Mijn leermomenten van het Pieterpad: 10 voorbereidingstips voor je wandelweekend

Voorbereiding wandelweekend

Begin 2018 liep ik voor het eerst een meerdaagse wandeltocht: ik begon toen aan het Pieterpad. In 10 weekenden, verspreid over de afgelopen twee jaar, liep ik dit pad uit. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ik begon als redelijk onervaren wandelaar. Algauw merkte ik dat een fijn wandelweekend valt of staat met een goede voorbereiding. Bijna alle ‘au’- en ‘oeps’-momentjes had ik kunnen voorkomen als ik me beter had voorbereid. Ach ja, van je fouten kun je leren, zeggen ze. Maar gelukkig kun je ook leren van andermans fouten. Dus voor alle beginnende wandelaars: hierbij mijn belangrijkste leermomenten van het Pieterpad op een rij!

Tip 1: Train voldoende

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar toch… Als je het normaal gesproken al zwaar hebt bij een wandeling van 5 kilometer, dan kun je niet ineens meerdere dagetappes achter elkaar gaan lopen. Voordat ik aan het Pieterpad begon, had ik ooit één keer 17 kilometer gewandeld, en verder nooit meer dan 10 kilometer. De etappes variëren van zo’n 15 tot 25 kilometer. Ik weet nog hoe ik dat eerste weekend Groningen binnen kwamen strompelen. Dat was niet grappig. Inmiddels draai ik mijn hand niet om voor meerdere dagen á 20 kilometer, maar dat komt wel doordat ik inmiddels een stuk meer kilometers in de benen heb. Dus wil je fluitend je een meerdaagse tocht doorstaan, zorg dan dat je wel een zekere basisconditie hebt.

Tip 2: Draag de juiste kleding

De kleding blijft voor mij een heikel punt. Ik heb een hekel aan kou, dus ben ik geneigd me goed in te pakken. Maar van bewegen wordt je warm, dus blijk ik vaak te dikke lagen aan te hebben. De juiste balans heb ik nog niet gevonden, maar het gaat steeds beter. Wel heb ik al gemerkt dat laagjes echt heel fijn zijn. Zo kun je wat kleding afpellen als je het warm krijgt, zonder dat je gelijk in je hemd staat. Ook heeft ‘de wandelbroek’ zijn nut bewezen: hij is sneldrogend, en met warme dagen was ik blij dat mijn broek ook nog afritsbaar was.

Vooral regenkleding bleek onmisbaar in de uitrusting. Mijn jas bleek niet zo waterdicht als ik hoopte, dus moest ik op den duur toch echt aan een poncho of regenjas. Wat ik zocht was iets wat weliswaar regen tegenhield, maar geen extra warmtelaag vormde. Ik kocht voor zolang maar even een goedkope poncho van de Decathlon, totdat ik iets beters had gevonden. Maar eigenlijk bevalt deze me tot dusver verrassend goed!

Tip 3: Draag de juiste schoenen…

Even voortbordurend op die kleding… Het aller-allerbelangrijkste is wat je aan je voeten draagt. Die zag je vast al aankomen! Voor de eerste helft van het Pieterpad had ik stevige hoge schoenen gekocht. Ik was klaar voor mijn wandelavontuur! Althans, dat dacht ik. Na een jaar was ik maar wat blij toen ik mijn stevige bergschoenen verving door een laag en veel lichter model. Want die bergschoenen bleken in de zomer net twee oventjes te zijn aan je voeten, en ongeacht welk seizoen was het altijd een broedplaats voor blaren. Inmiddels ben ik geneigd nog lichter te gaan (zie mijn blog over barefootschoenen).

De keuze voor schoeisel blijft een persoonlijke keuze. Ik kan alleen zeggen: verdiep je goed, probeer verschillende schoenen uit, en ga vooral lopen op iets wat lekker loopt.

Tip 4: …en de juiste sokken

Wat die blaren betreft: ik had wel het idee dat de keuze voor bepaalde sokken hielp. Zo draag ik graag de teensokken van Injinji. De liner-sokken kun je als ondersok dragen (onder een gewone wandelsok dus). Het idee is dat het dragen van twee lagen sokken de wrijving die blaren veroorzaakt tegengaat. Maar ook de gewone wandelsokken van Injinji vind ik erg fjin – en kleurrijk. Fijne bijkomstigheid: met die teensokken kun je ‘s avonds gewoon lekker in je teenslippertjes schieten. (Want ja, erg sexy ziet die outdoorkleding er toch al niet uit. Dan maar alles voor comfort!)

Een andere sok waar ik erg fan van ben is  de Wrightsock. Deze sokken hebben een speciaal ‘anti-blaren systeem’: ze zijn dubbellaags! Eigenlijk zijn het dus twee dunne sokken in één. Scheelt je weer een extra paar sokken meenemen.

Tip 5: Vergeet de pet of muts niet

De laatste kledingtip… Neem iets mee voor op je hoofd! Een muts bij koud weer, dat had ik vooraf ook nog kunnen bedenken.

Maar ai, dat heerlijke zomerse weekend, waarbij we meerdere dagen tussen de weilanden in de stralende zon liepen… Wat was ik verbrand! Tegen zo’n zonnetje heeft smeren met zonnebrand echt geen zin meer. Na afloop kocht ik zo snel mogelijk een pet. Een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik was nu wel goed voorbereid voor de volgende zonnige wandeling.

Dus mijn wijze les: is het fris, neem een muts mee. Is het mooi weer, neem een pet mee. Maar zorg dat je altijd iets hebt om je hoofd te beschermen tegen het weer.

wandel outfit
Eindelijk had ik mijn outfit redelijk op orde: laagjes kleding, wandelbroek, lichte schoenen en een pet!

Tip 6: Check of je alle ‘essentials’ bij je hebt (zoals een waterfles)

Nog even datzelfde zonnige weekend… Toen was ik mijn waterfles vergeten. NEE!! Drie dagen in de hitte (hittegolf 2018, wie weet het nog?) zonder waterfles! Mijn wandelmaatje had die van haar gelukkig wel bij zich, en tussendoor hebben we zo vaak mogelijk de fles bijgevuld.

(Extra tip: tap niet ongevraagd ergens water. Niet alleen hadden wij een keer een pissige boer – die we in eerste instantie niet konden vinden, anders hadden we het wel gevraagd – op onze nek. Het bleek ook dat we de grondwaterkraan te pakken hadden. Niet erg gezond om te drinken!)

Dus bij deze, check vooraf of je de belangrijkste spullen bij je hebt – en dan bedoel ik vooral belangrijk voor je gezondheid en veiligheid. Denk daarbij behalve aan een waterfles bijvoorbeeld ook aan een EHBO-setje met extra blarenpleisters, iets te eten voor onderweg (zodat je niet van honger of vermoeidheid van je stokje gaat) of je routeboekje zodat je niet hopeloos verdwaald. Maak desnoods een lijstje, en leg alles de dag van tevoren klaar.

Tip 7: Reserveer je overnachtingen op tijd

Een paar keer hebben we noodgedwongen overnacht op een plek die een stukje van het Pieterpad af lag, of die wat duurder was. Het is namelijk een bekende wandelroute, dus zeker in de populaire wandelmaanden kunnen de overnachtingsplekjes vlak langs het pad nog weleens vol raken. Wil je graag dicht langs het pad overnachten, regel dan op tijd je overnachting.

Voor het regelen van de overnachtingen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Booking.com, maar ook van de accommodatielijst van het Pieterpad zelf (zie website Pieterpad > Accomodaties). Op die lijst staan ook overnachtingsplekjes die niet op de gangbare zoeksites staan – of soms zelfs helemaal niet online te vinden zijn.

Tip 8: Bedenk vooraf waar je gaat eten

Nee, je hoeft niet vooraf uit te zoeken bij welk restaurant je wilt eten, of welk gerecht je wilt bestellen. Maar soms kom je op het Pieterpad door dorpen waar nagenoeg niets is. Zoals Schoonloo, waar wij hadden bedacht daar ‘s avonds iets in het dorp te gaan eten. Dat ging dus mooi niet lukken! Het suffe was dat hier in het boekje een opmerking over stond, maar daar hadden we overheen gelezen.

Bij een volgende overnachting, die een stukje van het pad af lag , ging het al een stuk beter: voor we naar de accommodatie gingen, liepen we eerst langs een supermarkt om maaltijdsalades voor ‘s avonds, en broodjes voor de lunch van de volgende dag te halen. We hadden dus van te voren bedacht dat uit eten vanaf die plek niet haalbaar was, en gekeken wanneer we voor het laatst langs een supermarkt kwamen.

Tip 9: Scan de route van te voren op obstakels onderweg

Nog zo’n gevalletje van ‘goed het boekje lezen’ – wat ik niet had gedaan. Begin 2019 liepen we van Vorden naar Millingen. We hadden alleen niet gezien dat er in het boekje iets stond over een pontje. Gelukkig dat bij onze eerste overnachting de gastvrouw ons erop attendeerde. Het pontje ging namelijk maar een paar keer per dag, en de laatste ging om 17:00 uur. Toch jammer als je die zou missen! We zochten dus maar gauw de vaartijden op, zodat we niet zouden hoeven zwemmen naar de auto. Overigens zouden we niet de eerste zijn geweest. Later kwamen we nog wandelaars tegen die inderdaad daar de laatste pont hadden gemist, en uiteindelijk met een taxi naar hun auto gebracht moesten worden. Hun auto, die ze al aan de overkant van het water zagen staan…

Sindsdien scan ik van te voren de route op bijzonderheden, zoals pontjes. Of opmerkingen dat er geen eetgelegenheden ergens zijn – dus dat je dat zelf mee moet nemen – zoals in Schoonloo.

Tip 10: Neem een routeboekje of wandelkaart mee

Als het nog niet voldoende uit tips 8 en 9 is gebleken, bij deze nogmaals: neem een routeboekje of wandelkaart mee. En niet alleen om je route van te voren te kunnen bekijken. Ook tijdens het wandelen is het fijn als je je kunt oriënteren waar je bent. Een open deur? Wellicht. Maar het Pieterpad is meestal zo goed aangegeven dat ik me goed kan voorstellen dat mensen besluiten het pad sec op de markeringen te lopen, zonder boekje. Let op, ik zeg meestal, want we zijn wel een paar keer fout gelopen. Soms omdat we te druk aan het kletsen waren, maar ook een paar keer omdat de markeringen echt niet duidelijk waren.

Nu gebruik ik het Pieterpad als voorbeeld, maar ook als ik andere routes loop heb ik altijd een wandelboekje of -kaart bij me. Dit is dus niet een tip omdat ik dit zelf proefondervindelijk heb gemerkt wat anders de gevolgen zijn, maar puur omdat ik vind dat het echt belangrijk is om je ten alle tijde te kunnen oriënteren. Dus: vertrouw niet op alleen de markeringen, ook niet op goed aangegeven en veel bewandelde routes.

bewegwijzering pieterpad
Meestal is de route van het Pieterpad goed aangegeven.

Dat waren mijn tips – aan de hand van een paar suffe beginnersfoutjes van mezelf. Ben jij ook al doende wijzer geworden op wandelgebied? En heb jij uit je eigen ervaringen nog tips voor de voorbereiding van je wandelweekend? Laat het weten in een reactie!

Benieuwd naar meer Pieterpad-verhalen? Lees dan ook mijn andere blogs:

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *