Bijzondere overnachting: slapen in een yurt

Bijzonder overnachten in een Yurt

Slapen in een yurt valt absoluut onder de categorie originele, bijzondere overnachting. Sommige yurts zijn prachtig versierd of juist modern ingericht. En nog een voordeel: in zo’n traditionele tent hoef je het niet snel koud te krijgen. Een aanrader voor wie wel van ‘bijzonder kamperen’, maar niet van creperen houdt.

Dit voorjaar sliepen wij een paar nachten in een yurt. Wat een leuke belevenis! Maar voordat ik je daar meer over vertel, laat ik beginnen met: wat is een yurt eigenlijk? En wil je na het lezen van mijn verhaal ook slapen in een yurt, scroll dan even door naar beneden voor verschillende yurt-adressen in Nederland.

>> Benieuwd naar meer? Kijk bij de blogs over Nederland of over bijzondere overnachtingen voor nog meer inspiratie!

Wat is een yurt?

Een yurt of joert (of ‘ger’, zoals ze het in Mongolië noemen) is een traditionele tent die gebruikt werd door rondtrekkende nomaden in Centraal-Azië. Daar leefden zij met hun vee in koude droge steppegebieden. Nog steeds leiden de mensen op sommige plekken een (semi-)nomadisch bestaan. Waar de één permanent in een yurt woont, gebruikt de ander het als seizoensverblijf.

De yurt is een solide ronde tent met een houten skelet en daaroverheen een dikke wollen viltlaag en een waterdichte canvaslaag. De bedekking wordt door riemen tegen het skelet aan gedrukt, waardoor de wanden verticaal komen te staan. Via een lage houten deur kun je de yurt in en uit. In het midden van het ‘dak’ is een stuk open gelaten voor lichtinval en waardoor de kachelpijp naar buiten kan. Door de kachel en de viltlaag kan het heerlijk warm worden in de yurt. Daardoor is dit ook in de koudere maanden een prima kampeerverblijf.

Onze ervaring met slapen in een yurt

In april gingen wij een weekje naar het noorden van Nederland. We verbleven onder andere een paar dagen in Drenthe. Daar hadden we een yurt gehuurd. Voor Joey en mij een nieuwe ervaring!

Op het achterste veldje van een mini-camping stonden vier yurts. In één daarvan sliep de beheerder van de yurts, de andere drie waren voor verhuur. We waren de eerste gasten van het seizoen. Dat betekende ook dat we de enige waren op het veldje – naast de beheerder. Het voordeel daarvan was dat we de gezamenlijke keuken, die in een aparte partytent was ingericht, voor onszelf hadden!

Onze yurt

Al toen we voor het eerst aan kwamen lopen op het veldje voelde het sfeertje direct goed. Onze yurt was mooi gedecoreerd. Op het rood geschilderde skelet waren heel wat mooie details aangebracht. Een laag tafeltje met krukjes was net zo rijk versierd. Verder was de inrichting eenvoudig. Er stond een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden. Alleen het grote bed was opgemaakt aangezien we met z’n tweetjes waren. In het midden, onder de lichtkoepel, stond de kachel met daarnaast een mand met houtblokken.

Er was geen stroom in de yurt. Voor dat soort 21e-eeuwse luxe konden we terecht in de kitchenette of het brandschone toiletgebouw verderop. Stiekem had het juist ook wel zijn charme.  Wanneer het ‘s avonds begon te schemeren verlichtten we de yurt met waxinelichtjes. Sfeervol is het zeker. Ik vroeg me af of je dit nu glamping kunt noemen. Het hangt er denk ik vanaf waar je waarde aan hecht. Zijn stroom, centrale verwarming, en een eigen keuken en badkamer eerste levensbehoeften voor je? Dan nee. Maar vind je authenticiteit en schoonheid belangrijk? Ga je uit van de traditionele benadering van kamperen en is een houtkachel en echt bed dus al een hele luxe? Dan zeker ja!

Impressie van onze vakantie in een yurt in Drenthe

Lekker warm stoken

De kachel was niet alleen een fijne bonus, maar ook een noodzakelijke bonus, zo bleek. Want in april wordt het ‘s nachts nog behoorlijk koud. Onder de extra dekens die op de bedden lagen was het lekker warm, maar als ik ‘s ochtends ook maar een teen buiten het bed stak wist ik niet hoe gauw ik die weer terug moest trekken! Dus stuurde ik Joey uit bed om de kachel aan te maken. Over luxe gesproken…

Ook ‘s avonds was het wel fijn even een blokje hout te branden. Door de goede isolatielaag van de yurt blijft de warmte vrij lang hangen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, want zo kun je ook in de frisse maanden het heel aangenaam hebben in de yurt. Als je bedenkt waar de yurt van oorsprong vandaan komt is dat natuurlijk ook heel logisch. Eén avond hadden we per ongeluk iets te veel hout in de kachel gedaan. Het werd in no-time een sauna! We hebben een tijdlang de deur open gehad om een beetje de warmte kwijt te raken. Inschattingsfoutje – oeps!

Kampvuur en briesende paarden

Als we het dan over vuur hebben… In het midden van het veld, tussen de yurts, stond een vuurschaal. Joey en ik lieten de kans niet onbenut om een kampvuurtje te maken. Grenzend aan de camping was een manege, en grenzend aan ons yurt-veldje was een weiland met paarden. Toen we daar zo zaten, bij het kampvuur met een biertje, achter ons de contouren van de yurts in de schemer, boven ons een heldere sterrenhemel en ergens in het weiland een paar briesende paarden… Dat was wel het echte gevoel wat ik verwachte bij een yurt. Met een beetje fantasie zaten we niet in Drenthe, maar ergens op een steppe. De hele yurt-ervaring was sowieso al leuk. Maar dat specifieke moment, dat was wat mij betreft het hoogtepunt.

Yurt-adressen in Nederland

De yurts zijn helemaal hot (en niet alleen in letterlijke zin als je te fanatiek stookt, zoals wij). Inmiddels hoef je dan ook het land niet meer uit voor een overnachting in een yurt. In Nederland vind je inmiddels aardig wat adresjes waar je zo’n nomadentent kunt huren. Dus wil je zelf ook weleens in yurt slapen, dan heb ik hier een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

  • Texel Yurts, Den Hoorn (Noord-Holland). Op Texel vind je het kampement van Piet en Ina. Na zelf een tijdje in een yurt gewoond te hebben, besloten ze deze passie te delen met anderen. Op een apart deel van duinkampeerterrein Loodsmansduin staan hun yurts. Hier vandaan kun je zo de duinen in lopen. Wie had gedacht dat ‘yurten en jutten’ een prima combi zou zijn!
  • Reijgershof, Amsterdam (Noord-Holland). Aan de rand van natuurgebied de Gaasperplas ligt de Reijgershof, met zowel de natuur als de stad (via de metro) op loopafstand. Naast de B&B-kamers kun je ook één van de twee yurts huren. Behalve overnachten kun je hier ook even helemaal bijkomen in de traditionele zweethut, met een workshop of een massage.
  • Altai B&B, Breezand (Noord-Holland). Rowan en Saran verhuren een yurt die in hun achtertuin staat. Zij hebben persoonlijke banden met de Mongoolse cultuur, en de yurt is voor hun daarom meer dan alleen een leuk onderkomen. De yurt is heel compleet ingericht, en bij een overnachting krijg je ook een ontbijt in stijl.
  • Noorder Yurts, Sellingen (Groningen). In het hoge noorden, tegen de Duitse grens, ligt camping De Barkhoorn. Op een deel van de camping, aan het water, staan de yurts van Noorder Yurts.
  • Lloc d’Oci, Stieltjeskanaal (Drenthe). Hier hebben wij een yurt gehuurd. Dus voor een toelichting: zie het hele verhaal hierboven!
  • Otterlo Actief, Lunteren (Gelderland). Aan de rand van het Wekeromse zand en met de Veluwe op enkele kilometers afstand is dit een goede uitvalsbasis voor een uitje in de natuur. En dan komt het goed uit dat je bij Otterlo Actief ook mountainbikes kunt huren! Op het kleine terrein staan 5 yurts, een grote tipi-tent en een pipo-wagen waar de keuken in gebouwd is.
  • CampSpirit, De Kluut (Flevoland). Midden in het Veluwemeer ligt het onbewoonde eiland De Kluut. Op het eiland staat een tentenkamp met traditionele tenten van nomadenvolkeren, zoals tipi’s en yurts.
  • ‘t Buitenland, Alphen (Noord-Brabant). Ook op deze mini-camping staan verschillende bijzondere accomodaties, waaronder ook vier yurts.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de plekken waar je kunt slapen in een yurt. Meer yurts vind je onder andere op Natuurhuisje.nl en AirBnB.

Heb je zelf een leuke yurt-ervaring, of weet je zelf nog een ont-zet-tend fijn yurt-adresje in Nederland? Deel het dan in de reacties hieronder!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *