Medicatie mee op reis: waar moet je aan denken?

First aid - Photo by rawpixel.com from Pexels
Je gaat op reis en je neemt mee… je medicatie. En dan bedoel ik even niet de standaard reisapotheek. Als je persoonlijke medicatie mee op reis neemt moet je aan een aantal dingen denken. Bijvoorbeeld de verpakking en een uitdraai van je apotheek, maar misschien heb je ook nog een verklaring nodig.

Als iets veilig en wel mee de grens over moet, dan is dat wel je medicatie. Zeker als je persoonlijke medicijnen hebt die van belang zijn voor je gezondheid – je hebt ze als het goed is namelijk niet voor niets voorgeschreven gekregen. Dus voor mijn meest recente reis besloot ik eens de regels erop na te slaan.

Tot nu toe heb ik nooit problemen gehad bij de douane, maar dit wordt voor mij de eerste keer buiten Europa. Dus ik wilde het zekere voor het onzekere. Het bleek alleen toch nog een beetje een puzzel, zeker met de medicijnverklaring. Daarom zet ik hier mijn tips en bevindingen voor je op een rij!

#1 – Voldoende, plus een beetje extra

Met stip op nummer 1: neem voldoende van je persoonlijke medicijnen mee op reis! Zeker als je voor het goed functioneren van je lijf afhankelijk bent van je medicatie wil je niet zonder komen te zitten. Pak iets meer in dan je strikt nodig hebt voor het aantal dagen van je reis. Voor het geval dat je vakantie langer duurt door vertraging van je vlucht bijvoorbeeld.

#2 – In de verpakking

Neem je medicatie in de originele verpakking mee. Zo kunnen ze bij de douane zien wat de bestanddelen zijn van je medicijnen, en aan de sticker van je apotheek kunnen ze zien dat de medicijnen op jouw naam zijn uitgegeven.

#3 – In je handbagage

Reis je met het vliegtuig, hou je medicatie dan bij je in je handbagage. Dit heeft twee redenen:

  • In het ruim kan het erg koud worden, en niet alle medicijnen kunnen daartegen. Daarom hou je je medicatie tijdens de vlucht bij je in de aangename(re) temperatuur van de cabine.
  • Stel dat je ruimbagage niet mee komt met de vlucht, of zelfs helemaal kwijt raakt. Dan heb jij in elk geval wel nog je medicijnen bij de hand. Dat scheelt een hoop stress! Dit geldt natuurlijk voor al je waardevolle spullen en spullen waar je niet zonder kan: stop deze altijd in je handbagage.

Voor je handbagage gelden bepaalde regels voor het meenemen van vloeistoffen: maximaal 1 liter in totaal, verdeeld over verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk. Neem je vloeibare medicatie mee op reis, dan geldt deze beperking niet. Wel is het dan extra van belang dat je kunt aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan, danwel een doktersverklaring kunt overhandigen (zie punt 5).

#4 – Overzicht van de apotheek

Bij je apotheek kun je een reisdocument opvragen. Dit is een uitdraai waar jouw gegevens op staan en de medicijnen die je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld te weinig van je medicatie mee op reis genomen, of duurt je reis ongepland langer waardoor je tekort komt? Dan kun je met het overzicht bij een apotheek een nieuwe voorraad krijgen. Ook als je ziek wordt in het buitenland is dit overzicht handig: er staan behalve je medicatie ook andere medische gegevens, zoals aandoeningen en allergieën, op vermeld.

#5 – Medicijnverklaring

Het overzicht van je apotheek is nog geen bewijs dat je de medicijnen mee de grens over mag nemen. Mogelijk heb je aanvullend een verklaring hiervoor nodig. Of, en wat voor verklaring je nodig hebt, hangt af van drie dingen:

  • Valt de medicatie die je mee op reis neemt onder de Opiumwet?
  • Naar welk land ga je? Is dit een Schengenland?
  • Hoe lang blijf je daar?

Valt je medicijn onder de Opiumwet?
Dan heb je hier het meeste werk aan, maar is wel duidelijk wat je moet doen. Voor kortere reizen binnen Europa heb je een Schengenverklaring nodig, ondertekend door de arts die de medicatie uitschreef en afgestempeld door het CAK. Ga je verder en/of langer weg? Dan heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig, eveneens getekend door de arts en gelegaliseerd door het CAK.

Op de website van het CAK vind je de verschillende verklaringen, en meer info wat je per situatie nodig hebt. Voor enkele landen gelden namelijk weer aparte regels. Houdt er rekening mee dat je hier op tijd mee begint, want al met al ben je met ondertekenen door de arts en eventueel legaliseren makkelijk enkele weken zoet.

Valt je medicijn niet onder de Opiumwet?
Dan is het antwoord van het CAK steevast dat je contact op moet nemen met de ambassade van het land waar je naar toe gaat (via de link kun je zoeken naar de contactgegevens van de juiste ambassade). Zij zouden je moeten kunnen je vertellen of je een verklaring nodig hebt, welke, en of deze gelegaliseerd moet worden.

Mijn ervaring is echter dat zowel de apotheek, mijn huisarts als de betreffende ambassade geen flauw idee hadden wat ze hiermee aan moesten. Volgens de eerste twee had ik voor deze medicatie helemaal geen verklaring nodig, volgens de ambassade die ik belde had ik een Engelstalige verklaring nodig, maar was legalisatie door het CAK overbodig. Dit blijft dus een beetje vaag gebied. Ik reis uiteindelijk met een niet gelegaliseerde Engelstalige verklaring. Tot nu toe heb ik daar  geen problemen mee gehad bij de grens.

Heb je ervaring met medicatie meenemen op reis? Of heb je nog meer tips? Deel ze in een reactie hieronder!

Medicijnen mee op reis - Pin

[In deze blog een foto gebruikt van rawpixel.com van Pexels.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *