De ideale handbagage backpack: Osprey Farpoint 40

Mijn ideale handbagage backpack

“Hebben jullie een backpack in handbagage-formaat?” Blijkbaar was dit een grappige vraag, want de medewerker van de outdoorwinkel moest met moeite zijn lach inhouden. “Dat bestaat niet, mevrouw.” Gelukkig ontdekte ik dat Osprey mijn vraag helemaal niet zo gek vond, want zij bleken wél de rugzak te hebben die aan mijn wensen voldeed. Lees gauw verder voor mijn ervaringen met mijn nieuwe favoriet: de carry on sized backpack.

Reizen met handbagage

We kennen allemaal wel de voordelen van met alleen handbagage reizen. Je bespaart geld voor de ruimbagage. Het scheelt tijd (geen koffer afgeven bij vertrek, en niet op de bagage wachten bij aankomst). Je weet zeker dat je bagage in het juiste vliegtuig mee gaat (ja, ik ben soms een doemdenker). En last but not least: op je bestemming hoef je niet zo’n mega hutkoffer mee te zeulen.

Kortom, genoeg redenen om met alleen handbagage te reizen! Nu nog een bagagestuk met de juiste afmetingen.

Er zijn genoeg carry on sized rolkoffertjes. Maar ik startte mijn zoektocht voor mijn reis naar Marokko. En ik zag het toch echt niet zitten om als Miss Diva een rolkoffertje door de Sahara achter me aan te slepen. Nee, dat moest een rugzak worden. Een rugzak die volgens de medewerker van de eerste outdoorwinkel waar ik kwam niet bestond. Hoezo bestaat niet?

De zoektocht naar de carry on sized backpack was begonnen…

Een backpack voor de handbagage: kenmerken van de Osprey Farpoint 40

De oplossing op mijn zoektocht vond ik in de vorm van de Osprey Farpoint 40.

Het ‘probleem’ met backpacks is dat ook de kleinere (met minder liter-inhoud) smal en hoog zijn. Daardoor voldoen ze niet aan die afmetingslimieten voor handbagage. De Farpoint voldoet met afmetingen van 54 x 35 x 23 cm wel daaraan. Er hing in de winkel zelfs een kaartje aan dat aangaf dat deze rugzak geschikt is als carry on! Voor sommige vliegtuigmaatschappijen is die nog wel 3 cm te diep, maar je moet ‘m wel goed vol stouwen wil je daaraan komen.

De Farpoint 40 heeft een fijn draagsysteem. De banden zijn gevoerd, waardoor de rugzak ook met gewicht erin prettig draagt. De rugzak heeft een borstband met noodfluit, en een heupband. Zijn al die losse bandjes even niet zo handig in het vliegtuig? Dan kun je ze zo wegritsen, en de schouderband eraan klikken.

De indeling van de rugzak biedt je voldoende ruimte en mogelijkheden om spullen te organiseren. De rugzak bestaat uit een ruim hoofdcompartiment met compressiebandjes en een groot meshvak, een tweede compartiment met documenten- en laptopvak, en een klein voorvakje. Het grote compartiment kun je bovendien helemaal open ritsen. Hierdoor kun je ‘m open leggen als een koffer, waardoor je overal makkelijk bij kunt.

Heeft de Farpoint 40 dan alleen maar voordelen? Nou, wat mij betreft zijn er twee nadelen:

  1. Aan de voorkant zitten twee meshvakjes. Handig voor een flesje drinken, zou je denken! Alleen loopt één van de compressiebanden over die vakjes, waardoor dat flesje dus platgedrukt zou worden als je de banden goed aantrekt.
  2. In het voorste compartiment zit een laptopvak. Op zich handig. Maar zware dingen (zoals een laptop) heb je het liefst zo dicht mogelijk bij je lichaam hangen. Door dit vak aan de voorkant te plaatsen zou de rugzak topzwaar worden. Voor eventjes geen ramp, maar ga je langer met de backpack op lopen, dan is het misschien toch een idee om de laptop tussen de kleren in het grote compartiment te stoppen?

Details Osprey Farpoint 40 carry on backpack
Een alternatief is trouwens de Osprey Fairview 40l. Deze lijkt verdacht veel op de Farpoint. De Fairview heeft ook dezelfde afmetingen, en is dus ook geschikt om als handbagage mee te nemen. Het belangrijkste verschil is dat de Fairview eigenlijk voor vrouwen ontwikkeld is, en Farpoint voor mannen.

Veel meer opties zijn er niet als je een ‘handbagage backpack’ zoekt. Mijn vriend zocht ook iets wat aan die eisen voldeed. Omdat hij per se niet als ‘ANWB-stel’ wil eindigen, wilde hij een andere rugzak dan ik. Hij kocht uiteindelijk dezelfde rugzak – maar dan wel in een ander kleurtje. Zegt genoeg, toch?

Kun je er ook echt mee ‘backpacken’?

Ja. Dat wil zeggen: als je genoeg hebt aan een inhoud van 40 liter. Ga je kamperen en moet er een tent en toebehoren mee? Dan heb je aan 40 liter waarschijnlijk niet genoeg. Ook als je naar erg koude bestemmingen gaat heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig. Maar overnacht je in hostels/hotels of iets dergelijks en ga je naar een bestemming met aangenaam klimaat? Dan kun je prima langere tijd weg met de Farpoint 40!

Zelf ben ik twee weken naar Marokko en drie weken naar Kroatië geweest met deze rugzak, en dat beviel erg goed. Je moet wel een beetje kritisch kijken naar wat je inpakt, dat klopt. De grootste winst in ruimte is door minder kleding mee te nemen – maar dat betekent wel tussendoor wassen.
> Lees ook: Reistip – de documentenmap (incl. gratis downloads), waaronder mijn paklijst

Osprey Farpoint 40 - rood en grijs
Ook mijn vriend is om: voor de laatste vakantie kocht hij de Farpoint 40 in het rood.

Is de backpack geschikt voor wandeltochten?

Hm-ja, dat kan. Je hebt met de Farpoint 40 goede draagbanden, en het is een compacte rugzak (ik voelde me een beetje een schildpadje met de rugzak op, haha!). Dus je kunt er prima een dagtocht mee maken. Let dan wel op dat je de rugzak niet topzwaar maakt. Dus stop je laptop niet in het laptopvak, bijvoorbeeld. Of laat die laptop gewoon lekker thuis.

Ga je een langere tocht maken, dan zou ik toch gaan voor een rugzak die een beter frame heeft. Want op de rug biedt deze rugzak weinig steun. Ga je weg voor een citytrip, of een langere reis waarbij je vooral met het openbaar vervoer of de auto reist? Dan is deze rugzak wel ideaal.

Ook verkocht?

Dus ben je ook meer een backpack-type dan een koffer-type, maar wil je wel met alleen handbagage reizen? Dat is dit misschien wel de backpack voor jou. Ik ben in elk geval verkocht! De rugzak is al twee keer met me mee op reis geweest, en dat gaat ‘ie ongetwijfeld nog wel vaker.

Wil je ook een backpack die als handbagage mee kan? Je kunt de Osprey Farpoint 40 onder andere kopen bij:

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

4 Comments on “De ideale handbagage backpack: Osprey Farpoint 40”

  1. Leuk artikel! Ik heb deze backpack onlangs gekocht voor mijn wereldreis (die in 2021 gaat beginnen) ? Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken om zo weinig kleding en spullen mee te nemen maar het gaat erg veel bagage kosten schelen voor het inchecken! En heerlijk om niet te hoeven zeulen met een te zware backpack ?

    1. Dank je wel! En wat een leuk vooruitzicht! Het is qua kleding inderdaad wel een uitdaging. Het betekent vaak wassen… Het is wel makkelijker als je naar warme landen gaat, maar desondanks wil je bijvoorbeeld wel één lekkere trui mee. Heel veel plezier op de wereldreis, maar ook met de voorbereiding!

  2. Even getwijfeld, maar toch een reactie, ik ben namelijk ook verknocht aan deze backpack, heb er hier zelfs 2 liggen, ben er een paar keer mee op vakantie geweest.
    Zo ruim 2 weken naar Japan met mijn zoon (daar heb ik dus die tweede voor gekocht), maar onlangs in mijn eentje naar Abisko (Noord Zweden en overdag minus 24 graden).
    Ben het met het meeste wel eens, alleen heb ik een laptop van net geen kilo zwaar, andere zwaardere dingen heb ik eigenlijk niet bij me, een tweetal packing bags voor de kleding, heb een gewoon plastic broodtrommeltje voor stekkertjes en andere breekbare dingetjes, paar slippers voor in de Hostels.
    In de winter moet ik een beetje opletten om onder de 10kg te blijven, andere jaargetijden haal ik de 8 nog niet. En ik mis eigenlijk nooit wat. Mijn laptop kan met dezelfde USB-c lader als mijn mobiel, dus geen lompe lader mee.
    Paar weken geleden in Zuid Spanje alleen een extra shirt met korte mouwen gemist, dus moest een paar keer extra wassen.
    Ik zou niet meer met ruimbagage willen reizen. Niks inchecken, en zo doorlopen vanuit het vliegtuig naar de exit.

    1. Wat leuk om te lezen dat je ook zo’n fan bent van de Farpoint 40! En alleen met handbagage reizen is inderdaad ideaal. Niet bij elke reis haalbaar, maar als het even kan… Heel veel plezier nog met reizen, en met deze backpack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *