Mijn eerste keer in een hostel, plus tips voor first-time-hostelreizigers

Als je gewend bent aan de privacy van een eigen kamer, caravan of zelfs tent, dan is een verblijf in een hostel even omschakelen. Toch verblijft elke reiziger wel een keer in een hostel, of heeft het op zijn minst overwogen. Vorig jaar besloot ik dat ik het in elk geval eens geprobeerd moest hebben, en in het najaar sliep ik voor de eerste keer in een hostel. Hoe is het bevallen? En wat zijn mijn tips voor andere first-time-hostelreizigers? Dat ga ik je hieronder vertellen.

Waarom een hostel?

De eerste vraag is natuurlijk: waarom? Want slapen op een kamer met allemaal vreemden klinkt in eerste instantie niet erg aantrekkelijk. Kans op snurkers en ander lawaai als je wilt slapen, en hoe doe je dat met omkleden, of het veilig opbergen van je spullen? Dan heb ik het nog niet eens gehad over de bekende horrorverhalen met de grootste (of eigenlijk kleinste) hostel-vijand: bedbugs. Waarom zou je dan toch in een hostel gaan slapen? Toch is een hostelverblijf het overwegen waard, en wel omdat:
  • … het een goedkope overnachtingsplek is. Dus ideaal voor wie low budget wil reizen.
  • … (voor de budget-reizigers) een hostelbed beter ligt dan een schuimrubber matje in een tent – en je die tent tijdens je citytrip nou eenmaal niet in een stadspark op mag zetten.
  • … je in contact komt met andere avontuurlijk ingestelde reizigers.
  • … horrorverhalen vaak de vette-pech-gevallen zijn. Ook in dit geval. Als je een beetje oplet met waar je incheckt (zie de tips onderaan dit artikel), dan zul je zien dat het allemaal best meevalt.
  • … je je een hele stoere wereldreiziger voelt als je het eenmaal hebt geprobeerd, ondanks dat je het eerst spannend vond.

Mijn eerste hostel-ervaring: even omschakelen

In het najaar van 2019 ging ik voor een midweek naar Dublin. Ierland leek me de uitgelezen plek om een een hostel uit te proberen – alleen al omdat er daar ontzettend veel zijn. Mijn vriend had deze keer de hele trip georganiseerd, en hij had een hostel uitgekozen in het uitgaanscentrum van Dublin: Temple Bar. Niet alleen waren we omgeven door Ierse bars, er zat er zelfs eentje onder ons, die bij het hostel hoorde! We hadden gereserveerd voor een 10-persoons dorm (een dorm is zeg maar een slaapzaal).
Inpakken: wat neem je mee?
Het was voor ons allebei voor het eerst dat we in een hostel zouden verblijven, dus we vonden het stiekem wel een beetje spannend. Dat kwam natuurlijk vooral doordat het onbekend terrein was. Want wat neem je mee, en wat is er al? We namen expres onze Osprey Farpoint 40 mee, een backpack in handbagageformaat. Ik wilde namelijk wel mijn spullen veilig op kunnen bergen, en ik wist niet hoe groot de lockers zouden zijn. Bovendien kun je bij deze rugzak ook de ritsen afsluiten met slotjes. Dubbel veilig! Bij aankomst in het hostel bleek het allemaal mee te vallen. De lockers hier waren zo groot dat onze rugzakken allebei in één locker paste. We waren alleen een slotje voor de locker vergeten. Ai! Dus het eerste wat we moesten doen was op zoek naar een plek waar ze slotjes verkochten. De bedden waren keurig opgemaakt, zoals de website ons had beloofd. Maar handdoeken hadden we ook niet meegenomen, dus ook die moesten we ter plekke regelen. Toen we eindelijk alles compleet hadden, en veilig opgeborgen, konden we de stad gaan verkennen. Kom maar op met die Guinness!
Slapen in 3 stappen
En dan komt ‘s avonds het moment om naar bed te gaan. Dat bleek wel even een dingetje te zijn. Want, stap 1: waar ga je je omkleden? We sliepen in een gemengde dorm, en ik zag het toch niet zo zitten om mijn broek naar beneden te trekken terwijl een vreemde vent op het bed naast me lag te lezen. Dus de eerste avond stond ik te hannesen in een te krap wc-hokje. Later was ik zo slim mijn kleren mee te nemen naar de gedeelde badkamer als ik mijn tanden ging poetsen, en me dan gelijk om te kleden. En aan het eind van de week kleedde ik me (het zij een beetje subtiel) om in de dorm. Dan komt stap 2: slapen natuurlijk. Mijn vriend en ik lagen, heel romantisch, allebei in een ander stapelbed. Dus we konden naar elkaar zwaaien. De eerste nacht droomde ik uiteraard van bedbugs. Maar toen ik de dag erna geen jeuk bleek te hebben, kon ik de andere nachten een stuk rustiger slapen. En dan stap 3: wakker worden. Op elk mogelijk moment in de nacht lijkt er wel iemand naar de wc te moeten, iets uit zijn tas te willen pakken (en die lockers piepten echt heel hard), of een vliegtuig te moeten halen en met zijn hele hebben en houwen te vertrekken. Echt lekker doorslapen zat er dus niet bij, tenzij je moe genoeg was, oordopjes in had of gewoon van jezelf vast genoeg sliep. Als vervolgens onze wekker ging, vroege vogels als we zijn, slopen we zo zachtjes mogelijk weg om te gaan ontbijten.
Eten en chillen in het hostel
Ik haal graag het maximale uit mijn dag, zeker op reis. Dus de eerste ochtend zaten we klokslag 8 uur in de ontbijtzaal. Er was alleen koffie en toast. Een beetje teleurgesteld zaten we droog brood in de koffie te soppen. Algauw merkten we dat de kantine-mevrouw er zo haar eigen ritme op na hield, en vanaf half 9 stond het volledige ontbijt klaar met eitjes, beleg en salade. Wisten we dat ook weer voor de volgende dagen! In het hostel was ook een keuken aanwezig. Hoewel we ons hadden voorgenomen ‘s avonds te koken, hebben we dat niet gedaan. We kwamen alleen in de keuken om ‘s middags nog even koffie te pakken. Dan hadden we al uren door de stad geslenterd, en kwamen nog even een uurtje of twee in het hostel om te chillen. De ‘woonkamer’ zag er niet erg uitnodigend uit, dus gingen we dan meestal in de kantine zitten. Daar dronken we wat, speelden een spelletje en schreef ik wat in mijn reisdagboek. Het was fijn om zo nog even in het hostel te kunnen bijkomen voordat we weer op pad gingen voor eten, bier en live muziek.
Conclusie: voor herhaling vatbaar?
Al met al was het even omschakelen… Het voelde een beetje als een schoolreisje, maar dan met mensen die je niet kent, en die allemaal de basisschoolleeftijd ruimschoots gepasseerd zijn. Ik had even een dagje nodig om erachter te komen hoe ik met het gebrek aan privacy omging, maar daarna ging dat prima. Verder had ik gehoopt op leuke contacten, maar mensen waren in dit hostel toch behoorlijk op zichzelf. Ik had misschien meer van het sociale gehoopt. Voor ons was het vooral een goedkope overnachtingsplek op een fijne locatie en een ongedwongen sfeer. Vaak genoeg hoor ik dat de sfeer toch wel behoorlijk kan verschillen per hostel, dus met dat sociale hadden we misschien gewoon pech. Alles bij elkaar genomen vond ik het zeker voor herhaling vatbaar! Hoewel ik niet weet of een langdurig verblijf in een hostel aan mij is besteed…
hostel dublin
Ons hostel in Dublin: een hostel, club en bar in één.

Tips: waar moet je denken als je in een hostel verblijft?

Elke keer als je iets nieuws doet is dat best een beetje spannend. Ook de eerste keer dat je in een hostel verblijft. Ik merkte dat ik heel veel had aan de tips van kennissen – en internet natuurlijk. Dus heb je nog nooit in een hostel geslapen en overweeg je het wel? Dan heb ik voor jou hieronder mijn tips op een rijtje gezet.
Een aantal dingen die je je vooraf moet afvragen:
  1. Reserveren of niet? Ik ben typisch iemand die het liefst alles vooraf gereserveerd heeft. Dan ben ik verzekerd van een bed, en hoef ik niet ter plekke te gaan zoeken – iets wat zeker met bijvoorbeeld lokale feestdagen een uitdaging kan zijn. Maar er zijn ook redenen om juist niet te reserveren. Bijvoorbeeld omdat je niet weet wanneer je aan komt, of omdat je eerst het hostel wilt zien om te beoordelen of het bijvoorbeeld wel schoon genoeg is. Ook staan niet altijd alle hostels online. Wil je wel graag vooraf boeken, of een beeld krijgen van de beschikbare hostels? Kijk dan op bijvoorbeeld booking.com of hostelworld.com, en lees vooral ook de reviews.
  2. Ben je in voor een feestje? Nog iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een hostel. Ben je echte party animal en kom je in de kleine uurtjes pas de dorm in strompelen? Dan wordt je vast heel blij van een hostel in het uitgaanscentrum – of zelfs met een eigen club of bar! Ben je eerder iemand die voor dag en dauw opstaat om je omgeving te verkennen, dan zit je misschien niet te wachten op een hostel vol feestbeesten. In welke categorie je ook valt: er zijn hostels  die passen bij jouw wensen! Het kan alleen goed zijn hier vooraf op te letten. Hoe? Door even op internet te kijken, reviews te lezen, en eventueel even bij het hostel te kijken voordat je incheckt.
  3. In wat voor dorm wil je slapen? Dorms zijn er in verschillende maten, variërend van 4 tot 36 personen. Sommige hostels hebben ook 2-persoons dorms. Speciaal voor de mensen die echt hun privacy niet op willen geven, maar wel verknocht zijn aan het hostel-sfeertje. En vind je het als vrouw zijnde vervelend om tussen allemaal vreemde kerels te liggen? Let dan op de mogelijkheid voor een bed in een female-dorm, voor alleen vrouwen dus. Wat voor dorm je kiest hangt ook deels samen met punt 4:
  4. Hoeveel wil je betalen? In de regel geldt dat een hostel een stuk voordeliger is dan een hotel. Dat is de reden dat veel backpackers voor deze accommodatie kiezen. Maar een 2-persoonsdorm (vergelijkbaar met een eigen hotelkamer) is natuurlijk een stuk duurder dan een bed in een ruimte waar je met nog 10 anderen ligt. Vergelijk, en bedenk wat jij voor je bed uit wilt geven.
En nog een paar algemene tips:
  1. Stel je open voor contacten. Dat vergroot natuurlijk de kans dat je leuke contacten opdoet in een hostel. Blijf niet op je kamer, maar ga in de algemene ruimtes zitten. Of doe mee met activiteiten die door het hostel worden georganiseerd.
  2. Informeer naar ‘leuke dingen om te doen’. Bij de receptie liggen ongetwijfeld folders van de highlights in de omgeving. Maar ook worden er wel activiteiten georganiseerd voor hostelgasten. Zoals een pubquiz – mooie gelegenheid om anderen te leren kennen! En schroom niet de mensen achter de receptie naar tips te vragen. Zij kunnen je als local wellicht ook nog wel vertellen wat leuk is om te zien of te doen.
  3. Neem een slotje mee! Want het is wel zo fijn als je je spullen veilig weg kunt bergen in een kluisje – mits die aanwezig is. Het liefst heb je een groot slot bij je voor een kluisje, en een kleine voor je koffer of backpack, mocht er geen kluisje aanwezig zijn.  Of zorg dat je je meest waardevolle spullen altijd bij je hebt. Het is sowieso niet verstandig (onnodig) veel waardevolle spullen mee te nemen op reis. Wat je niet echt nodig hebt, laat dat lekker thuis.
  4. En neem ook handdoeken mee. Beddengoed is er over het algemeen wel, en in sommige gevallen is het gebruik van een eigen slaapzak zelfs verboden, juist om bedbugs te voorkomen. Ben je je handdoek toch vergeten (zoals wij), dan kun je die vaak wel huren (of je koopt er eentje bij de eerste de beste huishoudwinkel).
En, heb je iets aan mijn ervaringsverhaal en tips gehad? Leuk! Deel dit bericht met de knoppen onderaan het artikel. Of heb je nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag, laat hieronder een berichtje achter. [Voor deze blog is een foto gebruikt van Daria Shevtsova via Pexels] [In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *