NS-wandeling Beerschoten Bilthoven loopt langs een stuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en deels door bossen. Weer eens een NS-wandeling met geschiedenis dus! Deze keer ook voor mij persoonlijk: langs de route liggen zowel mijn oude school als een oud-werkgever.
Toen ik op de Uithof aan de Hogeschool Utrecht studeerde dacht ik vaak: ik zou weleens langs de weilanden willen lopen die ik vanuit de leslokalen zie! En later zag ik elke keer als ik naar mijn werk in Bunnik reed bordjes van fort Rhijnauwen. Plus ik vind Bunnik al zo’n leuk dorp. Ik zou weleens hier door de omgeving willen wandelen! Afgelopen 1 mei liep ik de NS-wandeling die me uitgerekend door deze gebieden leidde. Zeven jaar na mijn afstuderen, en twee jaar nadat ik van werkgever switchte, komt het er dan eindelijk van!
Hierna neem ik je mee op mijn tocht langs de route van NS-wandeling Beerschoten Bilthoven. Aan het eind vind je wat praktische informatie voor als je zelf ook deze route wilt lopen.
Langs de Kromme Rijn
Het eerste stukje van de route leidt door het centrum van Bunnik. Al snel kom ik uit op het Jaagpad, een onverhard paadje dat de Kromme Rijn helemaal om het dorp heen volgt. Pas ter hoogte van fort Rhijnauwen steek ik het water over, en verruil ik het speelse Jaagpad voor de eerste keurige bomenrij zoals je die op landgoederen verwacht. Van het fort zelf is vanaf de weg niks te zien en helaas ben ik ook nog te vroeg voor een iets lekkers bij het theehuis.
Leuk om te weten: fort Rhijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waterlinie is een lijn van 85 kilometer door het Nederlandse landschap van forten, bunkers, sluizen, dijken en kanalen. Van 1815 tot 1940 was die linie een effectief verdedigingsmiddel om de vijand buiten het westen van Nederland te houden. Door bepaalde stukken grond onder water te laten lopen werd dat gebied namelijk onbegaanbaar voor de vijand. Fort Rhijnauwen is gebouwd in 1867-1869.
De Uithof: terug naar mijn studietijd
Na het fort zie ik tussen de bomen en weilanden door in de verte de eerste universiteitsgebouwen van de Uithof verschijnen. Tussen de velden met weidebloemen of schapen zie ik steeds meer moderne panden, tot ik ineens midden op de Uithof sta. Bij de Spar haal ik lekkere broodjes als lunch. Over nostalgie gesproken – in mijn studententijd haalde ik regelmatig in deze supermarkt broodjes en energydrink! Om het gevoel compleet te maken eet ik mijn net gekochte lekkernijen bij mijn oude faculteit op.
Na de snackstop leidt de route me langs de botanische tuinen, die op en rond fort Hoofddijk liggen (jazeker, ook weer onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie). En dan sta ik ineens weer tussen de weilanden. Ik zie een paar jonge ganzen in het eerste de beste weiland, en leun over het hek voor een paar foto’s. Maar dan wordt mijn beeld ineens zwart. Als ik mijn camera opzij doe zie ik twee paarden op me af komen, kennelijk in de overtuiging dat ik knuffels kwam brengen. Ja, knuffels sla ik niet zomaar af, dus het duurt even voordat ik weer verder loop.
Door het Panbos naar Bilthoven
Tussen de weilanden door loop ik naar de Bilt. Van daaruit leidt de route nog even langs een weg en dan het bos van Landgoed Beerschoten in. Ruim een uur volg ik de roze pijltjes van ‘Utrecht te voet’, eerst over het landgoed en daarna door het Panbos. Gelukkig maar, want van de NS-beschrijving raakte ik op een gegeven moment aardig in de war. Lang leve richtingsgevoel en basic kaartleesvaardigheden! Maar het is zeker een mooie bosroute.
Als ik net voor 12 uur Bilthoven bereik is het nog maar een paar minuten naar het station lopen. Daar kan ik vrijwel direct op een trein stappen – alsof het zo gepland is! En dat is het voordeel van vroeg beginnen met lopen: ik heb zo’n 4,5 uur gelopen, maar heb wel nog de hele middag voor andere leuke dingen. Heerlijk toch, zo’n “ochtendwandelingetje”.
Praktisch
Lijkt het je leuk om ook deze wandeling te lopen? Dan heb ik hier een paar kenmerken voor je op een rijtje gezet.
Lengte: 17 km (in te korten naar 7 of 11 km)
Beginpunt: Station Bunnik
Eindpunt: Station Bilthoven
Routebeschrijving: een kaart en routebeschrijving kun je downloaden op de site van de NS.
Meer over NS-wandelingen lezen? Dan vind je deze blogs misschien ook leuk:
- NS-wandeling De Bretten, door natuur aan de rand van Amsterdam
- NS-wandeling Amsterdam, door het centrum, langs het eerste deel van het Westerborkpad