We weten allemaal wel dat het belangrijk is om voldoende te drinken – en zeker als je sportief bezig bent, zoals tijdens het wandelen. Toch doen we het vaak niet. Ik ging zelf vorig jaar nog bijna van mijn stokje na een wandeltocht van 40 kilometer omdat ik niet genoeg gedronken had. Daar heb ik wel van geleerd, en tegenwoordig let ik er beter op dat ik voldoende drink. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt? En wat is genoeg?
Waarom is drinken zo belangrijk?
Zoals een auto olie nodig heeft om soepel te blijven rijden, zo heb jij vocht nodig om je lichaam aan de praat te houden. Vocht is het smeermiddel dat je darmen helpt om hun werk te doen. Het is het transportmiddel waarmee je bloed de ‘brandstof’ naar je spieren vervoert, en afvalstoffen afvoert. En het is je koelvloeistof, waarmee je lichaam de temperatuur kan regelen.
Je kunt je dus voorstellen dat je door voldoende te drinken verschillende problemen kunt voorkomen. Denk aan hoofdpijn, spierkramp, duizeligheid of een verlaagde bloeddruk. Dat soort klachten kunnen je wandelplezier behoorlijk bederven, en zelfs gevaarlijk zijn. Vooral voldoende drinken dus!
Hoeveel moet je drinken?
Per dag heeft een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Naarmate je meer vocht verliest (bijvoorbeeld door te zweten), zul je het vocht in je lichaam meer moeten aanvullen. Het verschilt per persoon hoeveel meer dit is. Daarom is het van belang om naar je lichaam te luisteren.
Met deze richtlijnen kunnen je in de gaten houden of je voldoende drinkt:
- Drink geen grote hoeveelheid in een keer. Liever drink je regelmatig een klein beetje. Probeer elk kwartier een paar kleine slokjes te nemen.
- Drink ook voor en na de inspanning. Zo zorg je dat je met een goede vochtbalans op weg gaat, en geef je je lijf hersteltijd na afloop.
- Hoe warmer het is, hoe meer je zweet, dus hoe meer je moet drinken. Maar vergis je niet: ook met koud weer verlies je vocht! Blijf dus ook bij koud weer goed drinken.
- Plaspauze? Let eens op de kleur van je urine. Is deze donker en ruikt deze sterk, dan moet je meer drinken.
Oké, je weet nu waarom en hoeveel / hoe vaak je moet drinken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je inderdaad voldoende drinkt? Hier mijn tips:
Tip 1: Zorg je voldoende drinken ter beschikking hebt
Om voldoende te kunnen drinken onder het wandelen moet je om te beginnen wel iets hebben om te drinken. Zorg dus dat je met (minstens) een volle waterfles op pad gaat! Maar dat is niet het enige. Denk ook eens hieraan:
- Waar kun je onderweg water bijvullen of drinken kopen? Als je dit van tevoren weet, kun je beter bepalen hoeveel je bij de start van je tocht al bij je moet hebben.
- Ga je wandelen in een afgelegen gebied? Dan is een drinkfles met LifeStraw, een SteriPEN of ander hulpmiddel om natuurwater drinkbaar te maken het overwegen waard.
- Zorg dat je kleingeld bij je hebt. Kom je onderweg een café of winkel tegen, dan kun je ten minste iets te drinken kunnen kopen.
- Zorg dat je iets bij je hebt waar water in kan. (Geloof het of niet, maar ik ben weleens mijn waterfles vergeten. Daarover vertelde ik in deze blog. Al doende leert men, zullen we maar zeggen…)
Tip 2: Zorg dat je er makkelijk bij kan
Ken je dat? Je lust eigenlijk wel een slokje, maar je hebt eigenlijk geen zin om te stoppen en je rugzak af te doen om je drinkfles te pakken. Je loopt liever nog even door tot de volgende pauzeplek. En voor je het weet ben je weer een half uur of een uur verder.
Om die reden stop ik tegenwoordig mijn drinkfles niet aan de zijkant van mijn eigen rugzak, maar in de rugzak van mijn wandelmaatje. Dan kan ik makkelijk bij mijn drinkfles, zonder dat we stil hoeven te staan.
Geen wandelmaatje in de buurt? Met een heuptas kun je makkelijker bij je fles. In de betere wandelheuptassen passen makkelijk twee bidons, je portemonnee, een compacte (wegwerp) poncho en een wandelsnack. Dus voor een kortere wandeling of een wandelevenement is dit zeker het overwegen waard. Voorbeelden zijn de Osprey Talon 6 en de Lowe Alpine Nijmegen 6.
Nog te veel moeite? Kijk dan eens voor een drinksysteem. Je stopt dan een waterzak in je rugzak, en je drinkt via een slangetje die over je schouder hangt. Steeds meer rugzakken zijn erop gemaakt dat je er een drinksysteem in kan doen. Voordeel: het water (lees: gewicht) is altijd goed verdeeld, en je hoeft niet meer je rugzak af te doen voor een slokje! Mocht je interesse hebben: ik ben persoonlijk erg blij met mijn Osprey Hydraulics drinksysteem.
Tip 3: Kies water met een smaakje
Vind je water ook zo ‘saai’ drinken? Voldoende drinken gaat makkelijker als je wat je drinkt ook lekker vind. Haal onderweg een colaatje (ook een goed idee als je je slap voelt – je krijgt er direct een oppepper van), doe wat vers fruit in je fles, neem een kleine hoeveelheid aanmaaklimonade mee, of gebruik sportdrank bruistabletten om je water een smaakje te geven én je vitamines en mineralen aan te vullen.
Wat je ook kiest, drink liever geen alcohol! Mij zul je niet horen over een enkel licht biertje op een terrasje onderweg, maar probeer de alcoholconsumptie te beperken. Dit onttrekt namelijk juist vocht aan je lichaam, en dat wil je dus niet.
Tip 4: Eet iets zouts
Heb je gewoon geen zin om iets te drinken? Dan maak je maar zin. En je kunt je lichaam daar een handje bij helpen door iets zouts te eten. Knabbel onderweg maar eens op een paar Tucjes – goede kans dat je die weg wilt spoelen met een slokje water.
Overigens kun je ook iets zouts drinken, zoals bouillon! Je krijgt een sloot vocht binnen, en als je die op hebt heb je alleen maar meer dorst. Twee vliegen in één klap.
>> In de blog over wandelsnacks vind je nog meer tips voor zoute snacks en ander gezond wandelvoer.
Wat zijn jouw tips om voldoende te drinken onder het wandelen? Deel ze hieronder!
Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.