NS-wandeling Gein en Vecht | van Abcoude naar Weesp

Langs het water wandelen NS-wandeling Abcoude Weesp

Veel Hollandser dan op de route van NS-wandeling Gein en Vecht wordt het niet. Deze wandelroute loopt op een steenworp afstand van Amsterdam, en toch ben je hier echt even buiten de stad. De route is een aaneenrijging van molens, weiland en water. O, en onderweg kom je ook langs een leuke Unesco-verrassing!

>> Kijk hier voor nog meer NS-wandelingen

Een klein stukje van deze route kenden we al. Toen we afgelopen zomer van Amsterdam naar Arnhem liepen, kwamen we ook door Nigtevecht. Ik vond het destijds al een mooi stuk om te lopen. Toen in de juli-hitte, nu in februari-frisheid. Je loopt weliswaar redelijk veel over asfalt, maar dat betekent ook dat je af en toe lekker door kun stappen. En het Hollandse landschap maakt de route zeker de moeite waard. Tijdens NS-wandeling Gein en Vecht ontdekten we weer nieuwe stukjes van dit landschap, die we de vorige keer niet hadden gezien.

Lekker Hollands

Vanaf Almere zijn we met de trein na één keer overstappen op station Abcoude, ons startpunt. We verlaten het station, en lopen een brug over. Daar zien we een charmant wit gebouw, dat volgens de NS-beschrijving het oude stationsgebouw is. Nu is het een hotel, en er staat een uitnodigend bord langs de weg dat meld dat ze koffie, fris en lekkers verkopen.

We laten ons niet verleiden en lopen door. Abcoude laten we achter ons. De route loopt nu over een slingerend weggetje dat het Gein volgt. Het is lekker weer voor eind februari. Bewolkt, maar droog en warm genoeg om zonder jas te lopen. We waren niet de enigen die het vandaag een goed idee vonden om eropuit te gaan, want we komen regelmatig andere wandelaars tegen.

Het Gein slingert langs een molen. Op het bordje aan het hek staat dat de molen te huur is als vakantiehuisje. Het is wel een enorm toffe plek  voor een overnachting! We zullen nog wel meer B&B’s en overnachtingsplekken tegenkomen, en dat begrijp ik volledig. Dit polderlandschap doet zo oer-Hollands aan. Je kunt hier heerlijk genieten van de natuur, van de kleine dorpjes. En dat terwijl je middenin de Randstad zit, tussen Amsterdam en Utrecht in.

Fort Nigtevecht

We laten het Gein achter ons en slaan rechtsaf naar een pad met aan weerszijden rijen wilgen. We volgen het pad totdat we van de routebeschrijving het asfalt mogen verlaten. Een bordje kondigt aan dat we fort Nigtevegt naderen. We komen langs een soort wal met kleine kamertjes. Even ben ik ietwat teleurgesteld dat dit alles was, tot aan het eind van het weiland het echte fort opdoemt. Met een bord dat ons vertelt dat ze koffie verkopen. Yes, lunchtijd!

We halen een koffie bij het geïmproviseerde afhaalloketje  en gaan op één van de bankjes langs de fortgracht zitten. Fort Nigtevecht is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een ring van verdedigingswerken rond de hoofdstad. Dit fort werd in 1903 voltooid en bood plaats aan 300 militairen. Het is nog grotendeels intact. Na de koffie en lunch lopen we een rondje om en door het fort. De oude details zijn inderdaad nog volop aanwezig, dus dat is leuk om even te zien!

impressie NS-wandeling Gein en Vecht

Door de polder

Wanneer we fort Nigtevecht achter ons laten is het inmiddels opengetrokken. In het zonnetje lopen we een klein stukje langs het Amsterdams-Rijnkanaal tot aan de Liniebrug, een grote moderne fiets- en voetgangersbrug. Die steken we over en we lopen het dorpje Nigtevecht in.

We volgen de charmante Dorpsstraat, die op den duur overgaat in de Klompweg. Nu lopen we vlak langs de Vecht, het tweede water waarnaar deze NS-wandeling is vernoemd. De Vecht vormde vroeger een belangrijke verbinding tussen de Zuiderzee en Utrecht, vanwaar schepen via de Rijn verder konden varen naar Duitsland. Rijke kooplieden lieten langs de Vecht prachtige buitenhuizen bouwen, en een enkeling siert nog altijd de kade van deze rivier.

Ter hoogte van Fort Hinderdam verlaten we de Vecht. Van het fort, dat op een eiland ligt en volledig overgroeid is, kunnen we niks zien. Wel zien we een aparte ‘waterbank’, een soort steiger met banken langs de rand. De bank is een replica van de versie die hier in de Gouden Eeuw stond. Alleen aan de hand van het informatiebordje bij de bank kun je weten dat er hier een fort aan de overkant ligt.

De route leidt ons langs een boerderij de Aetsveldsepolder in. Nu lopen we écht tussen de weilanden. Terwijl we zo in de volle zon wandelen krijg ik het zelfs zo warm dat ik mijn vest uitdoe. In mijn t-shirt loop ik verder over het graspad.

Stad en land

Aan het eind van het pad lopen we Weesp binnen. We lopen langs het Molenpad, een straatje met charmante houten huisjes. Vervolgens worden we verwelkomd door een bord waar ‘Welkom in de vesting Weesp’ op staat. Normaal gesproken zou ik nu op zoek gaan naar een leuk terrasje. Helaas is het nog altijd niet ‘normaal’, dus genieten we maar van het laatste stukje van de wandeling door het vestingstadje.

Op station Weesp aangekomen trek ik maar gauw mijn vest weer aan. Het is het eind van de middag en dan koelt het nu nog snel af. In de trein merk ik dat ik een beetje rozig ben van een dag in de buitenlucht, in het zonnetje. Het was weer een leuke route vandaag!

Ook NS-wandeling Gein en Vecht lopen?

Wil je ook deze route lopen? Je kunt de route downloaden via de website van de NS. De route start bij station Abcoude, en eindigt bij station Weesp. In totaal is de route 14 kilometer. Er is horeca bij het start- en eindpunt, en onderweg bij fort Nigtevecht en in Nigtevecht zelf. Let op, in verband met corona is de horeca momenteel op z’n best open voor afhaal. Het kan zijn dat horecagelegenheden volledig gesloten zijn.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *