Pieterpad etappes 5-7: van Rolde tot Coevorden

Hippiestijl caravan camping Pieterom Sleen
In mei 2018 liepen we etappes 5, 6 en 7 van het Pieterpad. Het eerste weekend dat we drie etappes achter elkaar liepen! In een al behoorlijk warm voorjaarszonnetje liepen we over het Drents Plateau van Rolde naar Coevorden. Onderweg overnachten we op campings bij Schoonloo en Sleen.

Heb je de eerdere posts over het Pieterpad nog niet gelezen? Begin dan bij:

Pieterpad etappe 5-7

 

Etappe 5: Rolde – Schoonloo

We begonnen het weekend waar we de vorige keer gebleven waren: in Rolde. Nagenoeg direct voorbij het startpunt van de etappe lagen twee hunnebedden. Daar namen we eerst even een kijkje voordat we verder liepen. Voor de zekerheid had ik dit weekend een vestje en bodywarmer aangetrokken, maar na een paar kilometer waren die al uit, en ik heb ze de rest van het weekend amper aangehad (ja, ‘s avonds even). Maar goed, voordat we bij de Andersche Diep waren scheen het zonnetje en liep ik in mijn shirt. De Andersche Diep staken we over bij een voorde (doorwaadbare plaats). Dit kan op de ouderwetse manier bij de touwen, of veilig droog over de brug. We hebben bij de touwen gestaan (voor een selfie, natuurlijk), maar ik had geen trek in natte tenen, dus kozen we toch maar de droge route.

Hunnebed bij Rolde

Even voorbij Meindersveen, op een stukje waar Schotse Hooglanders graasden, aten we onze zelf meegebrachte lunch op een bankje op. Op de website van het Pieterpad staan ook nog wat aanvullingen op de gids die nog niet in de laatste editie zijn verwerkt (vanaf homepage: direct naar wijzigingen op 9e druk). Daar had ik gelezen dat deze koeien gewend zijn aan mensen en soms naar je toe komen lopen, maar niet gevaarlijk zijn. Dus tijdens onze pauze konden we rustig koetjes kijken en ondertussen uitkijken over een veld vol veenpluis – een grappig grasachtig plantje dat veel in dit gebied voorkomt.

Deze etappe kwamen we veel door wat ik beschouw als typisch Drents landschap: heide, veen, bossen, en af en toe een weiland. We hadden lekker de pas erin deze dag, en voor ons gevoel kwamen we verrassend snel bij ons overnachtingsadres, camping de Warme Bossen, net buiten Schoonloo. Hier sliepen we in een blokhutje. Een aantal van deze hutjes stonden om een soort halfopen schuur met een keukentje en tv-ruimte. Het is een leuke kleinschalige camping met verschillende soorten accommodaties die je kunt huren.

We aten iets eenvoudigs in de kantine omdat in Schoonloo geen eetgelegenheid of supermarkt bleek te zijn (oeps! niet zo beste voorbereiding). Ook namen we een fles wijn mee naar onze blokhut. Drie keer raden wie de volgende dag een halfvolle fles wijn mee mocht slepen in de rugzak…

 

Etappe 6: Schoonloo – Sleen

De tweede dag van het weekend liepen we ook weer door een goed bebost gebied. Op onze route lagen vandaag ook een aantal bezienswaardigheden waar we even bij stil bleven staan. Om te beginnen wamen we na een heel stuk bos bij een open veldje met een heuvel, waarop het Pieterpadmonument staat. Het monument is ter nagedachtenis aan de oprichtsters van het pad, Bertje Jens en Toos Goorhuis-Tjalsma. Later kwamen we ook nog onder andere langs een prehistorische grafheuvel en een vliegtuigmonument uit de Tweede Wereldoorlog.

Pieterpadmonument

Deze etappe is met 24 km de langste van LAW 9.1 (deel 1 van het Pieterpad). Om even stoer te kunnen doen bij het thuisfront hadden we daarom eens Runkeeper aangezet. Toen we bij de volgende overnachtingsplek waren, hadden we net aan de 30 km aangetikt. Waar de 6 km extra vandaan komt, geen idee. Van overnachtingsadres naar overnachtingsadres zal best iets extra’s zijn, maar zoveel? Desalniettemin waren we trots op onze prestatie en vonden we dat we wel een wijntje verdiend hadden. Jazeker, uit die fles dit ik de hele dag had meegesleept.

Onze overnachting in Sleen vind ik waarschijnlijk de leukste van 2018. We verbleven op een kleine camping aan de rand van het dorp, Camping Pieterom. Hier huurden we voor een nachtje de in hippiestijl omgebouwde KIP caravan. Het campingsfeertje was al leuk (koken op een buitenkeuken, op je slippertjes met je teiltje afwas over de camping hobbelen, ‘s nachts onderweg naar de wc je rot schrikken van een pony in de wei…), maar de caravan maakte het helemaal super. Daarbij werden we zeer vriendelijk ontvangen en was het sanitair goed verzorgd. Zelfs het weer werkte mee voor een fijn avondje opladen voor de volgende etappe.

Hippiestijl caravan camping Pieterom Sleen

 

Etappe 7: Sleen – Coevorden

De laatste dag liepen we vooral over open terrein tussen weilanden. We lunchten bij een spoorwegovergang bij een picknicktafel in de schaduw. Het was gelijk ook de zonnigste en warmste dag van het weekend. Dat in combinatie met het hoge gras met bloemetjes waar we af en toe doorheen liepen en de weidse uitzichten over de weilanden maakten dat het echt al als zomer voelde.

Het laatste stukje kwamen we dwars door Coevorden, en waren er onderweg weer een paar bezienswaardigheden. In het straatje naar het station, op nog een minuutje van de auto was ik er toch wel klaar mee voor die dag. Bij een snackbar haalde ik een raketje, en ik kan je vertellen: een raketje heeft me nog nooit zo goed gesmaakt als toen!  Zo kon ik gelijk nog even op temperatuur komen voordat we weer in de auto naar huis gingen.

Tot zover dit weekend van het Pieterpad! Binnenkort lees je hier verder, over etappes 8, 9 en 10. Ik kan vast verklappen, het was een erg warm weekend… Tot snel!

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

0 Comments on “Pieterpad etappes 5-7: van Rolde tot Coevorden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *