‘Lockdown proof’ activiteiten: 9 tips om bezig te blijven in tijden van ‘social distancing’

lockdown-proof-activiteiten-tuinieren

Welke uitjes kunnen we nog ondernemen in deze tijden van lockdown? We hebben net te horen gekregen dat de horeca nog wel even dicht blijft, dat we voorlopig nog niet bij opa en oma op visite kunnen, en dat alle evenementen zelfs tot september zijn afgezegd. Maar van alleen maar binnen zitten worden we ook gek, toch? Daarom vind je hieronder 9 tips voor lockdown proof activiteiten.

1 – Ga op ontdekking in je eigen stad

Gelukkig zitten we niet in een volledige lockdown, en mogen we er dus nog steeds op uit trekken. Hierbij geldt natuurlijk wel: ga verantwoord om met die vrijheid. Wat kan dan wel? Nou, trek er bijvoorbeeld eens op uit in je eigen omgeving! Ga je eigen stad of dorp verkennen. Je kunt weliswaar (bijna) nergens in, maar soms zijn gebouwen ook van de buitenkant interessant om te zien. Staan of hangen ergens informatieborden waar je normaal gesproken zo aan voorbij loopt? Neem de tijd om ze te lezen. Of zoek online meer informatie over een gebouw, bijvoorbeeld in het stadsarchief. Zo leer je nog eens wat over je omgeving.

Ga je de deur uit, zorg dan natuurlijk wel dat je de huidige maatregelen in acht neemt. Dus hou voldoende afstand, vermijd drukte en ga niet naar buiten als je milde klachten hebt.

2 – Wandel in je eigen omgeving

Dat we geen lange, verre tochten kunnen lopen betekent niet dat we niet kunnen wandelen! Zolang je de maatregelen maar in acht neemt, zoals ik bij de eerste tip ook al zei. Kies dus een leuke route die je vanaf je huis kunt lopen. Wonen je vrienden, ouders of opa en oma in de buurt? Wandel daar eens heen voor een raambezoek. Dan heb je twee vliegen in één klap!

Heb je een auto? Dan kun je best in je eigen coconnetje naar het startpunt van een mooie rondwandeling rijden, zolang dat maar niet in een populair natuurgebied is. En als het even kan: ga doordeweeks, wanneer het toch al een stuk rustiger is buiten.

3 – Zet je tent op in de tuin

Houd je je liever wat strikter aan het thuisquarantaine-principe, en hou je van kamperen? Zet dan de tent op in de tuin! Of op het balkon, of in de woonkamer… rol je matje uit, kook een typische camping-maaltijd, steek de vuurkorf aan en kom maar door met die marshmallows! Wij kampeerden met Pasen in de woonkamer en ik kan je vertellen, het is zeker leuk voor de afwisseling.

4 – Verbeter je outdoor skills

Als je dan toch in de kampeermodus zit: dit is het moment om je outdoor vaardigheden te verbeteren. In je eigen tuin kun je in een vertrouwde omgeving oefenen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een shelter opzet? Hoe je een route op een kaart uitzet en je kompas moet gebruiken? Of hoe je een vuurtje maakt met een firesteel? Let vooral bij dat laatste wel goed op de veiligheid! Oefen bijvoorbeeld in een vuurschaal of vuurkorf op een niet-brandbare ondergrond.

5 – Haal de natuur in huis

Is jouw favoriete kleur ook groen, en ben je wel uitgekeken op die wit gestucte muren? Tijd om je huis om te toveren tot een urban jungle! Of geef je tuin eens wat extra liefde en aandacht. Je bent natuurlijk helemaal ‘quarantaine proof’ bezig als je een moestuintje aanlegt. Zelf moestuinier ik met de methode van de Makkelijke Moestuin: supermakkelijk, en het kan zelfs op mijn kleine stadsbalkonnetje!

Deze week, op 22 april, is het trouwens nationale zaaidag. Extra reden om de bijtjes en jezelf een plezier te doen, en wat bloeiend lekkers voor ze in de tuin of op het balkon te zetten. Wil je ook blije bijen en vlinders in de tuin? Kijk eens op de site van de Bijenstichting wat jij kunt doen!

6 – Lees een boek

Is die tuin eenmaal op orde? Zet dan de klapstoel maar in het zonnetje, schenk jezelf wat lekkers in en installeer je met een boek. De reistijd naar het werk wordt nu leestijd! Nog wat inspiratie nodig? Doe dan mee met de Hebban Reading Challenge. Je kunt daar niet alleen bijhouden hoeveel boeken je hebt gelezen, je wordt ook uitgedaagd om eens iets anders te lezen.

Benieuwd welke boeken over reizen en wandelen ik aanraad? Hier vind je al mijn leestips op een rij!

7 – Volg een (thuis)cursus

Een andere manier om de boeken in te duiken is met een (thuis)cursus. Zo benut je die extra tijd op een nuttige manier. De keuze aan thuis- en online curussen is reuze, maar als ik een suggestie mag doen: als reiziger loop je misschien wel warm voor een taalcursus. Dat kan mooi van pas komen op je volgende reis!

Is een cursus je te duur? Kijk eens op marktplaats. Daar wordt regelmatig studiemateriaal tweedehands aangeboden, ook van complete thuisstudies. Of lees een informatief boek over het onderwerp van je keuze. Je kunt dan weliswaar geen diploma halen op deze manieren, maar je doet wel de kennis op. En is dat niet waardevoller dan het papiertje?

8 – Stel verlanglijstjes op

Alles leuk en aardig, maar het kriebelt gewoon. Je wilt reizen, je wilt wandelen, je wilt met je rugzakje op de natuur in trekken! Dat zal even moeten wachten. Maar wat je wel vast kunt doen is verlanglijstjes opstellen! Welke landen wil je nog graag zien? Welke tochten wil je graag lopen? Maar ook: welk materiaal heb je nog nodig? Wat ontbreekt nog in je uitrusting, en wat is aan vervanging toe? Je hebt nu alle tijd om je in te lezen en je verlanglijst op te stellen. En welk bedrag je daarvoor nog bij elkaar moet sparen…

Inspiratie nodig? Hier vind je een overzicht met alle landen, en hier vind je enkele blogs over (een deel van) mijn gear.

9 – Stort je op een nieuwe hobby

En als je het dan echt even niet meer weet als outdoormens, probeer dan gewoon eens iets totaal anders uit. Ga tekenen, schilderen, pottenbakken, puzzelen, mondkapjes naaien, brei een vest, volg een kookcursus (doe bijvoorbeeld de koks van 24Kitchen na) of wordt vinoloog. Je kennis en/of vaardigheden verbreden kan nooit kwaad. En wie weet kun je na de lockdown dan je vrienden trakteren op een hoogwaardig etentje of doe je iemand een eigen kunstwerk cadeau!

Heb jij nog meer tips om verantwoord bezig te blijven? Deel je ideeën voor lockdown proof activiteiten hieronder in de comments!

Wist je trouwens dat je je sinds kort kunt inschrijven voor de nieuwsbrief van DutchWayfarer? Als je dat nog niet hebt gedaan, doe dat dan even! Je krijgt dan af en toe (zeker niet te vaak hoor) een mail met de laatste updates en nieuwste blogartikelen. Zo mis je niks meer. Inschrijven kan via de link in het zijmenu van de website, of klik hier.

[De foto boven deze blog is van Skitterphoto via Pexels.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *