Zó vind je leuke, originele souvenirs!

Verzameling-venetiaanse-maskers

Hoe zorg je dat je met leuke, originele souvenirs thuiskomt? Het is natuurlijk erg leuk om een aandenken aan je reis te hebben. Voor jezelf, of om cadeau te geven aan die lieve buurvrouw die voor je planten en de post zorgde toen je weg was. Maar je wilt ook niet het zoveelste nutteloze prullaria-dingetje meenemen. Daarom hier een paar tips om de leukste souvenirs te scoren!

Verzamel ze allemaal!

Reis je regelmatig naar verschillende plekken, en wil overal een souvenir meenemen? Dan is het misschien leuk om iets te kiezen om te sparen. Het leuke is dat als je ergens bent het dan als een missie voelt om een mooie aanvulling voor je collectie te vinden. Zo spaarde ik een tijdlang Venetiaanse maskers (die je voornamelijk, maar zeker niet uitsluitend in Italië vindt).

Je kunt echt van alles verzamelen, wat je maar leuk vind! Maar wil je het jezelf niet te moeilijk maken, spaar dan iets wat ze wel overal hebben. Een paar voorbeelden:

  • Schelpjes, steentjes of zand. Die kun je dan weer leuk bewaren in bijvoorbeeld weckpotjes.
  • Patches (applicaties). Scoor zo’n oversized spijkerjack bij de kringloop en plak deze vol met met ‘flag patches’ van alle landen waar je geweest bent. Je kunt ze onder andere krijgen bij Backpackflags.com. Of koop leuke patches op je vakantieadres, en hang je jack (of backpack) daar vol mee!
  • Wandelstok schildjes. Mijn moeder spaarde die vroeger, als kind. Wellicht dat ik daarom altijd zo’n nostalgisch gevoel krijg van die schildjes. Je ziet ze niet zo vaak meer, maar ze zijn o – zo leuk.
  • Theelepeltjes, ook zo’n klassieker…
  • Bedeltjes voor aan een bedelarmband. En het voordeel is: je draagt je aandenken steeds bij je. Dus als op een verjaardag iemand vraagt wat jij voor mooi sieraad om je pols hebt, dan ben je wel even zoet met het verhaal achter elk bedeltje te vertellen.
  • Koelkastmagneten. Ik weet het, het is een typisch verschrikkelijk prullaria-ding. Maar het voordeel is: je vindt ze overal. En als je bij wijze van verzameling je koelkast er helemaal vol mee hangt, heeft ineens wel iets tofs.
  • Beeldjes. Je kent ze wel, die dingen die bij elke souvenirshop te krijgen zijn. Spaar bijvoorbeeld mini-exemplaren van gebouwen van over de hele wereld, en stal ze uit in een letterbak of vitrinekast. Überhaupt is zo’n kast of een plank met je verzameling een leuk idee. Het wordt dan een soort prijzenkast voor de reiziger!

Stuur eens een kaartje

Ouderwets? Nee joh! Voor de thuisblijvers is het veel leuker een ansichtkaart te krijgen dan een WhatsAppje ten teken dat je nog in leven bent. Bovendien is een kaartje een goedkope en persoonlijke manier om je opa, ouders of beste vriendin te laten weten dat je ook op reis aan ze denkt.

Sinds een paar jaar stuur ik ook kaartjes naar mezelf. Dit is mijn ‘verzamel-souvenir’ geworden. Ik kies een mooie kaart (bij voorkeur met een leuke foto) en schrijf er een leuke herinnering aan de plek op. Een extra voordeel hieraan is dat ik zelf niet met souvenirs hoef te slepen (handig als je licht bepakt reist).

Prik je kaartjes op een prikbord met een wereldkaart, en je hebt helemaal een mooi overzicht van waar je allemaal geweest bent! (Overigens heb ik dit specifieke prikbord zelf eens gebruikt als cadeau voor een stel dat gek is op reizen. Ik had het prikbord vol gehangen met foto’s van hun reizen, met touwtjes naar de plekken waar ze geweest waren. Dat was een erg geslaagd cadeau, maar ook leuk voor je eigen kaarten of foto’s!)

Een boek vol herinneringen

Iets waar elke reiziger wel mee thuis komt is een hele berg foto’s. Uiteraard kun je daar een mooi fotoboek mee vullen, maar dat zou niet echt onder de categorie ‘souvenirs’ vallen. Wat je ook kunt doen met al die foto’s is er een scrapbook mee vullen. Behalve je eigen foto’s kun je er allerlei platte ‘souvenirs’ bij plakken. Foto’s van een kasteelbezoek? Plak je toegangkaartje en (stukjes van)  de informatiefolder erbij. Een stad bezocht? Vul je foto’s aan met de stadsplattegrond, een bedrukte servet van die leuke lunchtent of het visitekaartje van je hotel. Op internet zijn zat leuke voorbeelden te vinden om er wat moois van te maken. Maar verzamel tijdens je reis alvast allerlei platte (papieren) spulletjes die je kunt gebruiken voor je plakboek. Voordeel: het kost niks en neemt bijna geen ruimte in in je koffer!

Je kunt je herinneringen ook bewaren in een travel journal. Neem het mee op reis en schrijf regelmatig een stukje over je belevenissen. Vul het ook weer aan met (instax)foto’s, folders, tickets, plattegronden… alles wat plat is kun je erbij plakken! Het wordt een soort dagboek en scrapbook ineen, maar je kunt er uiteraard helemaal je eigen draai aan geven. Inspiratie nodig? Kijk een bij deze blog met 10 ideeën voor je reisdagboek.

Memory box

Als je op de creatieve tour bent, dan is dit ook een leuke. Verzamel tijdens je reis verschillende kleine objecten. Alles wat je ook voor een plakboek zou kunnen verzamelen, plus gebedsvlaggetjes, steentjes, schelpjes, een klein beeldje… you name it.

Wil je een memory box die je op kunt hangen, dan zijn de RIBBA fotolijsten van IKEA ideaal.  Maar je kunt ook een theedoos met transparante deksel gebruiken, of een transparant plaatje voor een houten box monteren.

Een souvenir voor dagelijks gebruik

Waarom is shoppen in het buitenland zo leuk? Omdat je alles wat je koopt, je zal herinneren aan de plek waar het vandaan komt. En nee, er hoeft niet in koeienletters “I love London” op te staan om je te herinneren aan je bezoek aan de Engelse hoofdstad. Gewoon een leuk shirt, jurkje, pet, paar schoenen of handtas kunnen evengoed dienen als originele souvenirs.

Het leukste is om gebruiksvoorwerpen te kopen. Dus iets wat je daadwerkelijk nog gaat gebruiken, en wat niet in de kast staat te verstoffen. En dit kan van alles zijn. Een mooi sieraad, een snijplank, een geborduurd tafelkleed, een pakje kaarten (zie ook mijn tips bij spelletjes voor op reis), sierlijke kledinghaken… Zolang het maar niet te zwaar / te groot is, want het moet ook nog mee terug in de koffer.

Zo kocht ik als kind eens een souvenirtje voor mijn vader. Ik was met mijn opa en oma in Drenthe, en kocht van mijn zakgeld een flessenopener met een beschilderd klompje. Tot op de dag van vandaag is de opener in gebruik, en elke keer als ik ‘m bij mijn ouders uit de la pak, denk ik aan Drenthe. Andersom nam mijn vader eens een Bon Jovi-cd voor me mee uit Amerika. Het gevolg is dat ik een enorme Bon Jovi-fan werd – en nog steeds ben. Over goed gebruikte souvenirs gesproken…

Originele souvenirs - mijn favorieten
Enkele van mijn favoriete souvenirs, waaronder sweaters van Pieterburen (bij startpunt Pieterpad) en de camino de Santiago en kussenslopen uit Marokko.

Typisch van hier

Elk land, elke regio, heeft zo zijn eigen streekproducten. Koop ze bij de kleine ondernemers, de boetiekjes, de marktkramen, en je krijgt er vaak een handgemaakt product voor terug. En je steunt tevens de locals. In de categorie ‘streekproducten’ vind je vaak ook etenswaren, drank en verzorgingsproducten. Dit zijn weliswaar souvenirs met een houdbaarheidsdatum, maar zo kun je toch thuis nog een tijdje nagenieten van je reis. Bovendien zijn dit soort producten ideaal om cadeau te geven aan thuisblijvers. Liever laat ik de drank (die toch niemand drinkt) tegenwoordig links liggen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan specerijen: die gaan over het algemeen toch nog aardig lang mee. Let wel even op wat je al dan niet mee terug mag nemen in het vliegtuig.

Een boekenkast vol

Ben je een lezer? Dan wordt je misschien ook wel zo blij van een goed gevulde boekenkast. Als wandel- en reisliefhebber ben ik vooral blij met mijn plank vol reis- en wandelgidsen. Maar heb je er weleens aan gedacht om als souvenir een leesboek te kopen? Spreek je de taal van het land, dan is het leuk om een boek op te zoeken van een nationale schrijver. En anders is het sowieso een leuke herinnering aan de plek waar je het boek hebt gekocht.

Boeken zijn ook een origineel souvenir voor het thuisfront. Schrijf een mooie opdracht voorin het boek, en vertel daarbij over de plek waar het boek vandaan komt.

Dat waren mijn tips! Hopelijk heb je er wat leuke ideeën van opgedaan voor het vinden van je volgende souvenir. Heb jij nog een tip voor het vinden van originele souvenirs? Deel het hieronder in de comments!

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *