Leestip: ‘Camino’ van Simsion & Buist

Camino-Simsion-Buist

Vorig jaar stond het boek ‘Camino’ van Graeme Simsion en Anne Buist op mijn verlanglijstje voor kerst, en die lag toen ook voor mij onder de kerstboom. Afgelopen maand, met de volgende kerst alweer in aantocht, kwam ik er eindelijk aan toe ‘Camino’ te lezen. Wat een fijn boek! Voor iedereen die de pelgrimsroute heeft gelopen, of wil lopen, of gewoon heerlijk wil dromen over dé tocht, is dit een aanrader!

Samen naar Santiago

In het boek volgen we Zoë en Martin, die ieder om hun eigen redenen besluiten naar Santiago te lopen. Ze starten allebei in Cluny met een Frans stuk van de pelgrimsroute. Al voor de start van hun ‘Chemin’ (Frans voor ‘Camino’) ontmoeten ze elkaar, maar het is geen gezellige ontmoeting: Zoë denkt dat Martin een dief is. Na die valse start duurt het even voor de twee elkaar beter leren kennen. Ze lopen regelmatig alleen, of met andere wandelaars, maar hun tochten blijven met elkaar verweven.

Tijdens hun tocht lopen ze tegen allerlei problemen aan. Praktische problemen, zoals blaren en de uitdaging om elke nacht een slaapplek te vinden. Maar ook contact met het leven buiten de weg naar Santiago. Door dat contact moeten ze keuzen maken, worden ze ertoe aangezet na te denken over hun leven na de de pelgrimstocht, en komt zelfs het voltooien van de tocht in gevaar.

Zoë en Martin beleven en leren van alles op hun weg. Maar vinden ze  waar ze op hoopten? En halen ze allebei de eindstreep: Santiago?

Bekende situaties en alternatieve routes

Ik heb zelf nog niet de camino gelopen, maar heb me in de loop van tijd wel aardig ingelezen. In het boek ‘Camino’ komen veel situaties en vraagstukken voor waar je bij de voorbereiding en het lopen van de pelgrimstocht tegenaan loopt. Hoeveel geld heb je nodig? Welke route kies je (de bekende Camino Fraces, of een van de alternatieve routes)? En hoe zit het met bedwantsen?

Het leuke in het boek is dat je twee personages volgt die allebei dezelfde route lopen, maar het toch heel anders aanpakken. De één gaat goed voorbereid op pad, de ander vertrekt in een opwelling. De één heeft een redelijk ruim budget, de ander is niet eens van plan om helemaal naar Santiago te lopen.

Die afwisseling geeft je het idee dat je een redelijk beeld krijgt van wat je op de camino kunt verwachten. Maar het boek is niet bedoeld als hulpboek voor de pelgrim-to-be. Het is een fictief verhaal, dat wel een gevarieerd beeld geeft van wat je onderweg tegen kunt komen, maar dat vooral bedoeld is om lekker bij weg te dromen.

Nou, dat lukte aardig! Het boek lag ruim 11 maanden in mijn boekenkast, maar toen ik er eenmaal aan begon was het naar mijn zin veel te snel uit. Het heeft korte hoofdstukken en is op de luchtige manier geschreven die ik herken van de andere boeken van Simsion. Daardoor dacht ik telkens: ‘nog even één hoofdstukje…’. En ineens zat ik op de laatste pagina. Soms is het weliswaar wat voorspelbaar, maar dat neemt niet weg dat het heerlijk weg leest.

Over ‘Camino’ van Simsion & Buist

Wellicht ken je één van de schrijvers, Graeme Simsion, dus ook wel andere boeken. Hij schreef ‘Het Rosie Project‘, ‘Het Rosie effect‘ en ‘Het Rosie resultaat‘. Samen met Anne Buist schreef hij nu dan ook ‘Camino‘.  Het is een fictief verhaal, gebaseerd op hun eigen ervaringen toen ze de camino liepen.

Wil je je ‘Camino’ van G. Simsion en A. Buist ook lezen? Hier kun je het boek kopen als paperback, e-book of als luisterboek.

>> Meer leestips? Kijk hier voor alle book reviews.

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *