Deze zomer waren we voor het eerst met onze nieuwe backpacks op stap: ik met de Osprey Renn 65 en mijn vriend met de Osprey Rook 65. De Renn en de Rook zijn resp. de dames- en herenvariant van dezelfde serie. Deze hebben we een week lang goed getest, en wij zijn om!
Inhoudsopgave
Waarom we kozen voor de Osprey Renn/Rook
Een kleine voorgeschiedenis. Toen ik in 2018 het Pieterpad ging lopen kocht ik voor het eerst een serieuze wandelrugzak: de Osprey Mira AG 26. Met veel plezier nam ik de rugzak mee tijdens mijn wandelweekenden. We liepen telkens twee of drie dagen, en overnachtten bij B&B’s en andere plekken waar ons bedje al klaar stond. In mijn zoektocht naar een rugzak voor carry on-only-reisjes kwam ik weer bij Osprey uit. Kijk maar eens bij mijn review van de Osprey Farpoint 40. Dus toen het tijd werd voor mijn eerste echte backpack wist ik twee dingen:
- Ik had hele goede ervaringen met Osprey. Met name de Mira vond ik heel fijn met wandeltochten, vanwege het ventilerende rugpand.
- Ik wilde niet zo’n merkfreak worden, die altijd voor hetzelfde merk gaat. Dus eigenlijk wilde ik eens geen Osprey. Sterker nog, ik had al een backpack op het oog: de Nomad Batura 55. Een niet te grote frontloader met verstelbaar rugpand, voldoende vakjes en verkrijgbaar in meerdere leuke kleurtjes.
Mijn vriend, Joey, ging tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe backpack. In tegenstelling tot mij had hij er wel al eentje. Eentje die hij al jaaaaren had, die heel wat hikes en kampeertochtjes had meegemaakt en tot op de draad versleten was. Hij had dus wel vergelijkingsmateriaal, in tegenstelling tot mij. Samen kwamen we tot een eisenpakket voor onze nieuwe rugzakken:
- Inhoud. Ik had al twee rugzakken, maar deze moest groter zijn. Groot genoeg om ook een tent of bivakzak mee te nemen. Maar ook weer niet zo groot dat je in de verleiding komt om meer spullen (en daarmee meer gewicht) dan noodzakelijk mee te nemen. Bovendien wilden we beiden niet dat ‘rugzak-waar-ga-je-met-die-man/vrouw-naar-toe’-effect.
- Pasvorm. Met onze wandelplannen heel belangrijk! De rugzak moest goed aansluiten op de rug, fijne schouderbanden hebben, en uiteraard borst- en heupriemen. Gezien de lange duur dat we de rugzakken op zouden hebben was een ventilerend rugpand wel een pre.
- Vakjes. Het is wel zo fijn om alle spullen een logisch plekje te kunnen geven. Meerdere vakjes is dus ook zeker een pre.
- Waterzak. Wij hebben allebei een drinksysteem, een waterzak die je in je rugzak draagt en waar je via een slangetje uit kunt drinken. Dat betekent dat de rugzak wel plek moet hebben voor die waterzak, en een gaatje waar de slang naar buiten kan.
- Looks. Last, but nog least: de rugtas moest er ook een beetje stijlvol uitzien. (Vond vooral ik belangrijk.)
Met dit wensenlijstje gingen we shoppen, en je raad het al: we kwamen thuis met de Osprey Renn 65 voor mij en de Osprey Rook 65 voor hem. Met een inhoud van 65 liter een heuse backpack, groot genoeg voor onze wensen. Maar zeker niet te groot. We vonden ze beiden goed passen, en er was ook plek voor de waterzak. Bovendien torende dit model als een van de weinige niet boven me uit, en werden we allebei blij van het design. Check, check, check. De rugzakken hebben niet mega veel vakjes, maar wel een verdeling van drie vakken (oké, twee, met een tussenschotje in de grote). Je kunt niet alles hebben. We zullen zien hoe het in de praktijk uitpakt…
Een week lang testen
In juli gingen we een week lang wandelen. We gingen te voet van Amsterdam naar Arnhem, en een deel van de tocht was mijn Alternatieve Vierdaagse. We liepen zeven dagen met bepakking: de tent ging mee, uiteraard met kookspullen, slaapspullen, kleding en wat andere praktische zaken zoals opladers en een romantisch potje-met-citronellakaarsje (héél belangrijk!, ahum). Bij het inpakken viel het me mee dat de tent er gewoon rechtop in paste, ondanks het compacte formaat van de backpack. Alles paste!
Het gewicht was wel fors, en ik had nooit eerder met bepakking gelopen. Na de eerste wandeldag (36 km) had ik dan ook schrale plekken op mijn schouders en heupen. Maar dat had meer met mijn ongetraind zijn te maken dan met de tas, want na een paar dagen droeg de tas als een zonnetje! Tot onze benen het gewicht beu waren, maar dat is een ander verhaal.
In augustus gingen we nog een weekendje kamperen. Dus we pakten de backpacks weer in, en pakten de trein naar Brabant. Dit keer gingen we niet veel lopen met de rugzak op, dus maakte gewicht niet veel uit. Ik ontdekte dat ik naast de tent ook nog wel een invouwbaar krukje in mijn Renn kwijt kon! Konden we ook nog enigszins normaal zitten dat weekend…
Lindsey over de Osprey Renn 65 (dames)
Ja, ik weet het. Het is toch weer een Osprey geworden. Ik heb echt andere backpacks geprobeerd, maar ik werd gewoon het meest blij van deze. Mijn grootste twijfels bij de backpack was het feit dat het een toploader was in plaats van een frontloader, wat ik in eerste instantie op het oog had. En ja, dat is wennen, maar daarna is het ook prima. De tas heeft niet veel kleine vakjes, maar door mijn spullen te verdelen over verschillende tasjes hield ik alsnog prima het overzicht.
Specificaties Renn
Specificaties van de Osprey Renn 65:
- Ontworpen voor vrouwen
- Gewicht: 1.6 kg
- Afmetingen (cm): 67L / 37W / 36D
- Materiaal: 600D Polyester
- Verstelbaar AirSpeed ventilatie rugpand
- Borst- en heupband
- Rits in topvak aan hoofdzijde
- Grote vak bereikbaar via bovenkant (afsluitbaar met trekkoord) en voor-onderzijde (met rits). Boven rits-gedeelte zit een scheidingswandje, waarmee je het grote vak in twee vakken kunt opdelen.
- Vak voor waterzak, zoals een Osprey Hydraulics drinksysteem
- Kleine ritsvakjes op de heupbanden
- PowerMesh vakjes voor waterflessen aan de zijkanten
- Inclusief regenhoes, die aan de backpack vast zit
De Osprey Renn 65 (ook verkrijgbaar in 50 liter) koop je o.a. bij Bol.com en Bever.
Joey over de Osprey Rook 65 (heren)
Voor het gemak laat ik Joey gewoon even zelf over zijn rugtas vertellen.
“Voor mij is de keuze van de Osprey Rook 65 vrij snel gemaakt. Ik ben zelf al fan van Osprey waardoor ik misschien wat bevooroordeeld ben. Wat ik zelf erg fijn vind is dat de rits van het topvak aan de rugzijde zit in plaats van van je af. Dit geeft mij een veiliger en fijner gevoel bij het op pad gaan. De tas zit fijn en is op veel plaatsen af te stellen. Door de twee grote vakken kun je extra veel meenemen. Vanwege de 65 liter inhoud hebben wij alle slaapspullen en keukengerei makkelijk mee kunnen nemen. De vakjes aan de heupbanden gebruikte ik voor mijn telefoon en voor mijn Victorinox Rangergrip zakmes want je weet maar nooit wanneer je hem nodig hebt! Al met al een goede tas! Zeker een aanrader voor iedereen die wil backpacken in binnen- of buitenland.”
Specificaties Rook
De specificaties van de Osprey Rook 65 zijn nagenoeg hetzelfde als de Renn, behalve:
- Ontworpen voor mannen / niet speciaal voor vrouwen
- Afmetingen: 74L / 42W / 35D
De Osprey Rook 65 koop je o.a. bij Bol.com en Bever.
Conclusie
Joey was sneller om dan ik, maar uiteindelijk ben ik ook echt wel heel blij met de nieuwe backpack! De tas is ruim genoeg (als je gaat kamperen beetje creatief inpakken), maar oogt niet massaal. Door het verstelbare rugpand en de stevige schouder- en heupbanden draagt de tas fijn, ook bij meer gewicht. En hoewel het niet 1001 vakjes heeft, zijn het er precies genoeg om je spullen logisch op te bergen. Kortom: een kwalitatief hoogwaardige no-nonse backpack! We kijken er naar uit om nog vaker met onze Osprey Renn/Rook op pad te gaan!
Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.