Leestip: ‘Op hoge hakken naar Santiago’

Boekrecensie - Op hoge hakken naar Santiago

‘Op hoge hakken naar Santiago’ van C. Paulus van Pauwvliet is een persoonlijk verslag van de wandeltocht naar Santiago de Compostela. Een verslag over de belevenissen en ontmoetingen onderweg. Een fijn boek waarbij je zo snel mogelijk het einde wilt weten.

Samenvatting

De succesvolle Cathelijne is makelaar en woont in Amsterdam. Ze is toe aan een pauze van haar drukke leven en besluit om de wandeltocht naar Santiago te lopen. Na een voorbereiding van slechts anderhalve week start ze in Saint Jean Pied de Port.

Cathelijne neemt je mee op haar voettocht van 900 km over de bekende camino Frances, dwars door het noorden van Spanje. De tocht stelt haar fysiek en mentaal op de proef, en het blijft lang onzeker of ze het eindpunt wel zal halen.

“(…) de reis is bijzonder in alle opzichten. Ik leer zoveel over mezelf, over wie ik ben. Ik kom mezelf tegen, op een prachtige manier. Ik zie hoe mooi ik ben als ik echt, helemaal en geheel mezelf ben. Deze pelgrimstocht, dat ben ik.”

Van hoge hakken naar wandelschoenen

Op hoge hakken de camino lopen, dat is natuurlijk onrealistisch. Het geeft wel mooi het contrast aan tussen haar leven als businessvrouw en het nomadenbestaan tijdens de tocht. Daarom prikkelde de cover me ook om te gaan lezen.

Het is een vrij dun boekje, en in twee dagen had ik het uitgelezen. 900 km in 160 bladzijden – het kan haast niet anders of er is ingeleverd op diepgang, dacht ik. Soms was dat ook zo. Ze nam dan emotionele stappen die ik wel begreep, maar door de snelheid waarmee werd geschreven niet voelde. Toch zat er genoeg in om me te raken. Bij de laatste bladzijden werden mijn ogen zelfs een beetje vochtig. Ze heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl, wat er mede voor zorgde dat ik er zo snel doorheen vloog.

Het boek geeft je een indruk van het pelgrimsleven, zonder al te diep in te gaan op praktische zaken. Je krijgt wel wat mee van de behandeling van haar blessures, en de zoektocht naar overnachtingsplekken. Maar het gaat vooral om de mensen om haar heen, en haar gevoel bij het lopen. Als er dan ook nog een romance ontstaat met een medepelgrim wordt het einde wel spannend. Want halen ze de eindstreep, en wat gebeurd er na de camino?

Beoordeling 'Op hoge hakken naar Santiago'
  • Schrijfstijl
  • Originaliteit
  • Emotie
3.3

Makkelijk leesbaar verslag van een bijzondere tocht

Cathelijne neemt je mee op haar pelgrimstocht naar Santiago. Dat doet ze in haar toegankelijk geschreven verslag, waardoor ik door het dunne boekje heen vloog. Haar verhaal geeft een indruk van de camino, met een vleugje romantiek.

Betekenis beoordeling:
* slecht / ** matig / *** voldoende / **** goed / ***** uitstekend

Praktische info

Titel: Op hoge hakken naar Santiago
Auteur: Cathelijne Paulus van Pauwvliet
Jaar van uitgave: 2011
Uitgeverij: Uitgeverij Ten Have

Benieuwd geworden naar dit boek? Lees zelf ook ‘Op hoge hakken naar Santiago’. Het boek is ook beschikbaar als e-book. Als je het hebt gelezen, dan ben ik benieuwd wat je ervan vond. Laat je hieronder een berichtje achter?

>> Meer leestips? Kijk hier voor alle book reviews.

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *