Hoe vind je leuke wandelroutes?

Leuke wandelroutes vinden

Je hebt zin om eens lekker stuk te wandelen. Maar waar ga je wandelen? Wat zijn leuke routes in de buurt? Het kan een hele zoektocht zijn om leuke wandelroutes te vinden. Daarom deel ik hier mijn tips waar ik graag zoek naar leuke routes. Nu hoef jij alleen nog eentje uit te kiezen!

>>  Haal je ook graag inspiratie voor leuke routes uit wandelverslagen? Hier vind je al mijn blogs over wandelingen die in Nederland heb gelopen. <<

Wandelroutes online vinden

Internet is natuurlijk een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie. Dit zijn mijn favoriete adresjes om te zoeken naar wandelroutes:

 • NS-wandelingen. Als je alles met het OV doet, zoals ik, dan is het wel zo handig als je begin- en eindpunt goed bereikbaar is. De NS-wandelingen zijn verspreid door heel Nederland en lopen van station naar station. Via de site kun je gratis duidelijke kaartjes en routebeschrijvingen downloaden. Jaarlijks wordt het aanbod van NS-wandelingen ververst.
 • Klompenpaden. Ga je graag een beetje ‘offroad’? Dan houd je vast ook van klompenpaden! Dit zijn deels onverharde wandelroutes over kleine paadjes en door boerenland. Je vind de klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland.
 • Wandelnet. Wandelnet heeft een héél uitgebreid overzicht van wandelroutes. Hier vind je onder andere route-informatie over Lange-Afstands-Wandelpaden, streekpaden en OV-stappers (oude NS-wandelingen).
 • Wandelzoekpagina. Nog zo’n platform met een uitgebreid aanbod van wandelroutes door heel Nederland. Voor €13,50 per jaar kun je onbeperkt kiezen uit ruim 1500 Groene Wissels en Trage Tochten. Wil je geen abonnement, dan betaal je een klein bedrag per route. Maar er zijn ook gratis wandelroutes te downloaden, zoals de StationsOmmetjes.
 • ANWB. Niet alleen kun je bij de ANWB-winkels wandelgidsen en -kaarten kopen (zie ook hieronder), maar ook op de website van de ANWB vind je een flink aantal wandelroutes.
 • Natuurmonumenten. Tsja, als er een organisatie is die verstand heeft van ‘de natuur in gaan’, dan is dat Natuurmonumenten wel! Ze hebben heel wat routes op kun website staan, waaronder ook veel korte routes. Daarbij kun je ook selecteren op routes die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie, bijvoorbeeld jonge kinderen. Leuk als je eens met het hele gezin wilt lopen!
 • De Stadswandeling. Wil je juist een keer door een stad lopen? Kijk dan eens op deze site. De StadsWandeling is ontstaan in coronatijd om de horeca een hart onder de riem te steken. Voor €3 tot €4 per persoon krijg je een route langs enkele deelnemende horecazaken, een stadwandeling-quiz en opdrachten voor onderweg.
 • Route.nl. Als afsluiter nog een site met heel veel keuze uit wandelroutes! Misschien ken je ze ook wel van hun magazine of de routekaartjes die je soms bij horeca of overnachtingsplekken ziet liggen. Naast kant-en-klare routes kun je ook met de routeplanner eigen wandelroutes samenstellen.
Wandel-apps

Verschillende wandelplatforms hebben ook apps waarop je wandelroutes kunt zoeken, zoals Klompenpaden, Natuurmonumenten en Route.nl. Zo heb je de meest actuele route bij je, en afhankelijk van de app heb je mogelijk ook interessante informatie voor onderweg, tips en leuke extra functionaliteiten.

Wandelroutes op papier

Ook offline vind je veel leuke wandelroutes. Mijn voorkeur gaat er sowieso altijd naar uit om de beschrijving van de wandelroute op papier bij me te hebben. Dus waarom dan niet een gids of kaart gebruiken? Bovendien zijn dit ook leuke cadeautjes om te vragen als je van wandelen houdt. Hier een paar categorieën waar je naar kunt zoeken:

 • LAW’s en streekpaden. Wie van meerdaagse tochten houdt kijkt vooral eens naar de LAW’s en streekpaden. Er is een heel netwerk van deze paden door het hele land, dus als je eenmaal begint met deze routes ben je niet snel uitgewandeld!
 • Gegarandeerd Onregelmatig. De wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig zijn bekend onder wandelaars. De gidsen beschrijven tochten gesorteerd op gebied (bijvoorbeeld ‘Wandelen in Twente‘ of ‘Amsterdam acht keer anders‘) of op thema (bijvoorbeeld over de mooiste wijnwandelingen) of de mooiste bergwandelingen van Nederland.
 • Netwerkwandelingen. De serie gele wandelgidsen van Netwerkwandelingen maakt gebruik van het steeds betere netwerk van bewegwijzerde wandelroutes.
 • Rother. Ook de groene wandelgidsjes van Rother herken je makkelijk in de boekenkast. De meeste van deze gidsen bevatten Nederlandstalige routes voor het in het buitenland (leuk voor op vakantie!). Maar er is ook een gids die routes in Nederland beschrijft.
 • Wandelkaarten. Want, wie zegt dat je een door een ander bedachte route moet lopen? Je kunt natuurlijk ook je eigen weg gaan. Wandel je in onbekend gebied en/of een langere tocht, dan is het handig wel vooraf te bedenken hoe je route (ongeveer)  moet gaan lopen. Daarvoor zijn wandelkaarten natuurlijk ontzettend handig.
Waar koop je wandelgidsen en wandelkaarten?

Bij de reisafdeling van boekenwinkels en bibliotheken, maar ook bij de ANWB– en VVV-winkels vind je een hoop “gedrukte” wandelroutes. Reisboekhandels zoals De Noorderzon (Arhem), Pied à Terre (Amsterdam), en De Zwerver (Groningen) hebben doorgaans een groter assortiment wandelgidsen en -kaarten. Als Wandelnet-donateur krijg je korting in hun webshop. En daarnaast kun je altijd terecht bij Bol.com.

Informatieborden ‘in het veld’

Soms loop je ergens en zie je ineens een informatiebord met wandelroutes in de omgeving waar je dan bent. Sommige van die routes vind je nergens online of op een foldertje – of in elk geval heb je die niet gevonden vóórdat je op pad ging. Dat gebeurd – in elk geval gebeurd dat mij geregeld. Deze borden staan vaak bij parkeerterreinen in natuurlijke gebieden of aan de rand van Nationale Parken.

Dus als laatste tip: wees alert op deze borden. Als je er langs komt, onthoud waar ze staan. En als je één van die routes gaat lopen, maak vooraf een foto met je telefoon van de kaart. Zo kun je de route nog eens checken als je onderweg bent.

Waar vind jij leuke wandelroutes? Deel je tip hieronder in de reacties.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *