Tips om vaker te wandelen – en waarom dit een goed idee is

Ga vaker wandelen

Dat wandelen goed voor je is hoef ik je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Al is het maar een half uurtje per dag. Maar ook voor dat half uurtje moet je tijd maken. Hoe doe je dat? In deze blog geef ik je mijn tips om vaker een stukje te wandelen. En geloof mij, voor je het weet zit je aan je dagelijkse wandeldosis.

Ook ik als enthousiaste wandelaar heb nog weleens moeite om aan dat dagelijkse halfuurtje te komen. De tips zijn dus uit eigen ervaring. Maar dat niet alleen. Het betekent ook dat deze tips voor iedereen zijn. Zowel voor de mede-fanatiekelingen, als voor hen die niet echt iets met wandelen hebben maar het tóch meer willen doen vanwege de voordelen.

Nog even over die voordelen. Ik begon met dat ik je niet hoef te vertellen dat wandelen goed voor je is. Voordat we verder gaan zet ik toch nog even op een rijtje waarom dat dan zo is. Want alleen al te weten waarom je iets doet, kan je motiveren er meer aandacht aan te besteden. Dus hierbij in sneltreinvaart waarom wandelen goed voor je is:

  • Het is laagdrempelig.  Je hoeft niet per se ergens naar toe om te starten, het kost niks, het is laag-intensief en niet zo blessuregevoelig.
  • Vanwege de fysieke voordelen. Wandelen is goed voor je conditie en draagt bij aan de preventie van verschillende ziekten en kwaaltjes.
  • Vanwege de mentale voordelen. En dat zijn er best veel. Zo helpt wandelen bijvoorbeeld je brein om te ontspannen. Als gevolg daarvan wordt je creatiever, besluitvaardiger en kun je je beter concentreren. Ook helpt een regelmatige wandeling je om beter te slapen.

Redenen genoeg dus om vaker een blokje om te lopen! Hoe? Hier komen de tips.

Tijdens de werkdag

Hoeveel loop jij op een werkdag? Veel mensen zitten vooral heel veel tijdens hun werk en maken bedroevend weinig meters met de benenwagen. Ik ben er zelf één van. Om de lange werkdag te onderbreken is het goed af en toe de benen te strekken. Ook als je kijkt naar de mentale voordelen, want na een blokje om kun je je weet beter focussen op je werk. Dus sta in de pauze even op, of plan eens wat vaker een weeting (een meeting waarbij je ondertussen wandelt).

Om werkend Nederland te stimuleren wat vaker van hun stoel af te komen is de Wandel Tijdens Je Werkdag in het leven geroepen. Deze is op 7 april 2022. Doe jij mee?

Maak er een wandeluitje van

Combineer het wandelen met een leuke activiteit. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar themawandelingen, rondleidingen of wandelroutes voor kinderen met opdrachten onderweg. Bezoek een leuke stad. Of ben je meer van de natuur, ga dan eens uitwaaien aan zee of bezoek een botanische tuin. Kortom, er zijn zoveel uitjes te bedenken waarbij je, soms ongemerkt, best veel wandelt.

>> Lees ook: 30x buitenactiviteiten in Nederland, of kijk in de categorie reizen en uitjes in Nederland voor meer inspiratie.

Loop het laatste stukje

Parkeer de auto eens een straat van de supermarkt vandaan, of net buiten de betaald parkeerzone. Of stap een halte eerder uit. Niet alleen maak je zo al snel meer meters, je bespaart ook gelijk op parkeer- of OV-kosten.

Wandel met een doel

Is doelloos een stuk lopen niet aan jou besteed? Bepaal dan voor jezelf een doel. Dat kan een bepaalde bestemming, beloning of prestatie zijn. Bijvoorbeeld het halen van je 10.000 stappen of het verslaan van je collega’s of familie in de Ommetje-app.

Maar je doel kan ook te maken hebben met een van de voordelen van wandelen, die ik in het begin noemde. Zo ging ikzelf ooit meer wandelen omdat ik veel last had van inspanningsastma. Door meer te wandelen kreeg ik het minder snel benauwd. En tegenwoordig ga ik ook graag een blokje om als ik gespannen of gestrest ben. Het is dan een fijne manier om mijn gedachten te ordenen of te verzetten. Soms zorgt het voor ontlading of kom ik tot nieuwe inzichten die me verder helpen.

>> Lees ook: Wat wordt jouw wandeldoel van 2022?, inclusief tips om je eigen realistische doelen scherp te krijgen.

Wandel met een maatje

Vind je alleen wandelen drie keer niks? Zoek dan een wandelmaatje! Betrek een vriend(in), familielid of collega bij je snode wandelplannen. Duw oma in de rolstoel eens een rondje door het park. Leen de hond van de buurman – want een enthousiaster wandelmaatje dan een viervoeter is er niet. Of vind een wandelmaatje via een online platform zoals Sportpartner, Tweevoeter of De Wandeldate.

Wat beweegt jou?

Dit waren mijn tips om vaker te wandelen. Maar wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Dus ga vooral op zoek naar wat jou in beweging zet.

Wat helpt jou om vaker te wandelen? Deel je tips of ervaringen hieronder in de reacties.

Foto door Daniel Reche via Pexels.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *