Mijn Pieterpad paklijst: zo ga je goed voorbereid op pad

Paklijst Pieterpad - wat neem je mee?

Je hebt besloten om het Pieterpad te gaan lopen, wat een mooi voornemen! Maar hoe bereid je je voor? Wat pak je in, en wat laat je vooral thuis? Voor iedereen die nog stoeit met zijn paklijst voor het Pieterpad (of een andere meerdaagse wandeltocht) heb ik hier mijn ‘Pieterpad paklijst’ uitgewerkt.

Het Pieterpad is de bekendste lange afstandswandelroute van Nederland. Ook in deze tijden merk ik dat de route onverminderd populair is bij zowel ervaren als minder ervaren wandelaars. Vooral als beginnend wandelaar kan het lastig zijn om te bedenken wat je in moet pakken. Ik zie daarom vaak de vraag voorbij komen: wat neem ik mee op het Pieterpad?

Toen ik aan het Pieterpad begon was ik zelf zo’n beginnende wandelaar. Ik liep wel eens een rondje van maximaal 10 kilometer, maar daar hield het dan ook wel op. Dus toen ik aan dit wandelavontuur begon, ging ik ook eerst te rade bij anderen. Wat moest ik meenemen? Welke materialen had ik nodig onderweg? Gaandeweg is mijn paklijst veelvuldig bijgeschaafd. Hierbij deel ik dan het eindresultaat van mijn ‘Pieterpad paklijst’.

Wat nam ik mee op mijn Pieterpad?

Er zijn verschillende manieren om het lopen van het Pieterpad aan te pakken. Ga je het pad in één keer lopen, of loop je telkens een paar dagen? Is het winter of zomer? Slaap je onderweg in hotels of neem je een tentje mee? Dit is allemaal bepalend voor wat je meeneemt op je wandeltocht.

Ik liep het Pieterpad in blokjes van twee of drie dagen (één of twee overnachtingen) per keer. Ik overnachtte hoofdzakelijk bij B&B’s, en soms op een camping waar een gespreid bedje stond of een trekkershut. Soms liep ik in de zomer, soms in de winter. Mijn Pieterpad paklijst is dan ook hierop afgestemd.

Loop je losse etappes, zonder overnachting? Dan heb je aan een dagrugzak met drinken en een lunchpakketje voldoende (en portemonnee, poncho en EHBO-setje). Ben je van plan om meer dan drie dagen te lopen, of wil je onderweg kamperen? Scroll dan ook even door naar beneden voor aanvullende tips.

1. Rugzak

Een goede rugzak essentieel voor je wandelplezier. Een goede rugzak heeft de geschikte inhoud (niet te klein, maar zeker ook niet veel te groot) en fijne pasvorm. Wat ‘geschikt’ en ‘ fijn’ is, is persoonlijk. Voor meerdaagse trektochten zonder kamperen is een inhoud van circa 30 liter prima. De rugzak zal een van de grootste uitgaven voor je uitrusting zijn, dus kijk even rustig rond wat je wilt en probeer verschillende rugtassen uit. Kun je van iemand een goede rugzak lenen, dan is dat natuurlijk ook prima als je niet direct diep in de buidel wilt tasten. Of kijk eens op Marktplaats.

Ik heb zelf het hele Pieterpad gelopen met de Osprey Mira AG 26. De inhoud was precies goed. Soms was het passen en meten, maar dat daagde me wel uit om kritisch te kijken naar wat ik meenam. Zo liep ik nooit met te veel gewicht. Bovendien zijn wat mij betreft een ventilerende rugpand, en heup- en borstbanden een must als het om wandelrugzakken gaat. Mijn rugzak is inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar vergelijkbaar formaat rugzakken zijn bijvoorbeeld de Osprey Hikelite 26, de NOMAD Topaz 26, of als je net iets meer ruimte wilt de Osprey Stratos 34.

2. Wandelschoenen

Ik begon, onervaren als ik was, het Pieterpad op hoge leren Meindls. Eerder had ik mijn voeten stuk gelopen op goedkope wandelschoentjes, en ik wilde nu eens echt goede schoenen voor mijn nieuwe wandelavontuur. Helaas kwam ik erachter dat ‘ duur’ niet hetzelfde is als ‘goed’ of ‘geschikt voor de route’. Verbeten heb ik de hele eerste helft op deze warme ovens gelopen, en elk weekend kwam ik thuis met voeten vol blaren.

De tweede helft van het Pieterpad liep ik weer op Meindls, maar deze keer een lage variant met mesh bovenkant. (Om precies te zijn de Meindl Portland GTX.) Wat een verademing! Blaren werden ineens een zeldzaamheid en mijn voeten waren veel minder warm. Na afloop van het Pieterpad heb ik zelfs de barefootschoenen ontdekt, en als ik destijds al mijn Vibram Fivefingers had gehad, had ik waarschijnlijk ook daar wel etappes van het Pieterpad op gelopen.

Conclusie: investeer in goede schoenen, maar onderzoek ook vooral wat goede schoenen zijn voor JOU! En er is maar één manier om daar achter te komen, en dat is door ze in een winkel (bij voorkeur een specialistenzaak waar je goed geadviseerd wordt) uit te proberen. Mijn enige tip: het is Nederland, dus laat die hoge bergschoenen alsjeblieft links liggen.

Mijn wandelschoenen op het Pieterpad
Ik begon het Pieterpad op leren bergschoenen – dat was geen succes. De tweede helft droeg ik lichtere, luchtigere schoenen. Dat was veel beter!
3. Kleding

Als je ergens ruimte in je rugzak op kan besparen, dan is het wel met kleding. Neem dus vooral niet te veel mee. Kies je voor kleding van sneldrogend materiaal, dan kun je altijd nog een kledingstuk tussendoor wassen. Even over de verwarming hangen, en de volgende ochtend is het weer droog.

Bij het uitzoeken van mijn kleding maakte ik altijd twee stapeltjes: een stapeltje ‘aan’ (wat ik direct dag één al zou aantrekken), en een stapeltje ‘mee’ (wat in de rugzak moest). Het stapeltje ‘aan’ bestond uit:

  • Onderboek en sport-BH
  • Wandelbroek
  • Wandelsokken
  • Shirt
  • Vest
  • Jas (alleen in de koude maanden, anders heb ik liever alleen een goed vest. Zit je in over regen? Daar heb je een poncho voor.)

En het stapeltje ‘mee’ was:

  • Shirt
  • Wandelsokken 2x
  • Onderbroeken 2x
  • Pyama
  • Slippers, sandaaltjes of lichte gympjes voor ’s avonds
  • Poncho

Wat het extra shirt betreft: Ik liep vaak een heel weekend in hetzelfde shirt. Stinken doe je toch na een uur al, dus waarom elke ochtend een schoon shirt aantrekken? Het extra shirt bewaarde ik voor ’s avond. Dan kon ik even voordat we naar een restaurant gingen iets aantrekken dat niet naar zweet rook. Wel zo fris, en ook beter voor de eetlust van de andere mensen in het restaurant.

4. Toiletspullen

Voordat je je hele beautycase in je rugzak propt, kijk eens kritisch naar wat je echt nodig hebt. Ben je echt van plan je uitgebreid op te maken? En moet echt die grote fles shampoo mee?

In mijn toilettasje zaten:

  • Tandenborstel en tandpasta
  • Kleine borstel en een paar haarelastiekjes
  • Lippenbalsem
  • Zonnebrandcrème
  • Mini-deo
  • Mini-shampoo en –conditioner (optioneel, je kunt er ook op gokken dat ze bij de overnachtingsplek wat hebben staan)
  • Persoonlijke medicatie
5. EHBO-setje

Er zijn mooie compacte EHBO-setjes voor wandelaars te koop. Hier zitten als het goed is in elk geval wel een verbandschaartje en wat pleisters en verbandmateriaal in. Ik vul zo’n standaard setje altijd aan met:

  • Blarenpleisters
  • Rolletje leukoplast (bruine tape)
  • Pijnstillers (halve strip)
  • Diarreeremmers (halve strip)
  • Tekentang
  • Nagelknippertje
  • Pincet
6. Portemonnee

Deze spreekt denk ik voor zich. Zorg ervoor dat je betaalpasjes en een legitimatie bij je hebt. Je blijft nagenoeg de hele tijd in Nederland, dus dat is voldoende. Extra tip: zorg dat je altijd wat contact bij je hebt, voor bijvoorbeeld veerpontjes onderweg.

7. Drinken

Of je voorkeur nu uitgaat naar drinkflessen, een waterzak, of dat je graag ook een thermosflesje thee meeneemt: zorg dat je voldoende drinken (met name water) bij je hebt! Ik heb tijdens het Pieterpad een keer de fout gemaakt mijn waterflessen te vergeten – uitgerekend tijdens een hittegolf. Ik kan je vertellen: het is geen aanrader.

>> Lees hier mijn tips voor hoe je zorgt dat je voldoende drinkt onderweg.<<

8. Eten

Het voordeel van wandelen in Nederland is dat je onderweg vaak genoeg eetgelegenheden en supermarkten tegenkomt. Kijk voor de zekerheid even op Google Maps of er in de plaatsen waar jij die dag langs komt inderdaad iets van winkels of restaurants zitten.

Wij namen vaak lunch mee voor de eerste dag. Voor de andere dagen regelden we onderweg wel lunch. Ontbijt was bijna altijd bij de accommodatie inbegrepen, en de meeste dorpjes hebben wel een eetgelegenheid, al is het maar een kroeg. Wel namen we voldoende wandelsnacks mee, zodat we nooit helemaal zonder eten liepen. In de blog over wandelsnacks lees je meer tips.

9. Routeboekjes

De route van het Pieterpad staat beschreven in twee boekjes: Pieterpad deel I: Pieterburen – Vorden en Pieterpad deel II: Vorden – Maastricht. Zorg dat je het boekje dat je nodig hebt voor de etappes die je gaat lopen bij je hebt. Kijk van tevoren voor eventuele routewijzigingen en opmerkingen op de website van het Pieterpad. Daar vind je trouwens ook accommodatielijsten, met overnachtingsplekken in alle plaatsen langs het pad.

10. Extra’s

We zijn er bijna! Nu komt het leukste – en tevens het lastigste. Het lijstje met de gadgets. Wat vind jij wel superhandig (of zelfs essentieel) om mee te nemen en wat laat je thuis? Sommige van die extra’s zijn seizoensgebonden en kunnen dus het ene moment essentieel en het andere moment overbodig zijn. Aan jou de keuze wat je inpakt.

Deze extra’s nam ik mee:

  • Zonnebril
  • Handschoenen
  • Pet (tegen zon) of muts (tegen kou)
  • Sjaal
  • Buff (als sjaal, muts of hoofdband te dragen)
  • Mobiele telefoon
  • Oplader
  • E-reader
  • Uixi (herbruikbare plastuit, voor de dames)
  • Afvalzakjes
  • Opvouwbaar boodschappentasje
  • Klein handtasje voor ‘s avonds
  • Zakmes – al is het maar om een appeltje te schillen of om met de kurketrekker ‘s avonds een flesje wijn open te trekken. Ik heb zelf de Victorinox Huntsman.
Gepakt en wel voor het Pieterpad
Gepakt en wel voor het Pieterpad.
Voor de kampeerders en ‘thru-hikers’

Mijn bovenstaande paklijst is gebaseerd op hoe ik het Pieterpad liep: maximaal drie dagen per keer, en van B&B naar B&B. Wil je meer dagen of zelf het hele pad in één keer lopen, of wil je onderweg kamperen, dan zal je de paklijst mogelijk nog wat moeten aanvullen.

Voor de ‘thru-hikers’ onder ons die het pad in één keer willen lopen: wellicht dat je een extra setje kleren mee wilt nemen. Maar op zich heb je niet meer dan dat extra nodig. Het wasmiddel wordt dan wel noodzakelijk in plaats van optioneel.

Wil je onderweg kamperen? Er liggen een hoop campings onderweg, dus dat is zeker mogelijk. Dan zal je wel wat meer in moeten pakken. Denk aan:

  • Tent
  • Slaapspullen: matje, slaapzak, en eventueel een kussen (opblaasbaar of sloop waar je kleren in stopt als vulling) en een liner of fleece in de koudere maanden.
  • Kookspullen: kookstelletje, aansteker, pannetje of keteltje, bord, mok, bestek
  • Powerbank
  • Een grotere rugtas, zodat alles erin past. Bijvoorbeeld de Osprey Rook/Renn, die oogt compact, maar daar passen ook mijn kampeerspullen bij in. Lees hier mijn review van de Osprey Rook/Renn.
Maak je eigen paklijst

Misschien wel de belangrijkste tip van deze blog: maak je eigen paklijst! Wat je uiteindelijk inpakt en thuislaat is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ik begon zelf ook met een basislijst, die ik gaandeweg steeds verder bijschaafde.

Natuurlijk is een handig om een voorbeeldlijst zoals deze erbij te hebben. Maar vul de Pieterpad paklijst vooral aan of laat dingen die je niet denkt te gebruiken weg. Met aanvullen: pas op dat je niet te veel mee sleept. Maar als jij per se dat notitieboekje mee wilt nemen, zal ik je niet vertellen dat je die thuis moet laten. Laat je dingen uit de bovenstaande lijst weg? Ik beschouw alles wat hierboven staat als essentieel (behalve de extra’s of waar optioneel achter staat). Neem deze spullen dus in elk geval in overweging, en als je voor jezelf kunt onderbouwen waarom je dat thuis kunt laten, doe dat gerust.

Dat was ‘m dan, mijn paklijst voor het Pieterpad! Heb jij nog een ultieme tip, wat jij mee zou nemen in je rugtas? Deel het hieronder in de reacties.

>> Op zoek naar nog meer Pieterpad-inspiratie? Kijk hier voor al mijn Pieterpad-blogs. <<

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

4 Comments on “Mijn Pieterpad paklijst: zo ga je goed voorbereid op pad”

  1. Hoi Lindsey, ik ben 68 jr en heb mij als doel gesteld om het Pieterpad te gaan lopen. Ik heb vanaf 21 juli t/m 1 sept. hiervoor gereserveerd. Ik heb mij her en der ingelezen, ben lid geworden van “Vrienden op de fiets” om de overnachtingskosten te drukken en ben blij met jouw paklijst. Ik ben geen verwoed wandelaar, dus de 26 etappes die in de 2 gidsen staan lijken mij wel een aardige dagelijkse afstand. Ik hoop dat ik aan het einde van zo’n etappe een slaapplaats kan krijgen. Geen idee hoe lang ik van tevoren moet reserveren. Ik weet niet of ik het volhoud. Ik stap in het onbekende en dat geeft een spannend gevoel.
    Misschien schrijf ik nog wel een stukje.
    Groeten Rob

    1. Hoi Rob,
      Wat een mooie plannen, en fijn dat de paklijst je erbij helpt!
      Ik heb zelf destijds de overnachtingen wel van tevoren geboekt. Dit om te voorkomen dat we meer kilometers of om moesten lopen voor een overnachtingplek. En ook omdat ik persoonlijk een watje ben als het gaat om reizen op de bonnefooi. Je kunt ook overwegen om een paar dagen vooruit te boeken. Dan weet je in elk geval voor de volgende dag hoe ver je ‘moet’.
      Succes met de voorbereidingen en alvast heel veel plezier! Ik vind het leuk om te horen hoe je het hebt ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *