Museumdorp Orvelte – het leukste dagje uit in Drenthe

Oerdorp Orvelte - dagje uit in Drenthe

Het museumdorp Orvelte ademt nostalgie. Van de oude boerderijen tot de schaapskudde, en van de klompenmaker tot het snoepwinkeltje. Dit authentieke Drentse dorpje heeft alles voor een leuk dagje uit.

Oké, ik ben wel een beetje bevooroordeeld over Orvelte. De liefde voor de provincie Drenthe is er van jongs af aan bij mij ingeprent. Toen ik kind was hadden mijn ouders een stacaravan in Drenthe, en in die jaren zijn we meerdere keren in Orvelte geweest. Dit voorjaar was ik er weer, en nog steeds is het een ontzettend leuk dorp om te bezoeken. Ik kan dus met recht zeggen dat “oerdorp” Orvelte een leuk dagje uit voor jong en oud(er) is!

>> Op zoek naar meer inspiratie voor uitjes in Nederland? Check dan ook deze blogs! <<

Wat maakt Orvelte zo bijzonder?

Orvelte is een dorpje in Drenthe, vlakbij Westerbork. Van vroeger uit is het een boerendorp, omgeven door akkerland. Men had mest nodig om de akkers vruchtbaar te houden. Hiervoor werd schapenmest gebruikt. Het heidegebied rond het dorp werd steeds groter, en de schaapskudde kon uit wel meer dan 2.000 schapen bestaan. Door de ontwikkelingen in de 20e eeuw werden de schapen langzaam overbodig. Kleine akkers werden samengevoegd en naast oude boerderijen verrezen modernere panden.

In 1967 kreeg Orvelte de status van beschermd dorpsaanzicht. De boerderijen werden hersteld zoals ze in 1832 eruit moesten zien. En dat is nu precies wat voor het bijzondere sfeertje in het dorp zorgt. Het lijkt alsof je terug stapt in de tijd. Er rijden geen auto’s door het dorp – je wordt hooguit ingehaald door de paardentram. Veel gebouwen kun je van binnen bekijken. En bij de verschillende kleine musea en demonstraties van oude ambachten steek je geheid iets op over vroeger tijden!

Wat is er te zien en te doen?

Orvelte is een soort openluchtmuseum – maar dan wel eentje waar nog gewoon mensen wonen. Alleen al door het dorpje lopen en her en der in een winkeltje neuzen is al leuk. Maar je kunt ook een kijkje nemen in één van de musea of bij een demonstratie. Zo is een bezoek aan Orvelte een heel divers dagje uit.

Wil je iets specifieks doen of zien in Orvelte? Kijk dan even op de website (via de linkjes hieronder) voor openingstijden. Sommige winkels of musea zijn alleen open in het weekend.

Winkels

Zoals het een compleet oerdorp betaamt zijn er in Orvelte ook winkeltjes in de stijl van vroeger tijden. Zo koop je oudhollands snoep in het Nostalgisch snoepwinkeltje. Voor kaas (en andere lekkere en leuke dingen) ga je naar ‘t Melkfebriekie, en voor brood en andere smakelijke baksels kun je terecht bij Het Bakkershoes. Bij verschillende andere winkeltjes vind je (outdoor)kleding, wolproducten en brocante. Eén van mijn persoonlijke favorieten is Groetjes uit Orvelte, een heerlijk souvenir- en cadeauwinkeltje.

Musea en demonstraties

Wil je echt iets leren over de omgeving , de geschiedenis van het dorp of het leven van vroeger, dan kun je naar één of meerdere van de kleine musea en demonstraties. Begin bijvoorbeeld bij het Ottenhoes van Orvelte Poort. Naast de expositie Dagboek van Orvelte en een filmpje over de geschiedenis van het dorp, kun je hier ook terecht voor rondleidingen door het dorp met een gids. In het Ottenhoes kun je ook kaartjes krijgen voor de Ambachtentuin, waar je demonstraties kunt zien van de smederij, houtzagerij en klompenmakerij.

Andere musea en exposities vind je onder andere bij ‘t Melkfebriekie, het Jan Kruis museum (je weet wel, de tekenaar van Jan, Jans en de kinderen) en Vrachtauto’s van toen & nu. Of breng een bezoekje aan Zoo Bizar, de kleinste dierentuin van Nederland die in één van de oude boerderijen gehuisvest is.

Het is ook heel leuk om een ritje te maken met de paardentram. Tijdens een ritje van een half uur krijg je wat van de geschiedenis van het dorp te horen. Het wisselt nog wel eens of de tram rijdt. Als ze rijden dan vind je bij de tramhalte op de Brink, middenin het dorp, een klok met de volgende vertrektijd.

Ben je in Orvelte, dan kun je de schaapskudde met de bijzondere Schoonebeker schapen eigenlijk niet overslaan. Aan de Brink liggen de schaapskooien. Overdag zijn de schapen op pad met de herder, maar aan het eind van de dag komen ze weer het dorp binnen.

Sfeerimpressie Orvelte - het leukste dagje uit in Drenthe

Evenementen

Een paar keer per jaar worden in Orvelte brocante fairs georganiseerd. Daarnaast is er ook regelmatig de Orveltermarkt. Voor een overzicht van de evenementen ga je naar de de website van de organisator, Het Brokantien.

Wandelen

Vanuit Orvelte loop je zo het Houten pad van Theodoor. Deze route staat in het teken van het varkentje Theodoor en is dus ook erg leuk met kinderen. Langs het wandelpad voor de volwassenen loopt een houten klimpad voor de kids. Een boekje over het varkentje is te krijgen bij Zoobizar.

Uiteraard zijn er nog meer wandelroutes rond het dorp te lopen. Hier noem ik een paar suggesties:

Praktische informatie

Wil je ook een dagje naar Orvelte, dan heb ik hier nog wat praktische tips voor je op een rijtje gezet:

  • Parkeren: Orvelte is autovrij. Je kunt de auto parkeren op één van de twee parkeerterreinen aan de rand van het dorp. Parkeren kost €3,- per dag en kan alleen met de pinpas betaald worden.
  • Horeca: Op verschillende plekken in het dorp kun je iets lekkers krijgen, waarvan de meesten rond of vlakbij de Brink zitten. Kijk hier voor een overzicht van de horeca in Orvelte.
  • Overnachten: Wil je in Orvelte zelf overnachten, dan kun je terecht bij één van B&B’s. Vlak naast het oerdorp ligt ook nog Landal Orveltemarke.
  • Meer informatie vind je ook op de website van Orvelte.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *