Klompenpad Fliertpad: door de bossen en landerijen van Twello

Welkom hek klompenpad Fliertpad
Op een steenworp afstand van Deventer ligt het dorpje Twello, het startpunt van het Fliertpad. Dit klompenpad voert je door een prachtig stukje van de IJsselvallei. En heb je, net zoals ik, een zwak voor oude boerderijen en het landelijke leven? Neem dan je zakdoek mee om het kwijl op te vegen. En je camera natuurlijk. Afgelopen week waren we een paar dagen op de Veluwe. Verschillende klompenpaden stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje, en dit was dus mijn kans. Klompenpaden zijn wandelroutes door bossen en over het boerenland. Je vind deze routes in de provincies Utrecht en Gelderland. Er zijn er op dit moment maar liefst 117. Keuze genoeg dus! Maar voor nu: het Fliertpad.
Dieren spotten
Tegen de middag parkeren we de auto bij het startpunt, en beginnen we aan onze tocht van 16 kilometer. Er is wat regen voorspeld, maar vooralsnog kan de poncho in de tas blijven en zet ik maar beter mijn zonnebril op. We lopen achter het politiebureau langs, naar een stukje bos. Vanaf hier begint dan echt de rondwandeling. Na het eerste bosje lopen we langs een paar boerderijen het dorp uit. En hier zie ik al de eerste beestjes. In een ruime achtertuin zie ik een paar kippen in een ren, en twee boerderijen verderop hebben ze schapen met lammetjes in de voortuin. En hier zou het niet bij blijven. De hele route lang komen we langs velden met schapen, koeien, voortuinen met geiten, achtertuinen met kippen… Maar we zien ook de nodige beestjes in het wild: we zien ooievaars, broedende meerkoeten en een eend met jonkies. Volgens de Klompenpaden-app, die ik voor de gelegenheid heb geïnstalleerd, kun je op een deel van de route ook patrijzen spotten. Maar die hebben we dan weer net niet gezien.
De historie van Twello
Klompenpad het Fliertpad voert langs verschillende landerijen en het type huizen waar een informatiebordje bij de poort staat. Oftewel: groots, mooi en rijk aan historie. Een van de eerste waar we langs lopen is landhuis ‘t Schol. De app vertelt ons dat bij dit landhuis een deel van de oorlogsfilm ‘A bridge too far’ uit 1977 is opgenomen. Na jaren verwaarlozing is het door een particulier gekocht en opgeknapt. En dat is heel mooi gelukt,  het is een plaatje geworden! Ter hoogte van de klompenmaker even verderop gaat het dan toch even regenen. Maar we hebben amper onze poncho aan of het wordt weer droog,  warm zelfs. De route leidt ons over een dijk vanaf waar we Deventer kunnen zien liggen. We houden even pauze op een bankje, genieten van het zonnetje en eten een van huis meegebrachte boterham. Er liggen wel horecagelegenheden langs de route, maar met de coronamaatregelen ga ik er niet vanuit dat we onderweg ergens eten kunnen krijgen. Aan de andere kant van de weg ligt de Hof van Twello (update 2022: tegenwoordig landgoed Buitenpost). Dit is dus zo’n fijn plekje voor een pauze bij het Kasrestaurant. Ook kun je hier het Blotevoetenpad van 2 kilometer lopen, eventueel dus als aanvulling op klompenpad het Fliertpad >> Lees ook: Modderpret: ontdek het Blotevoetenpad op Buitenpost. De Hof van Twello was stiekem de onderliggende reden waarom we dit klompenpad kozen om nu te lopen. Bijna twee jaar geleden hadden mijn vriend en ik hier namelijk onze eerste echte date. Dat was gelijk een goede test. Mijn prins op het witte paard moet er ten slotte, net als ik, van houden om door de blubber te banjeren. Soms letterlijk. Tot zover ook een stukje meer recente, persoonlijke historie… En als je de tijd hebt is de Hof van Twello dus zeker een bezoekje waard! Klompenpad Fliertpad sfeer
Nog meer landhuizen en boerderijen
We vervolgen onze route langs landgoed Het Hunderen. Vlak daarna passeren we het punt waar je de route kunt inkorten. Maar ik wil graag de hele route zien – en die blijkt zeker de moeite waard te zijn. Het klompenpad leidt ons tussen weilanden door en langs boerderijen waar een stadsmeisje als ik met modaal inkomen alleen maar van kan dromen. Onder het mom van ‘wat zou je doen met een paar miljoen’ fantaseren mijn vriend en ik onder het lopen over wat wij zouden doen met zo’n prachtige boerderij en een lap grond. We komen langs boerderij De Aze, ook zo’n pareltje. Tegenwoordig is het een bed & breakfast, maar tot de MKZ-uitbraak in 2001 was het een melkveehouderij. De boerderij ligt niet alleen pal aan het Fliertpad, maar ook vlakbij de verbinding met een ander klompenpad. We slaan het weggetje bij De Aze in en lopen door de weilanden. Ik begrijp waarom er in natte seizoenen laarzen worden aangeraden op het pad, maar gelukkig hebben wij nu geen last van zompige grond. Langzaam maar zeker naderen we Twello weer.  Twello is van oudsher een boerengehucht, en die oude boerderijen is precies wat het dorp zo charmant maakt.  We steken de spoorlijn over, en zijn dan alweer bijna bij onze auto. Als je met de trein komt loop je over de aanlooproute door het winkelcentrum van het stadje, maar omdat wij met de auto zijn krijgen we daar niets van mee. Wij zien alleen wat er langs het Fliertpad zelf te zien is, en dat zijn bossen, weilanden en veel mooie grote huizen. En had ik al gezegd dat er eentje was die geitjes in de voortuin heeft?
Wil je ook het Fliertpad lopen?
Klompenpad het Fliertpad is goed bewegwijzerd.  Toch is het handig ook de routebeschrijving erbij te hebben. Deze vind je op de website van klompenpaden. Heb je de route liever op papier? Je vind hier ook een overzicht met de verkooppunten van de folders. Maar alle routes staan ook in de Klompenpaden-app (gratis te downloaden in de appstore en Google Play). Ik liep de route met de app, en dat werkte prima! Je krijgt dan ook een melding als je langs een bezienswaardigheid loopt – of langs een punt waar je de route kunt inkorten, of kunt overstappen op een ander klompenpad. Het Fliertpad is dus 16 kilometer, en in te korten naar 11 kilometer. Wil je juist nog wat meer uitdaging – of er een meerdaagse tocht van maken? Dit pad kun je combineren met de klompenpaden het Tuylermarkerpad en het Avervoorderpad. Veel wandelplezier! >> Op zoek naar meer wandelinspiratie? Hier vind je alle blogs over wandeltochten in Nederland. Wil je geen enkele blog missen? Volg DutchWayfarer dan op Instagram.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *