Pieterpad etappes 11-13: van Hellendoorn tot Vorden

Wandelschoenen herfst paddestoel
In oktober 2018 liepen we de laatste etappes van deel 1 van het Pieterpad. Na dit weekend hebben we er 238 km op hebben zitten. We lopen de drie relatief korte etappes (16, 15 en 14 km), En onderweg komen we weer langs mooie stukjes natuur, en slapen we op bijzondere plekken.

De eerdere posts over het Pieterpad nog niet gelezen? Begin dan bij:

Etappe 11: Hellendoorn – Holten

We begonnen dit weekend met – jawel – regen. Het was zo herfstig als het maar kon, compleet met de wolken en de nattigheid. Maar ook zagen we heel veel paddestoelen. Tsja, dan komt het kind in mij naar boven. Vroeger deden mijn ouders en ik altijd wedstrijdje wie als eerste een rood-met-witte-stippen-paddenstoel zag.  Op de route van Hellendoorn naar Holten konden we wat dat betreft onze lol op!

Ter hoogte van Nijverdal passeren we een monument op de plek waar werkkamp Twilhaar heeft gestaan. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was hier een Nederlands werkkamp, dat later door de Duitsers als ‘Durchgangslager’ werd gebruikt. Zo begint de dag met een portie geschiedenis, temidden van de Overijsselse natuur.

Werkkamp Twilhaar bij Nijverdal

De eerste etappe komt door één en al bos, afgewisseld met heide. Op deze groene etappe komen ook wat hoogteverschillen voor. We zitten dan ook op het laatste puntje van de Sallandse Heuvelrug. Niet ver na kamp- en daarna schaapskooi Twilhaar, komen we bij de Haarlerberg. Het routeboekje kondigt al een uitkijkpunt aan – en inderdaad, vanaf het punt bij de informatiepanelen heb je een leuk uitzicht over de hei.  Wat verder op de route lopen we ook nog over de Holterberg. 

Na de Holterberg komen we geleidelijk weer in de bewoonde wereld. In Holten overnachten we bij B&B De Noorderberg, waar we lekker de ruimte hebben in ons eigen tuinhuis. Met een paar flinke koppen thee en een warme douche kunnen we na deze natte dag even weer mens worden, en opladen voor morgen.

Etappe 12: Holten – Laren (Gld)

Dag twee begint met een zonnetje. Wat een fijn verschil ten opzichte van gister! Ook de omgeving waar we doorheen lopen is toch ineens weer een stuk anders dan de dag ervoor. Het is een stuk vlakker, en we komen vooral langs wei- en akkerland. Desondanks is er genoeg te zien onderweg – zoals leuke beestjes. Zo maken we bij Landgoed Verwolde een kleine omweg naar de ‘Dikke Boom’ die volgens het bordje de oudste eik van Nederland is.

Bij Landgoed Verwolde lassen we een pauze in, om met thee en scones in de tuin te gaan zitten. Het zonnetje schijnt zo heerlijk dat we de jassen uit laten terwijl met ons theetje uitkijken over de moestuin die nog steeds vol staat. Hoezo herfst? Dit is nou echt nazomeren – en op deze plek is het ook echt even genieten.

Schipbeek tussen Holten en Laren Gld

In het dorpje Laren haalden we even iets voor het avondeten, en ontbijt en lunch voor de volgende dag. Daarna liepen we een klein stukje terug naar ons overnachtingsadres. We verbleven bij B&B De Voshaar, in de hooiberg! Deze B&B bestond uit een paar bijzondere overnachtingsplekjes, waaronder een tiny house, een pipo-wagen en de oude, omgebouwde hooiberg. De bijzondere slaapplek, de mooie tuin en het fraaie uitzicht, en uiteraard ook de allervriendelijkste ontvangst… Dit is wel een van mijn favoriete overnachtingsplekjes tot dusver langs het Pieterpad!

Hooiberg bij B&B De Voshaar Laren Gld

Etappe 13: Laren (Gld) – Vorden

De laatste en kortste etappe van dit weekend is weer lekker bossig. De heuvelrug is overgegaan in de Achterhoek, en we genieten hier van het eerste stukje door Gelderland. Na de verschillende indrukken van de afgelopen dagen voelt dit als ‘rustig uitlopen’. Voor we het goed en wel door hebben zijn we al in Vorden. Het laatste Pieterpad-weekend van 2018 zit erop. Het eerste boekje is uit. En qua aantal etappes zijn we op de helft.

Dat was het voor LAW 9.1! Maar binnenkort gaan we verder met LAW 9.2, het tweede deel van het Pieterpad. Blijf DutchWayfarer zeker volgen als je wilt weten hoe het ons in het tweede wandeljaar vergaat. Ik hoop in elk geval, met alle leerpunten van het eerste jaar, dat het organisatorisch een stuk soepeler gaat.

Tot snel!

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *