Leestip: ‘De outdoorwaanzin’ van Are Kalvø

De Outdoorwaanzin - Are Kalvo

De Noorse Are, schrijver van ‘De outdoorwaanzin’, houdt helemaal niet van het outdoorleven. Maar zijn vrienden lijken stuk voor stuk te veranderen van gezellige kroeggenoten in humorloze natuurmensen. Waarom? Wat trekt hen zo in dat buitenleven? Hij besluit dat er maar één manier is om erachter te komen: door het zelf uit te proberen.

Een topdag in de vrije natuur

“Ik ben de afgelopen jaren heel wat vrienden kwijtgeraakt aan de natuur. Goede mensen. Slimme mensen. Leuke mensen die vroeger graag meegingen naar de kroeg om lekker te ouwehoeren. En nu? Nu staan ze vroeg op, maken een foto van een loipe, zetten die op Facebook en Instagram en schrijven: ‘Topdag in de vrije natuur’.”

Are Kalvø snapt niet waar het is misgegaan. Al zijn vrienden zijn tegenwoordig gek op de natuur. Maar hij niet. Hij houdt van het leven in de stad, van drinken in de kroeg, en van mensen om hem heen. Waarom zou je je voor de lol afbeulen op een berg en urenlang door de regen lopen om uiteindelijk in een tochtige berghut een smerige instant-maaltijd naar binnen te werken?

In de hoop zijn vrienden beter te begrijpen besluit hij het een kans te geven. Hij laat zich een outdooroutfit aanmeten en kiest een route uit. Een vriendin gaat mee als morele steun en om het verhaal vast te leggen. Want als je er geen foto van hebt, dan ben je er niet geweest. Met frisse tegenzin, een kritische blik en de nodige humor gaan ze samen op pad, de bergen in.

#buitenisbest

“[…] outdoormensen zijn fanatieke, veeleisende, rijke mensen die graag een lekker kontje willen hebben. In de tussentijd heffen ze hun armen ten hemel en schrijven #buitenisbest, zonder een greintje ironie. Er moet toch iets meer zijn. […] Er moet iets zijn wat ik niet heb begrepen. Ik moet op pad om het zelf te ervaren.”

In ‘De outdoorwaanzin’ beschrijft Are op humoristische wijze zijn zoektocht naar buiten. Dat eerste is niet zo vreemd: Kalvø is in Noorwegen een bekende comedian. Zijn scherpe observaties en nuchtere manier van schrijven maken dit boek tot een spiegel voor ‘outdoortypes’, waarbij je niet anders kan dan lachend toegeven dat hij best een punt heeft.

Ik vond het een erg herkenbaar boek (ik ben óók zo’n outdoor-gekkie die veel geld uitgeeft om primitief te kunnen doen, en die vrolijke selfies in de natuur maakt enzo). Dat is precies wat ‘De outdoorwaanzin’ zo leuk maakt. Je hoopt natuurlijk dat hij gaat inzien wat er nou zo leuk is aan dat buitenleven. Maar of dat daadwerkelijk ook gebeurd… dat laat ik nog als verrassing.

Dus juist voor alle mede outdoor-gekkies is dit een heerlijk boek, om te lachen en te relativeren.

Wil je zelf ook dit boek lezen? Bestel hier ‘De Outdoorwaanzin’ in paperback of e-book.

Kijk hier eens voor al mijn leestips!

Geen enkele blog van DutchWayfarer meer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *