Injinji: teensokken voor wandelaars

Van meet af aan was ik al verliefd op de teensokken van het merk Injinji. Ze zijn kleurrijk, en je hebt er verschillende varianten van: hoog, laag, een fijne wandelsok of een dun alledaags sokje. Wat begon met een enkel uitprobeersel, is hier inmiddels uitgegroeid tot een kleine collectie. Waarom ik blij wordt van deze sokken? Lees maar verder…

Eerst vertel ik je in het algemeen even waarom ik zo’n fan ben van teensokken. Aan het eind vind je meer informatie over de specifieke sokken van het merk Injinji.

Geen blaren meer met de ‘ondersok’

Mijn eerste paar Injinji teensokken waren liners. Eigenlijk kocht ik die omdat ik een andere sok wilde, maar niet kon vinden. Huh? Nou, dat zit zo.

In een outdoorwinkel in Duitsland was ik de Wrightsock tegen gekomen. Dit is een ‘gewone’ sok (dus niet met teentjes). Wat deze sok alleen minder gewoon maakte was het dubbellaags systeem. De Wrightsock is eigenlijk twee dunne sokjes over elkaar. Als je gaat lopen vangen die laagjes de wrijving op die anders tussen je sok en je voet ontstaan. En die wrijving, die veroorzaakt blaren. Het dubbellaags systeem voorkomt dus blaren.

Ik had één paar Wrightsocks gekocht. Dat beviel goed! Maar vervolgens kon ik die sokken nergens in Nederland vinden. Inmiddels zie ik ze wel vaker, maar toen nog niet. Maar dat dubbellaags, dat kon ik zelf toch ook creëren door twee sokken over elkaar te trekken? Alleen trek je dan natuurlijk niet twee paar dikke wandelsokken over elkaar aan.

Dit was het punt waar ik de teensokken ontdekte. Injinji heeft liner sokken, oftewel ondersokken. Dit zijn dunne sokjes die je onder andere (niet al te dikke) sokken aantrekt. En tadaa! Je hebt je eigen dubbellaags systeem. Geen blaren meer door wrijving! En een hele fijne bonus: doordat het teensokken zijn, kreeg ik ook geen blaren meer tussen mijn tenen! Want daar zit ineens ook een stofje die de wrijving opvangt.

Sokken voor in teenschoenen

Het was pas daarna dat ik me ging verdiepen in barefoot – oftewel, lopen zonder of met minimalistische schoenen. Het idee is dat je voeten zich zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen, en dit zou vele voordelen hebben voor je houding en dus voor je lijf. Het idee sprak me aan, dus kocht ik mijn eerste paar ‘teenschoenen’. En er volgde ook een tweede paar.

>> Meer weten over barefoot? Lees dan eens de blog: Waarom je barefoot moet gaan (of niet).

Het zal je niet verbazen, maar in die teenschoenen kun je natuurlijk geen gewone sokken dragen. Hoewel je prima met blote voeten in de teenschoenen kunt, is het voor koude dagen toch fijn als je er ook met een sok in kan. En daar komen de Injinji teensokken weer om de hoek kijken!

En een kleine bekentenis: ik draag mijn teensokken ook graag op de camping. Op de camping (en ‘s avonds tijdens een meerdaagse wandeltocht) draag ik graag teenslippers. Maar als het te fris is voor blote voeten, dan wil ik sokken aan. Met mijn Injinji’s kan ik gewoon nog de flipflops aan. Dit is de nieuwe versie van de sokken in sandalen: het is geen gezicht, maar wel heel praktisch!

Mijn Injini's
Inmiddels heb ik een aardige collectie Injini’s
Nog meer redenen voor teensokken

Ik heb net mijn belangrijkste twee redenen genoemd: ik draag ze als ondersok om een blaren te voorkomen, en deze sokken kan ik ten minste aan in mijn barefootschoenen. Maar er zijn meer redenen om teensokken te dragen!

  • De sok sluit perfect aan op je voet, en heeft meerdere voordelen. Vergelijk het eens met handschoenen. Weet je nog de ouderwetse wanten? Die waarbij vier vingers in één ‘hoes’ gingen, en alleen de duim zijn eigen vakje had? Probeer daarmee maar eens de juiste sleutel van je sleutelbos vast te pakken. Dat lukt makkelijker met handschoenen met vijf vingers. Zo is het ook met sokken. Door de tenen sluit de sok goed aan rond je voet, waardoor je tenen beter kunnen spreiden en je voet op natuurlijke wijze kan bewegen. Tijdens het wandelen wordt de voorkant van je voet daardoor beter gebruikt.
  • Doordat al je tenen apart verpakt zitten, blijft het droog tussen je tenen. Heb je veel last van zweetvoeten? Dan kunnen teensokken helemaal fijn zijn! Bovendien betekent droge tenen ook minder kans op schimmels, zwemmerseczeem en kalknagels.
  • Je tenen wrijven niet rechtstreeks tegen elkaar en dat helpt onder andere dus blaren, maar ook likdoorns voorkomen. Het wegnemen van de wrijving tussen tenen schijnt ook prettig te zijn voor mensen met hamertenen.
Injinji teensokken voor wandelaars

Maar wat is er nou op de markt voor wandelaars, als het aankomt op teensokken? Het merk Injinji is een grote jongen op dit gebied. Zoek je naar teensokken, dan heb je grote kans dat je dit merk tegenkomt. Injinji is een merk uit Californië dat zich volledig richt op het ontwerpen en maken van kwalitatief hoogwaardige teensokken.

Om je even een beeld te geven van wat Injinji de wandelaars zoal te bieden heeft, noem ik hier een paar productsoorten:

  • Liner sokken. Dit zijn dus de dunne ‘ondersokken’, waarmee je een dubbellaags anti-blaren systeem kunt creëren. Maar ik draag ze ook gewoon als fijn dun sokje, hoor. Je hebt ze in coolmax en van nühwool. Zo heb ik zelf de Injinji Liner Crew Coolmax in donkerrood.
  • Trail- en outdoor sokken. Dus zeg maar de wandelsok. Hier heb je veel variatie in, bijvoorbeeld in dikte of met verdikte hiel. Ik heb zelf bijvoorbeeld de Injinji Trail Midweight Mini-Crew in goudgeel en de Injinji Women’s Trail Midweight Crew in rose/geel.
  • Compressie sokken. De compressie sokken zijn upcoming, en ook Injinji heeft ze voor de teensok-liefhebbers! Compressie sokken geven extra ondersteuning een je voet en/of kuit. Daardoor krijg je minder gauw last van zware, vermoeide benen. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar om je een idee te geven kun je hier eens kijken voor de Injinji compressiesok.

De liner- en trailsokken heb je in verschillende hoogtes (voor lage of hoge schoenen), verschillende diktes en in zowel neutrale als vrolijke felle kleurtjes. Keuze genoeg dus!

Waar kun je Injinji teensokken kopen?

De Injinji teensokken vind je (nog?) niet in elke outdoorwinkel. Enkele plekken waar je ze wel kunt kopen zijn:

Conclusie

Er zijn dus genoeg redenen om teensokken te dragen. Is het niet om blaren of ander voetenleed te voorkomen, dan is het wel om de praktische reden dat je tenen vrijuit kunnen bewegen of omdat het simpelweg de enige soort sokken is die je kunt dragen in Vibram FiveFingers (teenschoenen). Ik word in elk geval heel blij van mijn Injinji teensokken. Misschien jij ook wel… Probeer ze eens uit!

Heb jij weleens Injinji teensokken geprobeerd voor het wandelen? En, hoe beviel dat? Laat hieronder een reactie achter.

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *