen van het museumstation Beekbergen van de VSM (Veluwse Stoomtrein Maatschappij). Hier rijden op het traject Apeldoorn – Dieren nog ouderwetse stoomtreinen, met Beekbergen als thuisbasis.

Bij de spoorwegovergang staat een bankje, waar we even gaan zitten voor een slokje water en een broodje. Als ik net mijn broodje op heb, komt het gefluit ineens dichterbij. Gelijk gaan we bij het spoor staan kijken, terwijl de ouderwetse stoomtrein dichterbij komt, en in een rustig tempo voorbij rijdt. Stelletjes, opa’s en oma’s met kleinkinderen en nog meer mensen hangen uit de ramen en zwaaien naar ons, alsof wij de attractie zijn.

Als de trein voorbij is, vervolgen we onze weg. Deze komt via een klein ommetje een stukje verderop weer bij het spoor uit. We gaan de snelweg onderdoor. Hier is ook een halte van de stoomtrein, zoals met een groot bord staat aangegeven. Vanaf hier lopen we zo’n 2 kilometer direct langs het spoor. Echt comfortabel loopt het niet, over die stenen. Maar het is wel een aparte ervaring om zo over het spoor te lopen. Omdat deze spoorlijn alleen in gebruik is door de museumtreinen, is het bovendien legaal om hier te lopen.

De hoogste waterval

Waar het spoor een spreng (kunstmatig aangelegde beek) kruist, buigen we af. Deze volgen we tot aan de Loenense waterval, een kunstmatig aangelegde drietraps-waterval. Het mag dan kunstmatig zijn, daarmee is het wel de hoogste van Nederland! Verderop langs de spreng zullen we later nog tweetraps- en eentraps-watervalletjes tegen komen. Maar degene die we als eerste zien is de grootste, en ook de drukst bezochte. Kinderen spelen in het water, en aan de picknicktafels zitten mensen te picknicken.

De Loenense waterval is ook goed met de auto te bereiken: het is maar een paar honderd meter van de waterval naar de parkeerplaats aan de weg. Hier staan ook ijs- en frietkramen, om er een compleet uitje van te maken. Hier halen we een snack bij de frietkraam, die we even rustig oppeuzelen voordat we verder lopen.

kleine-waterval-Loenen
In het bos komen we ook nog langs een kleinere tweetraps-waterval.

Bos en hei

Na de parkeerplaats lopen we verder langs de spreng, waarbij we nog een paar kleinere watervallen tegenkomen. Het gehele pad langs de spreng – van de spoorlijn tot het punt dat we daadwerkelijk de loop van de beek verlaten – is smal, bossig en grassig. Dat wordt vanavond een goede tekencontrole! Maar dat maakt het natuurlijk wel een beetje avontuurlijk. Ik kan me wel voorstellen dat dit stuk bij slecht weer misschien minder goed begaanbaar is.

Als we de loop van de beek verlaten, volgt een stuk door het bos over brede bospaden. We komen ook nog langs een stuk hei, voordat we de snelweg weer oversteken.

Hierna komen we langzamerhand weer in de bewoonde wereld. Van mooie vrijstaande huisjes in het bos, tot campings vol caravans. Het mooiste is villa Rauwenhul – een mooie witte villa die er jammer genoeg een beetje verlaten aandoet. Na het laatste stukje gekriskras komen we weer bij de kerk van Beekbergen uit.

Over de wandelroute

Ik vond het een mooie, gevarieerde rondwandeling in de buurt van Apeldoorn. Erg leuk dat je onderweg ook wat bezienswaardigheden tegen komt. En het begin-/eindpunt is goed met de bus bereikbaar.

Lijkt het je leuk om ook deze wandeling te lopen? Dan heb ik hier een paar kenmerken voor je op een rijtje gezet.

Lengte: 17 km
Begin- en eindpunt: Beekbergen. Vanaf Apeldoorn, buslijn 91: halte Smittenberg, buslijn 43: halte Kerkweg.
Routebeschrijving: een kaart en routebeschrijving kun je downloaden op de site van Wandelzoekpagina.

Benieuwd naar meer wandelroutes die makkelijk met het OV te bereiken zijn? Kijk dan ook eens naar:

Vaker lezen over wandelingen in Nederland? Volg DutchWayfarer dan op Facebook, Instagram of Pinterest!

Bedankt voor het delen!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *