Wrightsocks review – mijn ervaring met de anti-blaren sokken

Wrightsocks review - mijn ervaring met de anti-blaren sokken

Wandelsokken met een anti-blaren-systeem, bestaat dat? Jawel! Het merk Wrightsocks heeft zich gespecialiseerd in het maken van sokken die blaarvorming tegen gaan. Hoe het precies werkt, en wat mijn ervaring is met deze sokken, lees je hieronder.

Ik heb inmiddels een paar favoriete soorten (merken) wandelsokken. Injinji’s – noodzakelijk in de barefootschoenen van Vibram Fivefingers, maar ook fijn als ondersok of gewone wandelsok. De Stox Energy Socks voor wanneer ik last heb van mijn benen (met name kuiten). En uiteraard de Wrightsocks. Over die laatste had ik als enige nog geen blog geschreven, dus het werd hoog tijd om deze favoriet eens toe te lichten!

Anti-blaren sokken: hoe werkt dat?

Blaren. Als wandelaar ben je ze liever kwijt dan rijk. Of in dit geval: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je blaren? Blaren worden veroorzaakt door druk of wrijving. Voor wandelaars is dat dus de druk of wrijving tussen je voet en de sok. Daarnaast dragen vocht en warmte ook bij aan blaarvorming. Dus wil je blaren voorkomen, dan zorg je ervoor dat je deze oorzaken(druk/wrijving, vocht en warmte) tegengaat.

Nu zijn er meerdere onderdelen van je wandeloutfit die kunnen helpen blaren te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan goede wandelschoenen. Daarover lees je meer in de blog ‘Blaren voorkomen en behandelen’. Maar goede wandelsokken kunnen dus ook bijdragen aan het voorkomen van blaren.

Dubbellaags sokken

Veel wandelsokken gaan twee van de drie oorzaken wel tegen: warmte en vocht. Door te kiezen voor bepaalde materialen worden wandelsokken ademend en vochtregulerend. Maar die wrijving, die is nog wel lastig te tackelen.

Wrightsock heeft hier een mooie oplossing voor bedacht: de dubbelaagse sok. Eigenlijk bestaat de sok uit twee dunne sokken over elkaar. Doordat de laagjes van de sok langs elkaar kunnen bewegen, vangen zij de wrijving op die bij enkellaags sokken tussen jouw voet en de sok zou ontstaan. Op die manier heeft jouw voet minder last van de wrijving. Doordat er minder wrijving is ontstaat er minder wrijvingswarmte. Daarmee is warmte het tweede element dat de Wrightsock tackelt.

Tot slot is de binnenste sok gemaakt van de speciale Dri-Wright polyester vezels. Dit materiaal zorgt ervoor dat vocht snel wordt afgevoerd naar de buitenste laag, waardoor je voeten droog blijven. Daarmee is het cirkeltje rond en heeft de Wrightsock alle drie de oorzaken van blaren getackeld. En zie daar, dubbellaags wandelsok, voor blaarvrije wandeltochten!

Mijn ervaring met de Wrightsocks

Voordat ik kennismaakte met het merk Wrightsocks had ik al gehoord van het principe van twee lagen om blaren te voorkomen. Een paar jaar geleden begon ik daarmee te experimenteren. Tijdens het wandelen droeg ik twee sokken over elkaar. Mijn schoenen veranderden uiteraard in een soort oventjes als ik twee paar gewone wandelsokken over elkaar zou dragen. Daarom gebruikte ik een ondersok (liner sock) onder een relatief dunne wandelsok. Het hielp wel, maar ik vond het ook warm en omslachtig.

Blaarvrij

Tijdens een uitje naar Duitsland kwam ik in een outdoorwinkel voor het eerst Wrightsocks tegen. Een dubbellaags sok! ‘No blisters guaranteed’ stond er zelfs op! Die moest ik natuurlijk wel uitproberen. En eerlijk: het werkt.

Helemaal blaarvrij waren mijn wandeltochten in eerste instantie niet, maar dat lag ook aan het feit dat ik stug doorliep op minstens zo stugge (warme, zware) bergschoenen. Het tegengaan van blaarvorming heeft namelijk met meer te maken dan alleen je sokken, bijvoorbeeld met het dragen van de juiste schoenen. Maar ik had wel degelijk minder blaren. En toen ik ook nog eens nieuwe wandelschoenen kocht die beter pasten bij mijn wandelavonturen, waren blaren helemaal verleden tijd.

Camino-sokken

Algauw ontdekte ik dat Wrightsock ook ‘camino-sokken’ in hun assortiment hebben. Bij deze sokken staat op de enkel het teken dat bekend is van de camino de Santiago. Aangezien ik al een tijdlang de camino wil lopen móest ik deze gewoon hebben toen ik ze eenmaal had gezien!

Uiteindelijk stelde ik mezelf als doel de camino in 2021 te lopen. Misschien heb je dat al gelezen in mijn blog over doelen voor 2021. Hoewel het sinds corona spannend is wanneer en hoe ik uiteindelijk de camino kan gaan lopen, blijf ik mezelf volgens het oorspronkelijke plan voorbereiden. Daar hoort ook bij: het compleet krijgen van mijn uitrusting, en dus ook die gewilde camino-sokken! Met kerst kreeg ik ze cadeau (woohoo!), in een ander model dan mijn andere Wrightsocks. Deze zijn lager en dunner dan mijn andere Wrightsocks, en daarmee geschikter voor de zomermaanden. Ik heb er nog niet mee gelopen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.

Verschillende modellen en kleuren

De Wrightsocks zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hoogtes. De verschillende diktes zijn: lightweight (modellen: Coolmesh II en Merino Coolmesh), midweight (model: Stride), light-cushion (model: Escape) en cushion (model: Adventure). En de verschillende hoogtes zijn: low tab (sneakersokken), quarter (laag), crew (hoog) en OTC (over de kuit).

Ook zijn de Wrightsocks in verschillende kleurtjes verkrijgbaar. Onder het mom ‘het oog wil ook wat’. Zoals de vrolijke roze-gestreepte, die ik op de foto bovenaan draag. Of de blauw-gestreepte van mijn vriend van de foto hieronder. (Beide Stride crew.) Wat ik hiervan een extra bonus vind is dat mijn vriend en ik onze wandelsokken zo makkelijk uit elkaar kunnen houden. Want hij zal echt niet mijn roze sokken aantrekken, hoor!

Daarnaast heeft Wrightsocks ook een aantal ‘camino-sokken’, waar ik het eerder al over had. Dus ga je nu de camino lopen, of weet je iemand die de camino wilt lopen, dat is dit een perfect cadeautje! De camino-sokken zijn verkrijgbaar in Stride quarter en Escape crew.

Verschillende modellen en kleuren van Wrightsock

Waar verkrijgbaar?

Mijn eerste paar Wrightsocks kocht ik in Duitsland, toen ik er toevallig tegenaan liep. Die eerste paar beviel zó goed, dat ik algauw nog een paar sokken wilde. Helaas kom je deze sokken amper in de Nederlandse winkels tegen. Ik kwam overigens wel een stand tegen met deze sokken op de Fiets- en Wandelbeurs 2020. Daar wist ik ze aan de man te brengen bij mijn vriend – en inmiddels is hij ook overtuigd Wrightsock-gebruiker.

Wil je echt de sokken even vasthouden voordat je afrekent, dan staat er een lijst met verkooppunten op Wrightsock.nl. Maar over het algemeen bestel ik de Wrightsocks dus online. Net zo makkelijk, en maximale keuze.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *