Klompenpad Bekbergerpad: bossen, beken en een leuk dorp

Bekbergerpad-klompenpad-Beekbergen

Vlak onder Apeldoorn ligt het dorpje Beekbergen. Hier start ook klompenpad het Bekbergerpad, een verrassend afwisselende route door en rond het dorp. Er valt van alles te zien onderweg . En dan bedoel ik dus niet alleen maar veel groen, hoewel die kleur ook goed vertegenwoordigd is. Dus pak de app of het routefoldertje er maar bij, en ontdek al het moois net buiten de stad.

Vorige maand waren we weer eens op de Veluwe. We liepen toen ook een ander klompenpad, waar eerder al over vertelde: het Fliertpad. Inmiddels voelt dit stukje van Nederland een beetje als een tweede thuis. Met name het dorp Beekbergen dacht ik inmiddels aardig goed te kennen. Toch had deze wandelroute een paar leuke verassingen voor me in petto!

Hieronder neem ik je mee op onze tocht over klompenpad het Bekbergerpad.

Het begin van de route: bos, weide en een kasteel

Halverwege de ochtend pakten we de bus naar Beekbergen. Deze plek is goed bereikbaar met de bus, zowel vanuit Apeldoorn als Arnhem. Het eigenlijke startpunt is bij de molen, maar wij begonnen bij ‘opstappunt’ bushalte De Smittenberg. En dat was dan ook gelijk de eerste bezienswaardigheid. De Smittenberg is al sinds de 17e eeuw een herberg. Tegenwoordig is het een café – restaurant, en naar eigen zeggen de ‘schitzelspecialist’ van de Veluwe. Wellicht is dat een goed idee voor na afloop van de wandeltocht.

Vanaf hier lopen we direct van het dorp af, richting weilanden en bossen. We zien duidelijk het glooiende wat zo typerend is voor het enkenlandschap. Na een stukje bos staan we ineens voor een kasteeltje: het Spelderholt. Dit plaatje van een kasteel werd gebouwd in 1908. Rond het kasteel liggen enkele gebouwen met een zorgfunctie en het moderne Hotel Spelderholt. Met name het koetshuis vond ik ook de moeite waard om te zien. Dit was het eerste gebouw dat we zagen toen we het bos uit kwamen lopen.

We zijn afgeleid door het mooie gebouw, en missen daardoor bijna het bordje dat aangeeft dat we langs het hotel op weer het bos in moeten. We lopen achtereenvolgens over de Engelanderenk en door het Engelanderholt. Op deze warme voorjaarsdag is het fijn om in de schaduw van de bomen te lopen. In de app lees ik over de rijke historie van dit gebiedje, dat al in 801 in officiële papieren werd genoemd.

Beekbergen: beken en molens

We steken de Arnhemseweg weer over, de doorgaande weg van Beekbergen naar Apeldoorn. Gelijk daarna komen we in een meer bewoonde omgeving. Tussen woonhuizen en boerderijen door lopen we richting het dorp. Een bordje aan een lantaarnpaal laat ons weten dat vlakbij ijs verkocht wordt. Maar mijn vriend is streng: we hebben pas een paar kilometer gelopen, dus we moeten door!

Het Bekbergerpad leidt ons langs de Oude Beek. We komen uit bij de watermolens. Eerst komen we langs de Tullekensmolen, waar tegenwoordig een museum met oude Fords gehuisvest is. Vlak daarna komen we uit bij de Ruitersmolen. Op dinsdagen en donderdagen kun je molen ook van binnen bekijken. Uiteraard waren wij er niet op een dinsdag of donderdag, maar aan de buitenkant vonden we het gebouw ook mooi om te zien. Aan de weg zien we dan het bord dat het eigenlijke startpunt van klompenpad het Bekbergerpad aangeeft. We zitten dus nog op de goede weg!

De volgende bezienswaardigheid zou Het Hoogeland moeten zijn. Maar hier worden we omheen geleid wegens corona-maatregelen. De alternatieve route staat gelukkig duidelijk aangegeven, ook in de app. Ik kende Het Hoogeland al als tuincentrum, maar was me er niet echt van bewust dat het tevens een opvang- en werkplek is voor dak- en thuislozen. Ik word altijd blij van dit soort initiatieven!

Bekbergerpad-klompenpad-Beekbergen-sfeer

Het laatste stukje: zorg in de bossen

Na de omleiding steken we een weiland over en lopen weer het bos in. Hier komen we langs het derde pand met een sociale functie: sanatorium Immendaal. Deze plek werd begin 20e eeuw gebouwd voor de behandeling van TBC-patiënten. Tegenwoordig is het een verpleeghuis. Dat hebben ze goed bekeken: als je dan hulpbehoevend bent, dan kun je het beste verzorgd worden op een plekje met uitzicht op heel veel groen, toch?

Smalle bospaadjes leiden ons in een bocht om het sanatorium heen, waarna we weer richting Beekbergen lopen. We passeren nog de oude begraafplaats van het dorp. En dan lopen we het dorp in, het laatste stukje tot aan de kerk, in het midden van het dorp.

Vanaf hier is het nog één straatje door terug naar de bushalte. Maar voordat we dat doen halen we een ijsje bij de ijssalon. Die hebben we nu wel verdiend! Oh, en daarna nog even de supermarkt in aan de overkant van de straat, voor wat lekkers voor op de barbecue vanavond. Een wandeltocht, ijsjes en barbecue, dat is toch het goede leven?

Wil je ook het Bekbergerpad lopen?

Klompenpad het Bekbergerpad is goed bewegwijzerd. Toch is het handig ook de routebeschrijving erbij te hebben. Het routekaartje kun je downloaden op de website van klompenpaden. Hier vind je ook een overzicht met de verkooppunten van de routefolders. Maar alle routes staan ook in de Klompenpaden-app (gratis te downloaden in de appstore en Google Play). Ik liep de route met de app, en dat werkte prima! Je krijgt dan ook een melding als je langs een bezienswaardigheid loopt – of langs een punt waar je de route kunt inkorten, of kunt overstappen op een ander klompenpad.

Het Bekbergerpad is 13 kilometer, en is in te korten naar 9 kilometer. Je kunt het het pad combineren met de klompenpaden het Albapad en het Ugchelermarkerpad.

Veel wandelplezier!

Op zoek naar meer wandelinspiratie? Hier vind je alle blogs over wandeltochten in Nederland.

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *