15 tips: Zo krijg je dat vakantiegevoel thuis!

Vakantiegevoel thuis

Maandagochtend op kantoor. Vanachter je bureau verlang je naar je volgende trip. Nog maar drie maandjes buffelen, dan mag je weer een paar dagen genieten. Wat kijk je daar naar uit! Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws voor je. Want dat heerlijke vakantiegevoel, dat kun je ook gewoon thuis creëren! Wacht niet tot je volgende reis, maar creëer dat gevoel vanavond nog. Hoe, dat lees je in deze blog.

We kennen het allemaal wel. Je bent net terug vakantie of van een mooie reis waar je fantastisch hebt genoten. Al snel wordt je helemaal in de dagelijkse sleur gezogen en ben je dat vakantiegevoel kwijt. Zonde! Je wilt dat gevoel natuurlijk zolang mogelijk behouden. Of beter nog, je wilt dat vakantiegevoel op elk moment thuis kunnen creëren! Maar hoe?

Simpel: door meer te doen van wat jou dat vakantiegevoel geeft. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat zorgt nou voor dat vakantiegevoel? Op vakantie doe je heel veel dingen anders dan thuis. Of je nu van de luie c.q. luxe vakanties houdt, of dat je liever een actieve reis maakt waarbij je van alles aan het zien, ontdekken en beleven bent. Hoewel een andere omgeving, de fysieke afstand tot je werk en de stralende zon erg meewerken, zijn dat niet de enige veroorzakers van dat fijne, relaxte gevoel. Het zijn ook dingen zoals warme broodjes halen bij de campingwinkel, een boek kunnen lezen aan het strand of ‘s avonds spelletjes spelen met het gezin. Ga maar eens bij jezelf na: wat zorgt ervoor dat jij zo van je reis of vakantie geniet?

Oké, meer doen alsof je op vakantie bent dus. Maar dan thuis. Om je op weg te helpen geef ik je hieronder 15 tips hoe je dit gevoel thuis kunt creëren.

#1: Reserveer vakantietijd

Huh, maar we hadden toch juist geen tijd en geld voor reizen? Ja, dat klopt. En nee, ik kan geen extra verlofuren voor je toveren. Maar ook de kleine dingen die je thuis kunt doen om het vakantiegevoel te creëren kosten een klein beetje tijd. Dus reserveer daar tijd voor, anders ben je voor je het weet een half jaar verder en heb je het nog niet gedaan! Blokkeer een avond of een weekend in je agenda voor ‘vakantietijd’.

Trouwens, over dat toveren gesproken… Je kunt wel creatief omgaan met je verlof waardoor meer korte of lange vakanties kunt nemen. Lees ook eens mijn blog hierover!

#2: Alle apparaten uit

Oké. Zet die telefoon en tv maar uit. Ja, echt! Even geen naar nieuws, geen overdosis prikkels en geen afleidingen. Op vakantie heb je ook vaak geen tv in de buurt en beperk je je telefoongebruik om hoge datakosten te vermijden. Toch?

#3: Flipflops en zomerjurkjes

We zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Want ook voor vakantie vieren geldt: dress like you mean it! Flipflops, zomerjurkjes, Hawaï-shirts… Kleed je vrolijk en je voelt je ook gelijk een stuk vrolijker.

Ben je omgekleed? Oké, dan is het tijd voor de vakantie activiteiten. Let’s go!

#4: Naar buiten!

Wat is er nou het meest typisch voor vakantie? Dat je zoveel mogelijk buiten bent! Dus wat je ook doet, en bij elke volgende tip geldt: als je het ook maar even buiten kunt doen, doe dat dan! Binnen is voor nood, buiten is de regel.

#5: Deux croissants, s’il vous plaît!

Beeld je even in: je stapt je tent uit en loopt op je flipflops naar het campingwinkeltje voor warme broodjes en verse croissantjes. Misschien koop je er ook nog een krantje bij. Daarna loop je weer terug. Zakje broodjes in de hand, krantje onder de arm. Onderweg klets je eens met een andere kampeerder. Bij je tent zet je koffie-a-la-camping: oploskoffie, pruttelpotje of flitertje dus. Potje jam erbij, en je kunt aan je klaptafeltje gaan zitten ontbijten. Veel meer vakantiegevoel dan dit wordt het niet!

In het ideale geval woon je op loopafstand van een supermarkt – of nog beter: een bakkertje – en kun je op zaterdagochtend dit heerlijke campingritueel uitvoeren. Zit de winkel wat verder weg? Zorg dan dat je afbakbroodjes in huis hebt, en neem eens lekker de tijd voor een ontbijtje. En die klaptafel zet je gewoon in de tuin of op je balkon natuurlijk.

#6: Let’s camp!

Wil je je echt volledig in het vakantiegevoel-naar-huis-halen-avontuur storten, dan hoort daar het kamperen bij! Dus zet je tent op in de achtertuin. Of als het echt slecht weer is, rol je je matje in de woonkamer uit en maak een tentje van lakens. Lichten uit, stormlamp aan… en slaap lekker!

#7: Citytrip in eigen stad/land

Citytrips zijn heel populair als tussendoor reisjes. Ook tijdens de grote vakanties zetten we bezoekjes aan grote steden en kleine dorpjes graag op de vakantieplanning. Maar ken je je eigen stad al zo goed? Ga eens op ontdekkingsreis in je eigen stad. Ga naar de VVV, speur op internet en hang eens ongegeneerd de toerist uit in je eigen stad. Of een stad verderop, als je écht alles al gezien hebt in je eigen plaats.

#8: Zandkastelen en strandvakanties

De strandvakantie. Persoonlijk hou ik het het nog geen twee dagen achter elkaar uit op een strand, maar ook ik kan genieten van een beetje zonnebaden, met je tenen in het zand wiebelen, en af en toe eens een duik om af te koelen. Maar daarvoor hoef je niet op een tropisch eiland te zitten. Pak de trein naar Zandvoort, of de fiets naar het dichtstbijzijnde stadsstrandje, en leg je handdoekje maar uit.

Geen hele dag de tijd? Neem een tasje met een handdoek mee naar het werk, en ga direct na werktijd een uurtje naar het strandje. Kun je nog precies even plonsen voor het avondeten!

#9: Pak de fiets (of de scooter, of de boot)

Ga eens met de fiets naar je werk, of als je dat toch te ver weg vind de scooter. Pak een andere route, of ontdek een nieuwe route in je vrije tijd. Je kunt ook eens een bootje huren of lenen. Vanaf het water ziet alles er toch even anders uit.

#10: De culinaire vakantie

Zet de barbecue maar aan en je hebt dat vakantiegevoel in no-time! Lekker de tijd nemen om je vlees en groenten te grillen, te kletsen en samen buiten te zijn. Dit kan trouwens ook in de winter. Jas en wanten aan, glühwein erbij, bratwürsten op de grill… Heerlijk! Of bak samen je eigen pizza, maak die salade die je op vakantie graag maakt of organiseer een tapasavond. Of maak een borrelplankje na het werk en eet pas later op de avond. Net als toen je in zuidelijk Europa was!

#11: O sole mio!

Muziek is ook zoiets wat je mee terug kan nemen naar die ene vakantie. De Italiaanse liedjes van de mini disco van de kids, de Fado-muziek uit Portugal of welke muziek dan ook die de sfeer van een ander land met zich meedraagt. Zet de cd die je kocht weer eens op, of zoek het op op Spotify, en je wordt zo mee terug gevoerd naar het moment dat je daar was.

#12: Filmavond

Er zijn zoveel films over reizen of over andere culturen! Kies er eentje uit en geniet van de uitzichten van verre landen. Ook leuk om je zo vast te verdiepen in de bestemming van je volgende reis. Of pak gewoon je eigen oude vakantiefilms erbij.

Geef je filmavond wat extra jeu met popcorn of een borrelplank. Maak een muur vrij en pak de beamer erbij (want de tv ging uit, remember?). Lichten uit, kaarsjes aan… Fijne filmavond!

#13: Lees een boek

Zo vaak hoor ik mensen zeggen dat ze leesboeken opsparen voor de vakantie, omdat ze er dan eindelijk de tijd voor hebben. Dus voor een vakantiegevoel-momentje, kun je niet gewoon even een uurtje voor uittrekken om te lezen? Idealiter op het balkon, in het zonnetje, met een lekker wijntje of biertje erbij. Of neem je kleedje mee en ga in het park liggen. Dat doet mij altijd aan vakantie denken! Tijdens je citytrip tussen de locals in het park gaan chillen!

Ben je geen lezer? Een puzzelboek keur ik ook goed.

#14: Haal vakantieherinneringen op…

Bij tip 11 en 12 kwam het al even voorbij: haal vakantieherinneringen op met muziek, films, foto’s, dia’s, je reisdagboek… of ga er eens een avondje voor zitten om eindelijk dat fotoboek in elkaar te zetten.

#15: …of plan je volgende reis!

Waar gaat de volgende reis naartoe? Ik kan er zo van genieten om me in te lezen in de volgende bestemming, een georganiseerde reis uit te zoeken of er zelf eentje samen te stellen. Met die voorpret krijg je ook al een beetje het vakantiegevoel thuis!

Bonustip: You’ve got mail

Deze tip is een beetje een buitenbeentje, en daarom noem ik ‘m als bonustip. Ik heb pas Postcrossing ontdekt. Dan stuur je kaartjes naar mensen die je niet kent over de hele wereld, en krijg je ook kaartjes van wildvreemden terug. Op deze manier leg je contact met mensen uit alle uithoeken van de wereld, die je iets over hun leven of omgeving vertellen. Hoe gaaf is dat?

Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op de website van Postcrossing.

Hoe creëer jij thuis een vakantiegevoel? Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder!

[Voor deze blog is een foto gebruikt van Pixabay, via Pexels.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *