STOX: wandelsokken tegen vermoeide benen

STOX-wandelsokken

De STOX compressie wandelsokken zijn nieuw in de wandelwereld! Compressiesokken worden steeds populairder – en met goede reden. Omdat wandelsokken een van de belangrijkste onderdelen van je wandeloutfit zijn, sta ik altijd open voor nieuwe weetjes en producten in deze categorie. Ik zocht die goede redenen voor je uit en testte uiteraard zelf ook een paar wandelsokken van STOX Energy Socks.

Waarom compressie sokken?

Niet eens zo heel lang geleden hoorde ik voor het eerst over compressie wandelsokken. Mijn eerste vraag is dan natuurlijk: waarom zou je voor compressie wandelsokken kiezen? Hoe werken ze?

Om te kunnen bewegen zet je lijf bepaalde stoffen om in energie. Bij die omzetting komen afvalstoffen (melkzuur) vrij. Over het algemeen kan je lichaam dat prima afvoeren, maar het wordt lastiger naarmate je langer of intensiever beweegt. Als je lichaam het niet meer kan bijbenen (sorry voor de woordgrap) kun je verzuring van je spieren en spierpijn krijgen.

Een compressiesok geeft een constante druk op je onderbenen. Die druk helpt om je bloed terug te laten stromen naar boven. Het bevorderd dus de bloedcirculatie. Aangezien je bloed de stofjes-transporteur is van je lijf, zorgt een betere bloedcirculatie er dus voor dat de spieren in je benen hun “afval” kwijt kunnen. De druk gaat tevens ophoping van vocht tegen.

Het resultaat: minder zware, vermoeide benen en minder spierpijn na afloop van je wandeltocht!

Wandelsokken van STOX

STOX Energy Socks is een relatief jong (2012) Nederlands bedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in hoogwaardige compressiekousen. Niet van die suffe dingen voor oudere mensen, maar mooie sokken die ook voor de jeugdigere mens geschikt is. Naast de medische compressiesokken (voor bijvoorbeeld spataderen, trombose en oedeem) hadden ze al compressiesokken voor dagelijks gebruik, diverse sporten en reizen. En nu is er dan ook een lijn met (outdoor)wandelsokken!

De compressie wandelsokken zijn gemaakt met Merino wol. Die kennen we wel! Dit wolletje is niet voor niks populair voor outdoorkleding. Het voelt zacht, ademt en is van nature antibacterieel. De sokken hebben een naadloze teen, en zijn verdikt bij de tenen en de hiel waardoor ze ook nog eens fijn zitten. Bovendien leveren deze kenmerken nog een extra voordeel op: ze voorkomen blaren! De outdoorsocks zijn verkrijgbaar in groen/beige of grijs/beige voor dames, en groen/beige en blauw/terra voor heren.

Tot zover de feitjes over deze sokken. Benieuwd als ik ben naar wandel-gadgets wilde ik deze natuurlijk graag uitproberen.

Wandelsokken STOX-ervaring-review

Mijn ervaring met de STOX Energy Socks

Begin dit jaar won ik de STOX Energy Socks via een winactie van de ViaVierdaagse. Ik had geen ervaring met STOX, of met compressiesokken in het algemeen. Toen ik de sokken ging uitproberen ging ik er dan ook compleet blanco in. Wel had ik, toen ik de sokken voor het eerst probeerde, al een tijdje snel last van gespannen, vermoeide kuiten na het wandelen. Met een beetje mazzel zouden deze sokken dit tegen kunnen gaan.

De juiste maat vinden

De eerste stap was de juiste maat bepalen. Hierbij is behalve de schoenmaat ook de omvang van je kuit van belang. Met behulp van een tabelletje kon ik dan de juiste maat voor mij bepalen. Een paar dagen later ontving ik de sokken, die in een doosje verpakt zaten. Daarmee straalt het kwaliteit uit. Nu nog ervaren hoe dat in de praktijk is!

Voor het eerste gebruik moest ik wel even de bijgesloten handleiding bestuderen. Een handleiding over hoe je je sokken aantrekt. Ja, echt. Compressiekousen zijn natuurlijk bedoeld om strak om je benen te zitten, maar daardoor is het wel even wat gepriegel om de sok goed aan te krijgen. Toen ik ze eenmaal aan had vond ik wel direct dat het prettig zat. Zoals gezegd had ik destijds al een tijdje last van gespannen kuiten. De constante lichte druk voelden dan ook als een soort massage. Dit begon goed!

De STOX in de praktijk

Na de eerste wandeling met mijn STOX wandelsokken voelde ik absoluut verschil. ‘s Avonds had ik voor de verandering eens niet dat zeurende, vermoeide gevoel in mijn onderbenen. Maar goed, op één been kun je niet lopen – en op basis van één wandeling kun je geen oordeel vellen. Ik ben nog verschillende keren met deze sokken wezen wandelen. Keer op keer kwam ik tot dezelfde conclusie: dat compressie effect is echt fijn!

Naarmate het kwik steeg kwam ik wel tot de conclusie dat de sokken niet ideaal zijn bij warm weer: ze zitten warm, ondanks de Merinowol, en ze staan niet erg sexy onder een korte broek – in elk geval niet met die stevige benen van mij erin. Nu is een wandeloutfit over het algemeen toch al niet sexy, dus daar zet ik me wel overheen. Maar voor de warme zomerwandelingen moet ik nog iets bedenken. Misschien dat ik eens de tubes (zonder voetstuk) of de dunnere sportsokken uitprobeer? Tot die tijd houd ik deze in de zomer als plan B tijdens lange / meerdaagse tochten, mocht ik last krijgen van mijn kuiten. En in de minder warme maanden zijn ze een goede eerste keuze!

Conclusie & aanschaf

De conclusie is dus dat de sokken echt fijne ondersteuning geven bij de kuit. Dus heb je snel last van vermoeide benen, dan zijn de STOX wandelsokken zeker een aanrader! Het is wel een beetje pielen om ze aan te krijgen, maar dat is niet zo vreemd met een compressiesok. Daarbij zitten de hoge sokken warm en staan ze niet erg charmant onder een korte broek – zeker niet als je wat stevigere benen hebt, zoals ik. Ik zal ze waarschijnlijk dus vooral in de winter en het voor- en najaar dragen. Maar ze blijven zeker in gebruik, want ze doen hun werk prima!

Wil je na het lezen van dit artikel ook de STOX Energy Socks uitproberen? Ze zijn verkrijgbaar bij:

>> Meer artikelen over wandelsokken vind je hier <<

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

[Disclaimer: de sokken heb ik gewonnen met een winactie. Ik deed mee aan de winactie in de hoedanigheid van deelnemer van de (toen nog geplande) Vierdaagse Nijmegen via de ViaVierdaagse, en niet als blogger. Er is dus geen sprake van sponsoring.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *