Me-time ideeën – tijd om even op te laden!

Ideeën voor me-time

Maak jij genoeg tijd vrij voor me-time, voor leuke dingen? Of beland je elke avond standaard op de bank met de zoveelste Netflix-serie? Het kan soms lastig zijn de sleur buiten de deur te houden. Zeker nu met het thuiswerken, thuisonderwijs, lockdown-regels en nu dan óók nog een avondklok. Want wat ga je doen met die avonden die je op jezelf bent aangewezen? Hoe hou je het leuk? In de strijd tegen de corona-winter-dip geef ik je hier een aantal ideëen voor een paar uurtjes welverdiende me-time. Enjoy!

Waarom me-time zo belangrijk is

Het leven is maar druk, druk, druk. We rennen en vliegen van hot naar her. Werk, sportclub, hobbyclub, sociale bezigheden met het gezin, familie en vrienden. Dat kan allemaal erg leuk zijn, maar het kost ook energie. Ook nu we tijdelijk er niet op uit kunnen zijn er genoeg (en misschien zelfs wel meer) stressfactoren die ook energie kosten.

We vergeten vaak om tijd vrij te maken voor onszelf, terwijl dat zó belangrijk is. Want al die die dingen die energie kosten, daar moet ook iets tegenover staan wat energie oplevert. (En néé, dat is dus niet een paar uur met verstand op nul naar een tv kijken!) Als je de auto niet meer voltankt staat die op een gegeven moment stil. Zo is het ook met jou: als je niet tijdig oplaadt, dan geeft je lichaam er vanzelf een keer de brui aan. Je krijgt last van concentratieproblemen, je slaapt slecht, bent prikkelbaarder en je krijgt fysieke kleine pijntjes.

De oplossing? Gun jezelf de tijd om op te laden. Even geen verplichtingen, niemand die aan je hoofd zeurt, die voor jou bepaalt wat je gaat doen. Gewoon, een beetje quality-time voor jezelf. Me-time. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met een druk gezin, een vol sociaal leven of een veeleisende baan kan het lastig zijn dat rustmomentje te pakken. Maar bedenk ook dat tijd maken voor jezelf een gewoonte is – en elke gewoonte is aan te leren, ook al vergt het in begin even wat moeite.

Bovendien levert me-time je zoveel op. Het zijn namelijk die kleine momentjes die het leven leuker maken. Het gevoel dat er meer is dan ‘work-eat-sleep-repeat’. Daarbij is het goed om van tijd tot tijd alleen te zijn. Door te beseffen dat je je in je eentje ook prima kunt vermaken word je minder aanhankelijk naar anderen – en daarmee ben je juist een leuker mens om mee om te gaan. Wanneer je eenmaal opgeladen bent ben je bovendien minder prikkelbaar, en ook daardoor een gezellig mens voor anderen. En je hebt meer energie voor ál die andere ‘moetjes’. Redenen genoeg dus om zo snel mogelijk tijd vrij te maken voor me-time!

Regels voor me-time

Wat, regels? Nou ja, we gaan niet heel streng doen. Het is natuurlijk me-time: jóuw tijd. Maar met deze ‘regels’ haal jij het maximale uit je momentje voor jezelf.

  1. Plan je me-time in. Pak je agenda erbij en een dikke rode stift of een marker. Sla ‘m open op komende week, en blokkeer een paar uur voor je me-time. Door je tijd voor me-time in te plannen voorkom je dat je agenda zo volloopt dat het er weer niet van komt. Dát moment is bij deze van jou. Je hebt een belangrijke afspraak met jezelf staan. Je hebt ten slotte net zelf gelezen waarom het belangrijk is. Dus vraagt die vriendin of je dan gezellig even langskomt, dan is het antwoord ‘nee’. Je hebt al wat staan.
  2. Regelmaat. Wacht niet met je me-time inplannen tot je bijna instort, maar plan regelmatig een momentje voor jezelf in. Of dat nu dagelijks een kwartiertje, wekelijks een dagdeel of maandelijks een hele dag is, dat maakt niet uit. Vind een ritme dat bij jou en jouw agenda past, maar zorgt dat het een terugkerende afspraak met jezelf is.
  3. Weg met die afleiding! Me-time draait om aandacht voor jezelf. En die aandacht kun je jezelf niet geven als je continu wordt afgeleid, toch? Dus zoek even de afzondering van je partner of gezin en leg je telefoon aan de kant. Zorg dat niemand je kan storen.
  4. Zorgen zijn voor morgen. Of in elk geval voor een ander moment. Dus al die afleidende gedachten en zorgen over wat je morgen gaat eten, hoe het zit met de financiën en die duizend verplichtingen die je nog moet doen, laat dat los. Je hebt nu aandacht voor jezelf, weet je nog? Al die andere dingen krijgen later wel weer aandacht. Bovendien, als je nú de tijd neemt om op te laden, heb je straks meer energie om de alledaagse uitdagingen het hoofd te bieden.
  5. ‘Ja’ voor jezelf is soms ‘nee’ voor anderen. Het kan zijn dat je je een beetje schuldig voelt omdat je voor jezelf kiest. Het voelt misschien zelfs een beetje egoïstisch. Maar besef dat ‘ja’ zeggen tegen jezelf nou eenmaal betekent dat je soms ook ‘nee’ moet zeggen tegen anderen. En je hebt net gelezen waarom kiezen voor jezelf zo belangrijk is! Toch nog last van een schuldgevoel? Bedenk dan dat je, wanneer je straks weer opgeladen bent, een energieker, gezelliger mens bent. Dus in zekere zin is jouw me-time óók in het belang van anderen!
Ideeën voor je me-time momentje

Me-time kun je zien als een date met jezelf. En zeg nou eerlijk, met een date ga je ook niet gewoon maar een avondje bankhangen, toch? Als je op date gaat, dan wil je dat het iets bijzonders is. Iets leuks, iets wat je niet elke dag doet. En dat hoeft niet eens iets groots of spectaculairs te zijn. Als het maar iets is waar jij blij van wordt, waar jij van oplaadt. Hou dit in gedachten als je een bezigheid kiest om te doen in je me-time.

Dat gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je van alles kan kiezen om te doen in je privé-momentje. Inspiratie nodig? Hier zijn nog een paar voorbeelden van hoe je je me-time kunt invullen.

Zennnnnnn…

Heb je moeite om je aan regel 4 te houden? Begin je me-time dan met een mediteermomentje om je hoofd even leeg te maken. Mediteren werkt ook goed als mini-me-time-momentje, bijvoorbeeld als je in de trein zit of in de wachtkamer van de fysiotherapeut. Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik mezelf als ‘veel te nuchter’ beschouw voor mediteren. Maar na een tip heb ik toch de app Headspace geïnstalleerd, en eerlijk is eerlijk: het helpt echt om even tot rust te komen.

Ontspannen

Heb je last van gespannen spieren? De hele dag op die keukenstoel is natuurlijk niet bevorderlijk voor je lijf. Maar ook mentale stress kan fysieke klachten veroorzaken, vaak in de vorm van gespannen schouders. Het is dan fijn om even je spieren de ontspanning te bieden die ze nodig hebben. Een massage boeken is nu even geen mogelijkheid, maar gelukkig kun je zelf ook het een en ander doen.

Neem bijvoorbeeld een warme douche of een bad. Warmte helpt je spieren namelijk om te ontspannen. Heb je een zonnebank met een infraroodfunctie? Ga daar eens een kwartiertje onder liggen. Maar je kunt ook gewoon een warme kruik of kersenpittenkussen op de gespannen spieren leggen.

Of geef jezelf een massage. Neem een houding aan waarin je de spiergroep die je wilt masseren goed kunt ontspannen. Kneed vervolgens de gespannen spieren los. Kneed niet gelijk te hard, maar bouw het rustig op. Het is ten slotte de bedoeling dat je ontspant, niet dat je jezelf pijn doet! Vergeet niet om na de zelfmassage goed te drinken – een kop warme thee misschien?

Opruimen

De een vind het heerlijk om op te ruimen, de ander vind het een verschrikking. Maar door je omgeving op te ruimen krijg je ook een opgeruimd gevoel in je hoofd. Je kunt dit natuurlijk ook doen ter voorbereiding op je me-time momentje. Want in een opgeruimde omgeving kun je veel beter ontspannen.

Meidenavondje

Leg jezelf eens lekker in de watten. Doe een gezichtsmaskertje op, neem eens de tijd om je nagels te lakken of pak eens uit met bodyscrub en haarmaskers.  Steek er nog een geurkaars bij aan en je creeërt zo dat fijne spa-gevoel gewoon thuis. Als je daar toch eens niet van opknapt…

Aan de hobby

Is er nog een hobby waar je al te lang geen tijd voor hebt vrijgemaakt? Dan is dit wellicht het moment om er weer eens wat mee te gaan doen. Het maakt niet uit of het nou scrapbooking, breien, pianospelen, schilderen, modeltreinen, puzzelen of wat dan ook is. Schenk jezelf iets lekkers in en ga er eens rustig voor zitten.

Een goed boek/tijdschrift en een kop thee

Je houdt wel van lezen houden, maar komt er alleen aan toe komen als je op vakantie bent. Herkenbaar? Dan is dit dus het moment om je boek erbij te pakken en jezelf eens lekker de tijd te gunnen om een hoofdstuk (of twee of tien) te lezen. Eens op je gemakje een tijdschrift doorspitten kan natuurlijk ook. Om er een echt verwenmomentje van te maken hoef je alleen nog maar een kopje thee en een dekentje op de bank toe te voegen, et voila!

Bierproeverij of cocktailnight

Viel het je al op net? Theetje erbij, iets lekkers voor jezelf inschenken… Een lekker drankje kan al echt voelen als een verwenmomentje. Dus je kunt je me-time ook hier omheen bouwen. Combineer je warme bad, hobby of boek met bijvoorbeeld een homemade cocktail. Of hou een kleine bierproeverij met twee of drie speciaalbiertjes. Maar sla niet door: het is natuurlijk jammer als je morgen je niks meer van je me-time kunt herinneren.

Comfortfood

Jááá, tijd voor comfortfood! Heb je een favoriet gerecht? Iets waar je al van begint te watertanden als je eraan denkt? Doe jezelf een plezier en maak dat eens voor jezelf. Of vraag Thuisbezorgd om het even langs te brengen. Ga aan de tafel zitten (nee, niet eten achter de tv!), zet een muziekje op en neem echt even de tijd om van deze fijne maaltijd te genieten.

Voetjes van de vloer

Mis je het uitgaan ook? En heb je toevallig nog een dvd liggen met een liveconcert van een artiest of band waar je blij van wordt? Of gewoon een swingende cd – sorry, playlist? Zet die aan, schuif de tafel aan de kant en dans tot je niet meer kan! Moet je eens opletten hoe vrolijk je daar vanzelf van wordt. Bovendien kan een beetje beweging vast geen kwaad na al dat thuiszitten.

Lekker vroeg naar bed

Ben je echt. Helemaal. Gesloopt? Er is niks mis met eens lekker op tijd onder de wol kruipen en je broodnodige (nacht)rust te pakken.  Kun je slecht in slaap komen? Let er dan eens op dat je een uur voordat je naar bed gaat geen beeldschermen meer gebruikt. Laat na het avondeten de cafeïne-houdende drankjes zoals koffie en cola achterwege. En neem eventueel nog even een warme douche om een beetje rozig te worden. Slaap lekker.

Hopelijk heb je hier voldoende inspiratie opgedaan om de komende tijd leuk door te komen. Heb je nog andere ideeën voor me-time? Deel ze in de reacties hieronder.

[De foto boven is blog is van Taryn Elliott via Pexels.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *