OV-stapper Naardermeer | Rondwandeling station Naarden-Bussum

Fort Uitermeer aan de Vecht, bij het Naardermeer

Een rondje wandelen om het Naardermeer betekent een afwisselende wandeltocht door een heerlijk stukje natuur. Het gebied ligt ingeklemd tussen Hilversum en Amsterdam, maar als je wandelt merk je daar niks van. Het meer, de moerassige omgeving, de weilanden… Deze OV-stapper Naardermeer telt ruim 18 kilometer. Let trouwens op: na nat weer kun je beter een paar laarzen meenemen. Of er vrede mee hebben dat je mogelijk natte voeten krijgt.

In december liepen Joey en ik de OV-stapper Naardermeer. We waren niet goed voorbereid op de blubber (bij deze: leer vooral van onze fouten!), maar het was evengoed genieten. We hadden de laatste tijd niet zo veel gewandeld, dus die 18 kilometer zou ik daarna nog wel een paar dagen voelen. Dat kan natuurlijk ook komen omdat de route op een wandelversie van een mud run leek. Maar eerlijk is eerlijk: veel dichter bij de natuur kom je niet, en het maakt het wel tot een avontuurlijke wandeling!

>> Nog meer wandelinspiratie? Hier vind je alle blogs over OV-wandelingen op een rijtje. <<

Langs het Naardermeer

De route start bij station Naarden-Bussum. Voor een groot deel volgt de route het door Natuurmonumenten uitgezette rondje Naardermeer. Niet lang na de start zie ik de eerste bordjes hiervan aan lantarenpalen. We lopen de bebouwde kom uit, steken een weggetje over en staan ineens in de natuur. We passeren Gasterij Stadszigt en lopen over een walletje naar de bomen. Enkele kilometers volgen we het pad. Tussen de bomen en beplanting door zien we het grote meer liggen.

We houden voor het eerst pauze bij De Machine, een oud stoomgemaal. Hier is ook een uitzichtpunt met een paar bankjes. Rustig peuzelen we een feeststolletje op voordat we verder lopen. Na een klein stukje bos komen we op een weg uit. De route geeft aan dat we links van de weg over het graspad moeten gaan lopen. Het graspad gaat algauw over in een tot-de-enkels-in-de-modder-pad. Dan lezen we dat bij nat weer je ook de weg kunt blijven volgen. We klauteren over het eerste hek dat we tegenkomen terug naar de weg en lopen hier tot aan de spoorwegovergang.

Impressie OV-stapper Naardermeer

Fort Uitermeer

Aan de andere kant van het spoor lopen we Fort Uitermeer tegemoet. Het fort ligt aan de rivier de Vecht en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De resten van het fort zien er fotogeniek uit en ik dwing Joey tot een mini-fotoshoot. Naast het fort ligt restaurant Uit & Meer. Inmiddels ben zijn we over de helft, dus dit is een goed moment voor nog een pauze. Bovendien is dit de laatste horeca die we tegenkomen tot we terug zijn in de bebouwde kom.

Na een verfrissend biertje en een plaspauze lopen we met goede moed verder. Die moed zakt ons bijna in de schoenen als we een stuk door een weiland moeten lopen en weer tot de enkels in de prut wegzakken. Nu is er geen asfaltpad in de buurt om naar terug te vluchten! De koeien die om ons heen staan te grazen kijken ons aan, vermoedelijk geamuseerd over de twee kneusjes die zo spastisch doen om een beetje natte aarde. Ik geef de pogingen om droge voeten te houden op en banjer goedgemutst recht door de derrie. Gewoon blijven lachen!

Impressie OV-stapper Naardermeer laarzenpad

Het laarzenpad

We komen even terug op een recht asfaltpad voordat we een stukje verderop weer naar de onverharde route worden verwezen. We lopen nu het laarzenpad op, wat niet veel goeds voorspelt voor ons niet waterbestendige schoeisel. Een gezin komt ons tegemoet lopen, papa, mama en de twee kindjes allemaal met regenlaarzen aan de voeten. “We zijn nog niemand tegengekomen met laarzen. Iedereen draagt gewone schoenen”, meldt de vader verbaasd. Hij kijkt naar onze voeten. “Succes met het stuk verderop.” Dat klinkt veelbelovend. Bedankt…

Het laarzenpad blijkt qua modder mee te vallen in verhouding met wat we al gehad hebben. Een charmant plankenpad leidt ons tussen de bomen door. Her en der langs het pad liggen verse planken, vermoedelijk om de verzwakte plekken van het plankenpad te herstellen. Het pad eindigt bij een weg. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje naar bebouwde kom en naar het station.

Met de modderspetters tot in mijn kruis wachten we op het station op de trein naar huis. Ik stamp nog zoveel mogelijk drek van mijn schoenen voor we de trein instappen. Het wordt al donker. Dat wordt thuis douchen en met een kop warme chocomel op de bank kruipen. Dat hebben we wel verdiend na zo’n dagje buiten spelen!

Wil je na het lezen van deze blog ook de OV-stapper Naardermeer lopen? Je kunt de route downloaden via Wandelnet.nl. Meer over het natuurgebied en andere wandel- en fietsroutes vind je op de website van Natuurmonumenten.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *