Fotoboek maken – 10 tips voor het maken van fotoboeken

Fotoboek maken tips - jaarboeken

Heb jij ook honderden foto’s van reizen en uitjes op je telefoon staan? Wil je er een tof fotoboek van maken, maar komt het er telkens niet van?  Tijd om aan de slag te gaan, dan! Heb je nog wat last van wat opstartproblemen? Dit zijn mijn tips om een supertof fotoboek te maken.

Fotoboeken zijn ontzettend leuk om zelf van tijd tot tijd nog eens door te bladeren, maar ook om te laten zien aan anderen. Meer tips over het tastbaar maken van reisherinneringen – zoals met foto’s, een reisdagboek of souvenirs – vind je op deze pagina met tips.

#1 – Jaarboek of vakantieboek?

Voordat je begint: waar wil je precies een fotoboek van maken? Ik maak zelf bijvoorbeeld al ruim 10 jaar van elk jaar een ‘jaarboek’, maar veel mensen die ik ken maken een apart fotoboek per vakantie of per reis die ze maken. Het voordeel van een jaarboek is dat alle bijzondere momenten een plekje kunnen krijgen. Oók de foto’s van dat dagje naar de dierentuin, die bijzondere verjaardag of van dat toffe festival. Het voordeel van een vakantieboek daarentegen is dat je er meer foto’s van die ene reis in kwijt kunt.

Wat je ook kunt doen is er een ‘thema-boek’ van maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een apart fotoboek gemaakt van het Pieterpad. We hebben het pad in meerdere weekenden verspreid over twee jaar gelopen. Dus in twee jaarboeken stonden wel wat verdwaalde Pieterpad-foto’s, maar dat deed geen recht aan dit avontuur. Daarom maakte ik hier een apart boek van.

#2 – Foto’s plakken met lijm of met een programma?

Nog een kleine overweging. Ga je lekker creatief foto’s zitten plakken, of ga je voor het fotoboek dat je online kunt maken? De oldschool ingeplakte fotoboeken hebben natuurlijk wel wat. Met handgeschreven toelichtingen en bijgeplakte plattegronden en toegangskaartjes kun je er echt een persoonlijk werk van maken. Maar de (online) programma’s bieden ook een hoop mogelijkheden om er iets moois van te maken – en dat zonder dat je vingers van de lijm aan elkaar plakken.

Dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur. Ik heb jaren fotoboeken ingeplakt, maar ben nu helemaal over op de fotoboekprogramma’s. Bekende programma’s zijn bijvoorbeeld die van Hema, Kruidvat, Cewe en Pixum. Ik gebruik al jaren Albelli – en dat werkt nog beter sinds ik het programma heb gedownload, waardoor je ook zonder internetverbinding aan je fotoboek kunt werken.

In deze blog ga ik vooral uit van het maken van een fotoboek met een programma, maar dezelfde tips kun je natuurlijk ook gebruiken als je ervoor kiest er dat unieke creatieve plakproject van te maken.

#3 – Verzamel en orden je foto’s

Deze tip is tevens de eerste echte stap om je fotoboek te gaan maken: orde in de chaos scheppen. Wellicht staan er foto’s op je telefoon (en de telefoons van je partner of medereiziger) of op je camera. Verzamel alles om te beginnen op één plek: op je computer, in de cloud of een externe harde schijf.

Alles verzameld? Orden dan je foto’s. Geef elk onderwerp een eigen mapje. Sorteer op jaar, en vervolgens op maand. Ik geef mijn mappen altijd namen als: ‘2020-07 NS-wandeling Blauwe Kamer’ en ‘2020-08 Verjaardag’. Als ik dan mijn mappen op volgorde van naam sorteer, dan komt het automatisch op chronologische volgorde te staan.

Het verzamelen en ordenen van je foto’s kan nogal een rotklus zijn. En dit is vaak precies waar veel mensen al op vastlopen. Daarom verdeel ik gaandeweg mijn foto’s op mijn telefoon al in mapjes. Krijg ik van iemand foto’s toegestuurd? Gelijk naar de juiste map verplaatsen! Dat scheelt je een hoop werk wanneer je aan je fotoboek gaat beginnen.

#4 – Maak een selectie

Staan er honderden – of zelfs duizenden foto’s in die mapjes? Ja, dat gaat natuurlijk niet allemaal in je fotoboek passen. Maak daarom een selectie. Maak in elk mapje een nieuw mapje en noem die bijvoorbeeld ‘voor in fotoalbum’. Ga vervolgens alle foto’s af en kopieer de mooiste en leukste naar die fotoalbum-map. Selecteer uiteraard op kwaliteit, maar vergeet vooral de fun-foto’s niet, en de foto’s met mensen erop. Als je later terugkijkt zul je merken dat die grappige selfie veel waardevoller is dan de zoveelste mooie uitzichtfoto.

Bekijk aan het eind je selectie nog een keer. Bedenk dat je de foto’s over een paar decennia ook weer zal bekijken en dat je dan heel veel details zal zijn vergeten. Kun je uit de foto’s alle bijzondere momenten opmaken? En met wie je daar was? Uiteraard kan tekst (zie tip 8) belangrijke informatie geven, maar het mooiste is als de foto’s zelf al zo veel mogelijk een compleet verhaal vertellen.

#5 – Begin op tijd (maar niet te vroeg)

De laatste tip voordat je écht je fotoboek gaat maken: begin op tijd, maar niet te vroeg! Ik hoor zo vaak van mensen dat ze al jááren geen fotoboek meer hebben gemaakt en daarom niet weten waar ze moeten beginnen. Het beste is natuurlijk om dit voor te zijn. Dus niet jaren wachten, maar gewoon regelmatig aan de slag gaan! Zo stel ik voor mezelf dat ik in het eerste kwartaal het jaarboek van het jaar ervoor af wil hebben.

Maar begin dus ook niet té vroeg. Dat geldt met name als je een fotoboek gaat maken van een reis of een bijzondere gebeurtenis zoals een bruiloft. Vlak daarna ben je er nog zó vol van, dat je alle foto’s geweldig vindt. Wacht je maandje (of twee), dan kun je al veel beter met een kritische blik die selectie maken. Zo verdwijnen je allermooiste foto’s niet tussen de talloze net-niet-foto’s.

Fotoboek maken - voorbeeld
Voorbeelden van pagina’s uit mijn eigen fotoboeken.
#6 – Grote foto’s, kleine foto’s

Een belangrijke tip als je een fotoboek gaat maken is: prop niet te veel mini-foto’s op een pagina. Heb je een supermooie foto? Geef die de ruimte, en maak ‘m paginagroot. Maar zoals je hierboven ziet ben ik daar zelf ook niet al te goed in. Ik plaats vaak meerdere afbeeldingen op één pagina. De kunst is dan om het niet te overdrijven. Niet met de hoeveelheid foto’s, niet met de tekst en niet met de opmaak (zie ook tips 8 en 9).

#7 – Volgorde

Het meest logische is om je fotoboek op chronologische volgorde te vullen. Bij een jaarboek begin je bij januari en eindig je bij december. Bij een reisfotoalbum begin je bij de dag van vertrek en eindig je bij het moment dat je weer naar huis ging. Maar soms heb je van die losse foto’s die wel erg leuk zijn, maar niet chronologisch ergens op een logische manier tussen passen. Dat soort foto’s verzamel ik op themapagina’s. Dan vul ik een pagina met foto’s van het huis, van hobbyprojecten, van ‘een jaar in de volkstuin’ of van verschillende avondwandelingetjes.

Fotoboek - themapagina
Voorbeelden van themapagina’s in mijn fotoboeken.
#8 – Voeg tekst toe

Oké, dit is misschien een inkoppertje. Maar onderschat het nut van tekst niet. Probeer naar je fotoboek te kijken zoals je ernaar zult kijken als je oud en verrimpelt bent. Weet je dan nog in welk dorpje die foto was gemaakt? Of wat er zo bijzonder was aan dat natuurgebied? Of wie die mensen op die foto allemaal zijn? Waarschijnlijk niet. Daarom is het toevoegen van informatie wel zo handig. Maar het kan ook gewoon leuk zijn om een grappige anekdote ergens bij te vertellen. Dat maakt het verhaal van je foto’s compleet.

#9 – Kies voor één stijl

Zorg voor eenheid in je fotoboek. Eenheid betekent niet dat alles exact in dezelfde stijl moet zijn, maar wel dat het bij elkaar past. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kaders of achtergronden die je boek een romantische, moderne of speelse uitstraling kunnen geven. Maar denk ook aan je lettertypes. Ik kies altijd één lettertype voor de ‘kopteksten’ – zoals in welk land of welk uitje het was. Een ander lettertype (meestal in een kleinere lettergrootte) is voor de toelichtingen.

#10 – Neem de tijd

Ja, het in elkaar knutselen van een fotoboek kost nu eenmaal tijd. Maar neem die tijd ook. Als je het even in een avondje wilt fixen, dan ga je geheid foutjes maken waar je achteraf spijt van krijgt. Want een fotoboek kost nou eenmaal wel wat geld – wat het overigens absoluut waard is, want over 10, 20 of 80 jaar kijk je er wellicht nog steeds af en toe in. Maar wat je niet wilt is over 80 jaar je er nog steeds aan irriteren dat iets het net niet is. Dus: neem de tijd, maak er een projectje van en ga er op je gemak een paar avondjes voor zitten.

Klaar? Wacht nog even met op de bestelknop klikken! Het liefst wacht je nog even een dagje, en kijk je dan met een uitgeruste blik nog eens je hele fotoboek na. Blader er pagina voor pagina doorheen, lees je teksten letter voor letter na op spel- en tikfouten. En kijk vooral even naar de meldingen die het programma zelf aangeeft (foto’s die onscherp zijn, half van een pagina afvallen of tekst die wegvalt).

Echt helemaal klaar? Dan is het tijd om je fotoboek te bestellen – en wanneer die binnen is nog vele jaren te genieten van je foto’s!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *