Mijn paklijst voor de camino de Santiago

Kleding wassen tijdens de camino

Wat neem je allemaal mee als je de camino de Santiago gaat lopen? Om je op weg te helpen deel ik hier mijn eigen camino paklijst.

Er bestaat niet zoiets als de ideale camino paklijst. Dat komt omdat elke tocht anders is. Hoe lang ga je lopen? In welk seizoen? Slaap je onderweg in herbergen (in Spanje: albergues), of wil je ook kamperen? Dat zijn allemaal factoren die bepalen wat er op jouw camino paklijst komt te staan.

Wel kun je de paklijst van een ander als uitgangspunt gebruiken en aanpassen naar jouw wensen. Zo kun je ook mijn camino paklijst in deze blog gebruiken. Deze is lijst is gebaseerd op wat ik meenam op mijn camino afgelopen zomer, en aangepast op basis van mijn ervaringen.

>> Benieuwd naar mijn camino-ervaringen? Die lees je in deze blog.

Voordat ik aan de paklijst zelf begin, nog even een paar weetjes over mijn camino-tocht. Deze factoren waren bij mij mede bepalend voor wat ik meenam:

  • Ik liep in juni. Met hoofzakelijk lekkere temperaturen dus.
  • Ik overnachtte in albergues. Dus ik had geen kampeerspullen nodig, maar wel wat slaapspullen.
  • Ik zou alles zelf tillen. Omdat ik geen gebruik maakte van bagagevervoer moest ik kritisch zijn in wat ik mee wilde nemen.
  • Ik ben een vrouw – surprise! Dus in mijn paklijst staan ook een paar ladies only-producten.

Oké, genoeg disclaimers en uitleg. Hier komt de camino paklijst. Opgedeeld in categorieën en waar dat zinvol is aangevuld met productspecificaties en toelichtingen.

Rugzak gepakt en klaar voor de camino

Basis

Wat voor rugzak neem je mee op de camino? Dat hangt af van hoeveel je meeneemt. De vuistregel is dat je rugzak zo’n 10% van je lichaamsgewicht mag wegen. Dus dat is grofweg 7 tot 9 kilo. Dat wil zeggen, als je zelf al je spullen draagt en geen gebruik maakt van bagagevervoer onderweg. Maar vuistregel of niet, hoe minder gewicht je meesleept hoe beter. Dus let bij aanschaf van je spullen ook op gewicht en pakformaat. Je kunt natuurlijk eerst je spullen verzamelen en als laatste je rugzak kiezen. Ik koos eerst mijn rugzak, en besloot dat het er maar in moest passen. Paste het niet, dan moest ik schrappen. Ik kocht deze rugzak nieuw voor de camino, en ik ben er echt heel blij mee. Het voordeel vond ik onder andere de zijvakjes en dat het hoofdvak zowel van bovenaf als via de voorkant te openen is.

Water is cruciaal onder het lopen. Of je voor flessen of een drinksysteem gaat, dat is een kwestie van voorkeur. Met een drinksysteem van een waterzak met een slangetje kun je makkelijker onder het lopen drinken. Maar flessen zijn weer makkelijker bij te vullen onderweg. Je kunt natuurlijk ook de twee mogelijkheden combineren.

Kleding

Kritisch inpakken met kleding vind ik wel één van de lastigste dingen. Het uitgangspunt was: één setje aan, één setje mee. En wat wil je dan nog verder mee? Extra onderbroeken? Even iets anders dan wandelkleding voor ‘s avonds? Let er wel op dat je kleding zoveel mogelijk van sneldrogend materiaal is. Ook je ondergoed! Het is echt niet lekker om ‘s ochtends te moeten kiezen uit een vieze of een natte boxer…

Denk ook na over wat je als hoofddeksel wilt gebruiken. Ik vind de Buff heel fijn. Je kunt het dragen als sjaal, muts of haarband. Ik had ook een pet bij me tegen de zon, maar die vond ik eigenlijk niks. Te warm in de zon, overbodig als de zon weg is. Zonder pet of hoed is het wel extra belangrijk je gezicht goed in te smeren met zonnebrand.

Slapen

Ik twijfelde lang of ik een slaapzak mee moest nemen. En ik ben blij dat ik het niet heb gedaan. In juni heb je vaak aan een lakenzak genoeg. In de meeste albergues hebben ze wel dekens liggen die je nog over je heen kunt trekken op frissere nachten. En waren die er niet, dan had ik nog mijn compacte, lichtgewicht reisdeken. Ideaal!

Camino paklijst

Verzorging

Tsja, de verzorging is vaak de langste stuk van de paklijst. Met allemaal kleine spulletjes. Ik probeer erop te letten dat ik zo min mogelijk vloeistoffen bij me heb – en als het niet anders kan, dan kleine formaten.

De meeste spullen spreken voor zich. Het naaisetje had ik wel voor een dubbele mogelijke toepassing bij me. Hiermee kun je niet alleen kleding repareren. Door een draadje door een blaar te rijgen, zorg je voor een drainage waardoor de blaar niet weer volloopt. Eerlijk gezegd heb ik onderweg vaker mijn tenen ‘genaaid’ dan mijn kleding!

Geld en documenten
  • Paspoort / ID-kaart
  • Vaccinatieboekje
  • Medicatiepaspoort
  • Portemonnee met wat contant geld, bankpas, creditcard, rijbewijs, zorgpas
  • Pelgrimspaspoort

Met het pelgrimspaspoort krijg je toegang tot de albergues. Ook verzamel je daarin je stempels waarmee je in Santiago aantoont dat je de tocht heb afgelegd, en vanaf waar en wanneer. Je kunt een pelgrimspaspoort onder andere krijgen bij het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en Camino Comfort. Tip: bewaar je pelgrimspaspoort in een plastic zakje zodat deze beschermt is tegen regen of beschadigingen door het constant in en uit je rugzak halen.

Gadgets en extra’s

Oké, misschien is het wat overdreven dat ik met twee wandelgidsen liep. Maar ik vond ze wel fijn. In de Rother-gids staat een hoop achtergrondinformatie, voor als je geïnteresseerd bent in de cultuur en bezienswaardigheden onderweg. Die las ik ‘s avonds vaak door. Overdag had ik de Michelin-gids bij me, een dunne no-nonsense gids met een duidelijke kaart en weergave van van afstand, hoogtemeters en faciliteiten in de dorpen onderweg. Overigens waren er genoeg pelgrims die geen gids bij zich hadden en alleen de camino-app waarin de route en veel overnachtingsplekken staan.

Verder is het meeste uit het gadget-lijstje redelijk optioneel en hangt af van je eigen wensen. De flightbag is alleen handig wanneer je heen en/of terug vliegt. Bedenk je dus of je dit écht nodig vindt. Wij vonden het wel een fijn idee dat de ruimbagage met een slotje kon worden afgesloten, en daarom kozen wij wel voor een flightbag. Daarbij hadden we de luxe dat we met twee personen waren, dus spullen konden verdelen. Zo had de één de flightbag mee, en de ander bijvoorbeeld de EHBO-set en zonnebrandcrème. Overigens paste mijn Lowe Alpine-rugzak precies als handbagage, en ging het alleen om de wandelstokken en het zakmes wat niet mee mocht in de cabine.

De Jacobsschelp is geen echte must-have, maar wel een nice-to-have voor pelgrims. Door deze aan je tas te hangen ben je voor anderen herkenbaar als pelgrim. Je kunt ze in Spanje overal kopen, maar je kunt er ook al eentje vanaf huis bij je dragen. Je kunt ze krijgen op de meeste plekken waar ook de pelgrimspaspoorten verkrijgbaar zijn.

Zo. Dat was ‘m dan. Mijn camino paklijst. En heb je er iets aan gehad? Of heb je nog vragen of andere tips? Deel het vooral hieronder in de reacties.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *