Wie zin heeft in een dagje Amsterdam, maar niet langs de geijkte highlights hoeft, vind deze NS-wandeling misschien wel wat! Je loopt vanaf het Centraal station naar Muiderpoort. Daarbij volg je het begin van het Westerborkpad, die je door het centrum langs enkele bijzondere stukjes joodse historie in onze hoofdstad voert.
Onder het mom van ‘waarom wachten met de goede voornemens tot het nieuwe jaar’, liep ik het laatste weekend van 2018 deze NS-wandeling. Ik had namelijk het voornemen om regelmatig wandelroutes te lopen – ten minste één per maand. En aangezien ik sinds kort een trein-abonnement heb, leek het me een leuk idee af en toe een NS-wandeling te lopen.
In deze blog vertel ik eerst een stukje achtergrond over de wandeling, dan over mijn wandeling en wat ik onderweg tegenkwam. Tot slot geef ik wat praktische info zodat je ook zelf deze route kunt lopen.
Het Westerborkpad
In 2008 liep Jan Dokter deze tocht voor het eerst. In 1943 werd zijn familie naar kamp Westerbork afgevoerd. Hij legde te voet de route af die zij per trein hebben afgelegd van Amsterdam naar kamp Westerbork. Daarbij volgde hij zo dicht mogelijk het spoor. Zijn idee voor deze wandeling is door de Koninklijke Wandel Bond Nederland en herinneringscentrum Westerbork overgenomen, en zo ontstond het Westerborkpad. Het totale pad is ongeveer 340 km. Deze NS-wandeling volgt alleen het eerste stukje, van de Hollandsche Schouwburg tot aan station Muiderpoort.
De route lopen
Mijn wandelmaatje van die dag en ik smokkelden het eerste stuk omdat we even over de Dam wilden. Daarna liepen we richting het Anne Frankhuis, vanaf waar we de wandelroute weer volgden. Het eerste stuk loopt door voor mij bekend terrein. Langs grachten, door de 9 straatjes en over bekende pleinen. Hoewel het een leuk stuk is om te lopen, zag ik weinig nieuws.
Vanaf de Hermitage vond ik het interessant worden. Hierna kom je onder andere langs het Joods Historisch Museum, het monument ‘de Dokwerker’ en de Hollandse Schouwburg. Het verhaal achter de dokwerker boeide me. Dit monument is ter nagedachtenis aan de Februaristaking, een staking op 25 februari 1941 waarbij in een deel van Nederland het werk werd neergelegd. Dit was een protest tegen de Jodenvervolging. Aanleiding voor de staking was de razzia op 22 en 23 februari. Het is vreemd om te bedenken dat hier, op dit plein, meer dan 400 Joodse mannen werden verzameld om daarna geporteerd te worden.
De wandelroute komt ook langs het Wertheimpark, waar het Spiegelmonument is. De gebroken spiegels op de grond symboliseren dat ‘de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is’. Onder het monument ligt een urn met as uit Auschwitz. Het kwam een beetje onwerkelijk op mij over om midden in Amsterdam een Auschwitz-monument aan te treffen. Voor mijn gevoel klopte het ook niet dat zoiets groots in een relatief klein parkje lag. Het feit dat het perkje ertegenover er omgewoeld uitzag en op het bankje ernaast een clubje hangouderen met keffertjes zaten hielp ook niet mee. Na het monument met belangstelling bekeken te hebben liepen we daarom gauw verder.
Bijna aan het eind van de wandeling komen we door de Transvaalbuurt, waar destijds veel mensen uit de Joodse middenklasse woonden. Vanaf 1942 waren hier regelmatig razzia’s, waarbij het Transvaalplein het verzamelpunt was. Op de woningen aan dit plein hangen borden met foto’s en tekst, die een beeld geven van de geschiedenis van het plein. Hoewel de Tweede Wereldoorlog daar een rol in speelde, gaat het niet alleen daarover. Ik vond het een bijzondere plek, het leek wel op een soort klein openluchtmuseum midden in een wijk.
Hierna liep de route naar het eindpunt, station Muiderpoort. Op het plein voor het station staat het laatste monument van de route. Een groene plaat herinnert eraan dat vanaf dit station meer dan 11.000 Joden uit Amsterdam en omgeving naar kamp Westerbork werden gedeporteerd.
Praktisch
Lijkt het je leuk om deze NS-wandeling zelf ook te lopen? Hieronder heb ik wat gegevens voor je verzameld. Veel wandelplezier!
Lengte: 8,5 – 11 km
Beginpunt: Amsterdam Centraal
Eindpunt: Amsterdam Muiderpoort
Routebeschrijving: een kaart, routebeschrijving en GPX kun je downloaden op de site van de NS.
Mocht je interesse hebben om het hele pad te lopen, er is ook een gids van het Westerborkpad beschikbaar.
Heb je deze wandeling ook gelopen? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd wat je ervan vond! Binnenkort deel ik op DutchWayfarer nog een NS-wandeling door Amsterdam, dus als je dat leuk vind, blijf me dan vooral volgen.
[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]