Roadtrip Kroatië: voorbereiding en route

Kroatische kust, door Peter Fazekas

Deze zomer staat er een roadtrip door Kroatië op de planning! In drie weken doorkruis ik Kroatië en pak ik een klein stukje Bosnië Herzegovina mee. Zo’n gevarieerde tocht vergt de nodige voorbereiding. Hierbij neem ik je mee in mijn voorbereidingsfase: welke route leggen we af? Hoe? Waar slapen we? En wat regel ik nog meer voor vertrek?

Ik ga niet alleen op reis. Mijn vriend mag ook mee (grapje, het is natuurlijk een reis van ons samen!). Dit wordt de eerste keer dat we ‘echt’ samen op reis gaan. Spannend! Gelukkig zaten we wel direct op één lijn over wat we verwachten van een paar weken ertussenuit. We houden allebei bijvoorbeeld niet van stil zitten, we willen wel wat zien van een land. En een beetje afwisseling tussen steden en natuur is ook wel fijn. Voor een goede kans op zon viel de keuze op Zuid-Europa, en uiteindelijk op Kroatië.

De route: van noord naar zuid

Toen we globaal hadden bedacht waar we naar toe wilden, begon het uitstippelen van de route. Wat wij belangrijk vonden was dat we niet continu aan het reizen waren. Dus: geen al te grote afstanden per keer, en telkens minimaal een dag ertussen om de omgeving te kunnen zien.

Uiteindelijk is het een one way-route geworden. We starten in de hoofdstad, in Zagreb, en we eindigen in Dubrovnik. Onze ‘haltes’ onderweg zijn: Nationaal Park Plitvice (92 watervallen en 16 meren. Do we need to say more?), Starigrad (bij Nationaal Park Paklenica), Vodice (in de buurt van de Kra watervallen), Split en Mostar (in Bosnië).

Roatrip Kroatië Bosnië route
De route van onze roadtrip: van Zagreb tot Dubrovnik

Vervoer: vliegtuig, bus en huurauto

Mijn vriend en ik hebben geen eigen auto, dus lag het nog helemaal open hoe we onze uitgestippelde route gingen afleggen. Met een huurauto vanuit Nederland op en neer? Dat zijn wel behoorlijk wat kilometers rijden voordat je er bent – en kost dus ook een paar dagen. We kozen uiteindelijk om het vliegtuig te pakken. We vliegen heen naar Zagreb, en terug vanaf Dubrovnik. We hebben onszelf daarbij wel voor een kleine uitdaging gezet: we vliegen met alleen handbagage. En dat voor drie weken…

Eenmaal in Kroatië halen we niet gelijk een huurauto op. Van Zagreb naar de Plitvice meren, en van de meren naar Starigrad pakken we de bus. In Starigrad zitten we namelijk bijna een week, en hier hebben we niet per se een auto nodig. Dus dat zou zonde zijn! Na ons weekje aan de kust halen we in Zadar dan eindelijk een huurauto op, waarmee we langzaamaan nog verder naar het zuiden rijden.

Overnachten in hotels, appartementen en een caravan

Tijdens de roadtrip door Kroatië overnachten we in verschillende soorten accommodaties. In Zagreb, Split en Mostar hebben we een eigen appartement. Dan gaan we dus lekker kokkerellen met de lokale producten. (Ik vind dat altijd zo leuk, lokale supermarkten uitpluizen! Dat kan voor mij al een uitje op zich zijn!)

Bij de Plitvice meren en in Dubrovnik hebben we een hotel, en in Vodice een B&B. Het voordeel dan is dat we in elk geval het ontbijt er ook bij hebben. Het is ten slotte ook vakantie, dus een beetje luxe af en toe is ook wel fijn.

In Starigrad zitten we een week op de camping in een stacaravan. Echt kamperen zit er dus niet bij deze reis, maar we gaan dan ook met het vliegtuig met alleen handbagage. We hebben dus ook helemaal geen ruimte voor een tent. Met de caravan pakken we zo toch ook nog het campingleven mee.

Juist de afwisseling vinden wij erg leuk. De luxe van de hotels versus het campingleven in de caravan. De zelfstandigheid van de appartementen en camping versus het verzorgde ontbijt bij de hotels en B&B. Met zo’n rondreis is het een beetje puzzelen – zeker als je vaak van slaapplek wisselt. Is er iets leuks op de gewenste plek, en sluit het op elkaar aan? Daarom vind ik het zo handig dat Booking.com ook in een overzicht laat zien wanneer je waar zit – en voor welke nachten je nog niks hebt.

(Bijna) inpakken en wegwezen

Nou, dan is alles geregeld. Al het vervoer en de overnachtingen… we zijn ready to go voor onze roadtrip door Kroatië! Nou ja, zo goed als. Ik vind het leuk om me in te lezen en vooraf globaal te bedenken wat ik waar wil doen. Soms is dat ook handig omdat je er goed aan doet iets vooraf te reserveren.

De Plitvice meren zijn bijvoorbeeld een populaire bezienswaardigheid, en het kan daar dan ook druk zijn. Voor de zekerheid hebben we daarvoor online vast kaartjes gekocht. Van de andere parken waar we langs komen geloof ik het wel; dat regelen we ter plekke.

In Kroatië zijn ook verschillende opnamelocaties van de serie Game of Thrones te vinden. Zo is er aardig wat opgenomen in Dubrovnik en Split (voor de kenner: in de serie zijn dat de steden Kings Landing en Mereen). Als liefhebber van de serie heb ik een lijstje gemaakt van de opnamelocaties waar we langs komen. Daar wil ik er wel een paar van zien!

En ja, als dan ook die laatste dingen uitgezocht en geregeld zijn, dan is het tijd om in te pakken en te starten met genieten!

Wil je meer tips voor de voorbereiding van je reis? Lees dan ook:

Benieuwd naar mijn reiservaringen? Uiteraard lees je die straks terug op DutchWayfarer! Niets missen? Volg me dan op Facebook, Instagram of Pinterest!

[De foto boven deze blog is gemaakt door Peter Fazekas van Pexels.]

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *