Review: barefoot-wandelschoenen van Vibram Fivefingers

Vibram FiveFingers V-trek Women

Een tijdje geleden vertelde ik waarom ik overstapte op minimalistische- of barefootschoenen. Nou ja, ik ben niet volledig overgestapt, maar je ziet me met enige regelmaat op mijn barefoot-wandelschoenen van Vibram Fivefingers, de Vi-S en de V-Trek. Zeker nu het weer lekker weer wordt! Inmiddels heb ik ze al een poosje.  Tijd dus voor een review!

Wil je eerst wat meer weten over wat ‘barefoot’ inhoudt? Kijk dan eens naar dit artikel: Waarom je barefoot moet gaan (of niet).

Mijn eerste paar: de Vibram Fivefingers Vi-S

Nadat ik me voor het eerst had verdiept in barefootschoenen, was ik op zoek naar een leuk ‘instap modelletje’. Ik merkte al gauw dat Vibram Fivefingers het bekende merk is in de barefoot-wereld. Ze staan ook wel bekend als ‘teenschoenen’. Het type Vi-S is een galant damesschoentje van dit merk. Dit leek me wel een mooie schoen om dat barefoot-gebeuren eens mee uit te proberen.

Eerlijk is eerlijk, die ‘teenschoenen’ vallen wel op. De schoenen lokten de nodige reacties uit van familie, vrienden en collega’s. Zelfs wildvreemden op straat staarden naar mijn voeten. En dan had ik ze nog in een neutrale zwarte kleur gekozen! Je moet daar dus wel tegen kunnen, tegen die aandacht. Ik vond het zelf alleen maar leuk. En de reacties waren ook absoluut vriendelijk, hoor! Mensen vroegen nieuwsgierig wat ik toch voor grappige dingen aan mijn voeten had. Ik ging me haast een Vibram-ambassadeur voelen.

‘En loop dat nou lekker?’

Dat is toch wel één van de meest gestelde vragen. Het antwoord is: ja. Maar je moet er wel even aan wennen. Je hebt helemaal geen hak, je voelt alle oneffenheden in de ondergrond en zit textiel tussen je tenen. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het juist fijn dat mijn tenen zoveel bewegingsvrijheid hebben. Het enige nadeel vond ik dat het smalle bandje om de enkel na een hele dag wel een beetje begint te knellen. Maar in het algemeen was het dus een fijne kennismaking met de minimalistische schoen.

De barefoot-wandelschoen: de Vibram FiveFingers V-Trek

Na de succesvolle poging met het Vibram-sandaaltje werd het tijd voor het serieuze werk. Een schoen waarop ik ook flinke wandeltochten zou kunnen maken! Mijn oog viel uiteindelijk op de Vibram FiveFingers V-Trek Women. Deze schoen heeft alle voordelen van barefoot schoenen. Je voet heeft de vrijheid en flexibiliteit om op een natuurlijke manier te bewegen. Mijn teentjes kunnen dus vrolijk alle kanten op bewegen! En ook de afwikkeling van mijn voet tijdens het lopen voelt anders – natuurlijker. Maar de V-Trek heeft ook een wat dikkere zool voor extra demping en wat meer profiel voor extra grip. Hierdoor is de schoen ook geschikt voor wandel- en trektochten. En dat is waarom ik voor deze schoenen heb gekozen.

De Vibram FiveFingers V-Trek Women vallen wel iets klein. Dat is dus een kwestie van een grotere maat kiezen – maar het is wel goed om dat te weten. Bij het passen kwam ik ook op maat 40 uit, terwijl ik meestal maat 39 heb (gewone schoenen, geen wandelschoenen). Eenmaal met de juiste maat in handen is het nog wel even oefenen om de schoenen makkelijk aan te krijgen: eerst alle tenen op hun plaats, en dan pas de achterkant over je hiel trekken.

Eenmaal aan mijn voet vond ik het erg fijn zitten – behalve dan dat ik het iets strak vond zitten rond de enkel. Daar heb ik twee oplossingen voor gevonden. Ten eerste draag ik graag sokken in de schoenen (daar vertel ik verderop meer over). En tweede let ik er tegenwoordig op dat ik ze niet te strak strik. Met deze twee oplossingen zitten de schoenen verder heerlijk!

Nu nog de verre tochten…

Ik heb nog geen hele verre tochten op de schoenen gelopen – dat staat nog op de planning, voor na de lockdown. Wel loop ik met enige regelmaat een rondje tot 10 kilometer. En dat gaat goed! Hier geldt ook weer: het is even wennen. De zool is nog altijd een stuk dunner en flexibeler dan mijn stevige Meindls, ondanks de voor barefootschoen-begrippen stevige zool. En na een wandeltocht voel ik dat mijn lichaam daar nog even aan moet wennen.

Wat ook meespeelt is ik in de buurt van mijn huis voornamelijk op asfalt loop. En ik heb al wel gemerkt: deze schoenen lopen met name erg fijn op een natuurlijke ondergrond, zoals gras en zand. Als we binnenkort weer wat verder van kunnen wandelen ga ik ze dus zeker ook uitproberen op routes met onverharde paden. Ik kijk ernaar uit!

Vibram FiveFingers Vi-S en V-trek
Mijn twee paar Vibrams naast elkaar: links de Vi-S en rechts de V-trek.

Sokken voor in teenschoenen: de Injinji

Het zal je niet verbazen, maar in die teenschoenen kun je natuurlijk geen gewone sokken dragen. Hoewel je prima met blote voeten in de Vibrams kunt, is het voor koude dagen toch fijn als je er ook met een sok in kan. Daar is gelukkig een oplossing voor: de teensok! Met name de teensokken van het merk Injinji vind ik fijn. Ik draag ze altijd in mijn V-Treks.

Ik zou een hele blog aan die fijne sokken kunnen wijden… en dat heb ik dan ook gedaan. Dus meer info over de teensokken lees je hier: Injinji: teensokken voor wandelaars.

Conclusie & verkooppunten

Het is dus even wennen, die teenschoenen. En ik heb er ook nog geen lange, meerdaagse tochten op gelopen. Maar het lopen op barefoot schoenen valt me reuze mee! Ik snap waarom mensen er zo fan van zijn. Of ik ze verkies boven mijn gewone wandelschoenen? Zover wil ik nog niet gaan. Maar ik blijf het aantal kilometers per tocht op teenschoenen opbouwen. En wie weet komt er ook nog wel een derde paar Vibram FiveFingers!

Wil je zelf ook een paar Vibram Fivefingers? De links naar de exacte schoenen die ik heb staan boven in dit artikel. Maar Vibram FiveFingers heeft nog meer schoenen die geschikt zijn als wandelschoen, zoals de V-Run of de V-Trail. Je kunt de Vibram FiveFingers-schoenen onder andere bestellen bij:

Ik ben uiteraard ook benieuwd naar jouw ervaring met barefoot-wandelschoenen van Vibram Fivefingers! Dus heb je ze geprobeerd, laat dan hieronder een reactie achter.

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *