Stedentrip in eigen land: 24 uur in Breda

Stedentrip Breda: Begijnhof

Het werd weer eens tijd voor een weekendje weg! De keuze viel op een stedentrip Breda. De Nassaustad Breda is een knusse stad met een rijke historie. Bovendien is dit – naar eigen zeggen van de Bredanaren – de stad waar genieten van het leven is uitgevonden. Dus alle levensgenieters, craft beer-liefhebbers, koningshuisfans en geschiedenisnerds opgelet! Met mijn vriend bracht ik 24 uur in Breda door, en dat was 24 uur genieten…

11:30 – Aankomst in Breda: een rondje cultuursnuiven

Op zaterdagochtend pakken we de trein naar Breda, waar we iets voor de middag aankomen. Vanaf het moment dat we het station uit lopen begint het ‘cultuur snuiven’. Vanaf het treinstation lopen we rechtstreeks stadspark Valkenberg in, met bij de ingang het Nassau-Baroniemonument. We lopen langs de buitenrand van het park, van waar we zicht hebben op het Kasteel van Breda. Tegenwoordig zit hier de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Momenteel worden er geen rondleidingen over het kasteelterrein gegeven, maar dat is in de toekomst wel weer de bedoeling.

Het is nog maar een klein stukje naar de Grote Kerk van Breda (letterlijk het plein oversteken), en onderweg zien we ons hotel al! Het is nog te vroeg om in te checken, dus brengen we eerst een bezoekje aan de kerk. Deze is gratis toegankelijk, dus nemen we zeker een kijkje! Het is op zich al een mooie, grote kerk (met een heel mooi orgel). Daarnaast is er ook een expositie over de Nassaus, een audiotour en de fitte figuren kunnen ook de kerktoren beklimmen.

Na de kerk wandelen we terug naar de plek waar we het plein op waren gelopen, en gaan daar de straat in. Al snel zien we links het Begijnhof, kleine begijnwoningen rond een hof met een kruidentuin, en achterin het hof een katholiek kerkje. In 2017 bestond de instelling Begijnhof Breda 750 jaar! Op het Begijnhof woonden alleenstaande religieuze vrouwen (Begijnen) samen. Het leek wat op het kloosterleven, behalve dat de Begijnen meer vrijheden hadden en ook persoonlijke bezittingen mochten hebben. De laatste Bredase Begijn overleed in 1990, maar de begijnhof-rechtspersoon bestaat nog steeds.

Met dit rondje hebben we het gros van de must-sees tijdens een stedentrip Breda al gehad. Maar er zijn meer mogelijkheden om de stad te verkennen. Te voet konden wij algauw een deel van de binnenstad zien, maar met een fietstour hoor en zie je nog meer. Dus ben je meer een fietser dan een wandelaar, kijk dan bijvoorbeeld eens naar de fietstour Breda van Baja Bikes.

24 uur in Breda

14:00 – Een Australische lunch

Van dat cultuursnuiven krijgen we honger, dus… Het is tijd voor een lunch! We houden van originele restaurants en onbekende keukens, dus schuiven we aan in Eetcafé Walkabout. Dit Australische restaurant zit pal naast de Grote Kerk, en een klein stukje verderop hebben ze ook nog een café. We gaan eensgezind voor een ‘Aussie pie’ vooraf, en kangoeroesteak als hoofdgerecht. Wat is dat lekker! Het Australische bier hadden ze helaas niet meer op voorraad. Iets met corona en leveringsproblemen…. Het zij ze vergeven, die steak maakt het helemaal goed.

15:00 – Inchecken

Na zo’n uitgebreide lunch is het inmiddels zo laat dat we mogen inchecken! Ons overnachtingsadres, Hotel Sutor, zit letterlijk twee deuren verder van ons lunchadres. En ook middenin het centrum dus. De Irish pub aan de overkant hoort bij het hotel – wat mij betreft kan het niet beter.

Als we inchecken wordt onze interesse in cultuur en geschiedenis feilloos opgevangen, en we krijgen enthousiast een stukje geschiedenis van Breda en de band met het Koningshuis te horen. Dat zijn bonuspunten voor het personeel!
Booking.com

15:30 – Shoppen

Dan is het even tijd om te shoppen! Wij zijn vooral gek op boekwinkels, en daar heeft Breda er wel een aantal van. Bijvoorbeeld Ezelsoor vonden wij een zo’n lekkere winkel om even rond te neuzen. Zij hebben met name tweedehands boeken. Maar ook De Vrije Boekhandel is een leuke. Wel wat klein, maar met een gevarieerd aanbod.

We komen nog wel meer leuke winkels tegen. Met creatieve hebbedingetjes, verantwoorde of lokale spullen, lekkere producten en mooie gevels. Ik ga ze niet allemaal opsommen, want ik ben ook nu niet bepaald een winkelfanaat. Wil je meer inspiratie voor leuk winkelen in Breda, klik dan even op de link.

17:30 – Bier en nachos

Als de winkels dichtgaan en onze voeten moe zijn, wordt het tijd voor een borrel. We gaan naar de Boterhal, een grote maar zeer sfeervolle tent. We gaan voor de proeverij van hun zelf gebrouwen bieren. Die worden heel leuk geserveerd op een plank met kaartjes met een toelichting bij elk biertje. Omdat we al uitgebreid geluncht hadden, hoeven we nu niet zo veel. Daarom gaan we voor een berg nacho’s bij het bier. Daar worden we ook heel gelukkig van.

21:00 – Bajes en bios

Ennnnn we gaan door met ons programma! We wandelen naar de buitenste rand van het centrum, tot aan de Wilhelminasingel. Aan de overkant zien we een rond gebouw met een koepel liggen: de oude gevangenis.  Tegenwoordig is dit de ‘FutureDome’, waarmee ondernemers werkruimte krijgen in het voormalige gevangeniscomplex. In de koepel zelf worden evenementen georganiseerd. Dus wil je nog eens een gevangenis in met een redelijke zekerheid dat je er weer uit kunt wanneer je zelf wilt…

Achter de FutureDome ligt het einddoel van ons rondje: de Pathé. En de Pathé was eigenlijk het startpunt van het idee voor een citytripje Breda. Want we hadden nog bioscoopbonnen van kerst, en die konden we eerder niet gebruiken vanwege de corona-maatregelen. Maar nu mogen we weer! Dus toen ik tegen mijn vriend zei dat ik wel weer eens naar de bios wilde, en ook naar een Irish pub, hoefden we alleen nog een plek in Nederland te zoeken die beiden had. Nou, tadaa! We gaan trouwens naar The High Note – leuke film!

23:00 – Nog meer borrelen…

Na de film lopen we terug naar de Grote Markt. Voordat we naar het hotel teruggaan drinken we nog even (alwééér?) wat op het terras. En drie keer raden waar we de avond afsluiten… Inderdaad, bij de Irish pub! Mijn avond – nee, mijn dag is helemaal goed.

Nu gingen wij gelijk naar de Grote Markt omdat dat lekker dicht bij ons hotel zit, maar er zitten ontzettend veel leuke tentjes (ook met craftbeer) in het centrum van Breda. Onder andere ook aan de haven vind je genoeg leuke plekjes om een drankje te drinken.

Stedentrip Breda: borrelen en lekker eten

10:00 – Goedemorgen!

Vroege vogel als ik ben stonden we alweer bij tijds naast het bed. Nog even douchen en de tas weer inpakken,  en we waren klaar om uit te checken. We konden ook in het hotel ontbijten – en dat zag er in het voorbijgaan goed uit! Maar we hadden ervoor gekozen dat niet te doen. We gingen lekker ‘buiten de deur’ ontbijten. Er zijn ten slotte eettentjes genoeg in Breda, ook die ontbijt serveren!

We gingen voor een ontbijtdeal bij de Yoghurt Barn. Deze zaak vind je op meerdere plekken in het land, en is dus niet typisch Bredaas, maar wel erg lekker. Een ander lekker plekje om te ontbijten (of lunchen of koffie te drinken) is In Kannen & Kruiken, schuin tegenover de Yoghurt Barn.

11:30 – Nagenieten in de trein

En dan zit onze tijd in Breda er alweer op, en is het tijd om de trein te pakken. Breda heeft me verrast: wat een leuke stad voor een weekendje weg!

Lang nagenieten kon nog even niet, want we hadden deze dag nog een activiteit op het programma. Namelijk: een bezoekje aan Kinderdijk! Een oer-Hollands uitje, met een combinatie van cultuursnuiven en een frisse neus halen in de polder. Als afsluiter van het weekend pakten we vanaf Kinderdijk de waterbus naar Rotterdam, en borrelden daar nog een laatste keer voordat we echt naar huis gingen. Alles bij elkaar was dit echt een topweekend!

>> Kijk hier voor meer leuke steden en uitjes in eigen land! <<

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

2 Comments on “Stedentrip in eigen land: 24 uur in Breda”

  1. Ik zou in het voorjaar ook graag kleine uitstapjes maken in ons land, mits dat natuurlijk weer kan. Breda is een stad die ik graag bezoek. Ook ben ik erg benieuwd naar nieuwe restaurants en bezienswaardigheden die ik wellicht nog niet ken. Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *