Wat is nou een fijner souvenir dan je mooie reisherinneringen vastgelegd in een reisdagboek? Maar een beetje reisdagboek is zoveel meer dan alleen een beschrijving van je dagelijkse activiteiten onderweg.
De kunst van travel journalling gaat verder dan het klassieke dagboek. Met een beetje creativiteit is het niet alleen maar een verzameling interessante verhalen om later terug te lezen. Met lijstjes, overzichten en het betere teken- en plakwerk wordt het een heel mooi document om nog eens doorheen te bladeren. En met de stipjes in de nu o zo populaire bullet journals heb je een fijne basis voor teksten, tabellen, tekeningen en al het andere wat je in je reisdagboek wilt bewaren.
Maar wat neem je allemaal op in je reisdagboek? In dit blog lees je 10 dingen die je kunt beschrijven of bewaren in jouw dagboek. Heb je daarna zelf nog aanvullingen? Laat jouw tips achter in een reactie!
#1 – Intro en info
Je hebt net een notitieboek gekocht die je gaat bombarderen tot je eerste reisdagboek, en je handen jeuken om erin te gaan schrijven. Ken je dat? Begin dan gewoon eens met een introductie van jezelf! Wie ben je? Waarom hou je van reizen? En waarom wil je je reizen vastleggen in een dagboek?
Nu zul dat bij je tweede en derde notitieboek (als je veel reist en/of veel schrijft) niet elke keer opnieuw doen. Wat wel handig is, is om voorin wat contactgegevens op te nemen. Er vanuit gaande dat je je reisdagboek meestal bij je hebt als je op reis bent, kan dit erg handig zijn – vooral als je je waardevolle bezit verliest, of in noodsituaties. Denk daarbij aan:
- Je naam, adres, telefoon en e-mail
- In case of emergency: wie kan men contacten als er iets met jou aan de hand is?
- Medische info zoals medicijngebruik of allergieën
- Belangrijke telefoonnummers (voor jezelf) zoals die van de wegenwacht, reisverzekeraar en bank
#2 – De landen checklist
Veel reisfanatiekelingen houden bij in hoeveel landen ze zijn geweest. Het doel is natuurlijk om uiteindelijk zoveel mogelijk landen te hebben bezocht. Dus waarom zou je niet in je reisdagboek een checklist bijhouden? Schrijf alle landen ter wereld op – op alfabetische volgorde of per werelddeel – en vink af waar je voet aan de grond hebt gezet.
#3 – De bucketlist
Het is natuurlijk leuk om zoveel mogelijk plekken van je checklist te kunnen vinken, maar waar wil je ECHT graag naartoe? Dat ene specifieke nationale park? Die ene grote stad? Of een specifieke bezienswaardigheid? Misschien heb je wel een activiteit die je absoluut eens wilt doen, zoals een roadtrip met een camper, vrijwilligerswerk in het buitenland of een bepaalde berg beklimmen. Al die dingen die je graag wilt doen, zien en beleven horen op je bucketlist thuis.
#4 – Overzicht van je reis
De reis is geboekt. De plannen zijn gesmeed. En in je reisdagboek maak je een mooi overzicht van de route (evt. met kaartje), overnachtingsadressen, berekend budget en de must sees. Zie het als een soort samenvatting van je reis.
#5 – Verslag van je reis
Dit is waarschijnlijk toch het belangrijkste deel van je reisdagboek. Hoe leuk alle andere elementen ook zijn, dit is hetgeen waar het allemaal om draait: het vastleggen van de toffe dingen die je onderweg beleeft.
Er zijn verschillende manieren om je belevenissen te beschrijven. Vertel chronologisch hoe je dag verliep. Of som de plaatsten op waar je geweest bent en vertel van elke plek leuk weetje dat je daar ontdekte, of een stukje van een gesprek wat je hoorde. Of neem je boek mee en schets onderweg wat je ziet. Of…
Daarnaast kun je de beschrijvingen van de dag aanvullen met tekeningen, foto’s, folders, toegangskaartjes, bidprentjes uit kerken, bierviltjes, stukjes van een plattegrond – you name it.
#6 – Verlanglijst
Welke reisgadgets wil je nog hebben? Welke boeken wil je lezen? Of wat heb je nog aan praktische zaken nodig voor je volgende kampeeravontuur? Hou dit bij en vink het af op de verlanglijst. Zo weet je altijd precies wat je kunt vragen voor je verjaardag, kerst of ander cadeaumoment.
#7 – Nog meer lijstjes
O, er is niets zo leuk als lijstjes – en daar dingen van af kunnen vinken! Ook met ‘reizen’ kun je nog aardig wat onderwerpen voor lijstjes bedenken. Naast de eerder genoemde verlanglijst natuurlijk.
Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van je plannen voor komend jaar, paklijsten, of een “plaklijst”, waarbij je van een bepaalde regio postzegels op een pagina verzameld. Een voorbeeld van een lijstje uit mijn reisdagboek is het Pieterpad, waarbij ik af kan ‘vinken’ welke etappe we al gelopen hebben.
#8 – Spaardoel
Voor niets gaat de zon op, maar die zonsopgang vanaf en tropisch eiland bekijken kost wel wat. Met name de reis er naartoe natuurlijk. Bepaal daarom wat al die reizen die je wilt doen ongeveer gaan kosten, en hoe je dit bij elkaar wilt sparen. Wordt het een meerjarenplan? Of kun je met een citytripje hier en een weekendje daar toch meerdere vakanties in één jaar proppen, zonder daarvoor in een financiële houdgreep te belanden?
Neem in je reisdagboek je spaarplan op en hou zo precies bij wanneer je weer een vliegticket kunt boeken.
#9 – Trainingsdoel
Trainingsdoel? Jazeker! Voor de sportieve reiziger kan het zinvol zijn om voor een actieve vakantie voldoende te trainen. Ga je bijvoorbeeld een huttentocht in Oostenrijk lopen, dan is je doel misschien om voor die tijd een aantal dagtochten gelopen te hebben. Met een lijstje kun je bijhouden of je je trainingsdoel al bereikt hebt.
Een trainingsdoel hoeft niet per se sportief te zijn. Je vorderingen bijhouden in een overzicht kan voor allerlei doeleinden. Bijvoorbeeld ook als je een taal wilt leren. Nog even je Spaans opfrissen voor je naar het zuiden afreist, zou dat even mooi zijn!
#10 – Quotes
Last but not least… Verzamel mooie, inspirerende of grappige reisquotes. Ben je een beetje bedreven met handlettering? Dat kun je er ware kunstwerkjes van maken!
Hou jij ook een reisdagboek bij? Wat neem jij nog meer in je reisdagboek op? Deel hieronder jouw tips om deze lijst nog langer te maken.
In deze blog heb ik een paar foto’s van mijn eigen reisdagboek opgenomen. En nee ik ben geen artiest, zoals je ziet. Maar door de diversiteit is het wel een boekje waar ik een beetje trots op ben. Ik ben altijd benieuwd naar andermans travel journaling-kunsten, dus deel vooral foto’s van jouw creaties met me, als je wilt!