Hoe gaaf is het als je kunt zeggen dat je Nederland van noord naar zuid te voet hebt doorkruist? In 2018 en 2019 loop ik in delen het Pieterpad. In dit blog vertel ik je over het pad (wat het is, lengte en etappe-indeling) en waarom ik het wil lopen.
Wat is het Pieterpad?
Voor mij is het Pieterpad een begrip – en ik denk voor veel wandelaars. Toch merk ik in gesprekken vaak dat mensen niet van het bestaan weten. Daarom begin ik even met toe te lichten wat het Pieterpad is.
Het Pieterpad is een lange-afstandswandelroute (LAW) die van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg loopt. De officiële benamingen van de route zijn LAW 9.1 (Pieterburen-Vorden) en LAW 9.2 (Vorden-St. Pietersberg). Samen vormen zij de langste LAW van Nederland.
Het pad bestaat nog niet zo ontzettend lang. Het is bedacht in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw door de twee wandelvriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Zij wilden in Nederland ook een lange wandelroute, net zoals je die in andere landen hebt. Omdat ons landje niet zo groot is, werd het gelijk een route van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje.
Waarom ik het Pieterpad wil lopen
Het wandelen is er bij mij met de paplepel ingegoten. De hond was het perfecte excuus voor wandelingen door het bos, over de hei en een enkele keer over het strand. Niet zo lang geleden stoeide ik met de keuze voor een sport, terwijl ik helemaal niet zo van sporten hou. Maar wandelen heb ik wel altijd leuk gevonden. Ik ben dan lekker buiten en actief, zonder dat ik last krijg van mijn astma – iets waar ik bij hoog-intensieve sporten wel last van heb.
Ik wilde het wandelen dus uitbouwen tot een sportieve prestatie. En na een keertje de avondvierdaagse 10 km gelopen te hebben, besloot ik dat ik in grote groepen lopen niet per se mijn ding is. Ik vind het leuker als ik ook mooie stukjes natuur zie. Na zo’n tocht ben ik dan fysiek moe maar mentaal opgeladen. En dat voelt zo goed!
Daarom ging ik op zoek naar bekende langere tochten, en ik kwam voor het eerst de term ‘LAW’ tegen. Natuurlijk kwam ik ook tochten als de Camino de Santiago tegen, maar ik wilde in Nederland beginnen. En het Pieterpad is de bekendste en de langste van ons land, dus dat leek me een mooie om mee te beginnen.
Ik begon er net al mee: het is ontzettend gaaf als je kunt zeggen “ik ben Nederland van noord naar zuid doorgelopen”. Het gaat mij dus om de persoonlijke prestatie, en het feit dat ik van wandelen echt oplaad. Plus, je ziet nog eens wat van Nederland!
Etappe-indeling en route
Het totale pad is 492 km. Wordt je al moe bij de gedachte? Het is gelukkig opgesplitst in 26 etappes van tussen de 11 en 24 km. Dat klinkt al een stuk behapbaarder, toch? Op de website van het Pieterpad (onder: algemeen > lengte, etappe-indeling) staan de etappes overzichtelijk onder elkaar, inclusief de lengte.
Onderweg staat het pad meestal goed aangegeven met de rood-witte markeringen. Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik al halverwege het pad, en we zijn maar een paar keer verkeerd gelopen door onduidelijke of ontbrekende markeringen (en een enkele keer omdat we zo druk aan het kletsen waren dat we de markering niet zagen).
Het is daarom handig om ook de routeboekjes Deel 1 – Pieterburen-Vorden en Deel 2 – Vorden-St. Pietersberg aan te schaffen. Daar kun je op terugvallen als de markering eens onduidelijk is, of om te bepalen waar of hoe ver je al bent. In de boekjes staat per etappe een uitgeschreven routebeschrijving en een kaart waarop de route is aangegeven. Ook staat er een hoop achtergrondinformatie over de gebieden waar je doorheen komt en de bezienswaardigheden waar je langs loopt. Op de website van het Pieterpad staan een aantal opmerkingen en routewijzigingen, ter aanvulling op de laatste uitgaven. Lees die dus ook nog even door voordat je op pad gaat.
Het beste maak je dus voor de wandeltocht gebruik van zowel de boekjes, als de markeringen, als de website.
En nu op pad!
‘Hoever? Ik wil best een stukje met je mee wandelen, maar niet bijna 500 km!’ Dat waren de reacties die ik meestal kreeg toen ik op zoek ging naar een partner in crime. Uiteindelijk bedacht ik dat ik degene was die het Pieterpad wilde lopen. En ik wilde het realiseren van mijn dromen niet af laten hangen van of anderen mee wilden. Juist toen ik had besloten om dan maar alleen te lopen, meldde zich alsnog een vrijwilliger: een nicht van mij.
Een maand vrij nemen om te gaan lopen was geen optie, dus we lopen in weekenden elke keer twee of drie etappes. LAW 9.1 hebben we in 2018 gelopen, en het doel is LAW 9.2 in 2019 te lopen.
De eerste helft hebben we er dus al op zitten tegen de tijd dat ik überhaupt start met bloggen. Ik praat jullie daarom in een paar blogs bij. Daarna houd ik jullie op de hoogte van onze nieuwe Pieterpad-avonturen.
Tot snel!
Update: Benieuwd naar meer Pieterpad-blogs? Hier vind je een overzicht van al mijn Pieterpad-wandelingen! Of kijk eens bij deze blog: Mijn leermomenten van het Pieterpad – 10 voorbereidingstips voor je wandelweekend.