Dagje Kinderdijk: een bezoek aan de beroemde molens

Een dagje naar de molens van Kinderdijk

Ben je nog nooit bij de molens van Kinderdijk geweest? Plan dan maar gauw een dagje daarvoor in! Een dagje Kinderdijk is op en top Hollandse cultuurbeleving. Een stukje vaderlandse geschiedenis. Deel van de Nederlandse identiteit. Oftewel: een must see voor de toerist in Nederland. En dus ook voor de Nederlandse toerist in eigen land.

Wij bezochten laatst Kinderdijk na een mini-stedentripje Breda. Benieuwd? Kijk hier voor Stedentrip in eigen land: 24 uur in Breda. Na een dagje en nachtje in de stad, konden we even heerlijk uitwaaien in Kinderdijk. Een aanrader! Maar een bezoekje aan Kinderdijk is ook leuk te combineren met één van de twee dichtstbijgelegen grote steden: Dordrecht of Rotterdam.

Wat is er te zien in Kinderdijk?

Kinderdijk is een dorpje in de provincie Zuid-Holland. Het ligt op het punt waar de Noord en Lek samenkomen, en de Nieuwe Maas worden. Het ligt dus grofweg tussen Rotterdam en Dordrecht in. En in dit dorpje draait het om één ding: molens!

Molens zijn heel belangrijk in de Nederlandse geschiedenis – maar ook voor ons heden en onze toekomst. Dankzij molens waren en zijn we in staat de polders droog te pompen en zo droge voeten te houden. In de omgeving van Kinderdijk ontstond in de 13e eeuw een van de eerste waterschappen, onder aanvoering van graaf Floris V. Dankzij die waterschappen ging men eindelijk samenwerken om niet alleen het eigen stukje land, maar een hele regio droog te houden. Ze bedachten een effectieve manier om dat te doen. Met molens dus.

Toen de stoommachine werd uitgevonden, kwam er een stoomgemaal die het werk van de molens over kon nemen. Maar de molens bleven een belangrijke back-up. Zo moesten de molens in de Tweede Wereldoorlog weer aan het werk, toen de bezetter alle brandstof opeiste en het stoomgemaal daardoor niet kon draaien. Vandaag de dag moeten de molens nog steeds gebruiksklaar zijn, voor als de moderne technologie het laat afweten.

De 19 (oorspronkelijk 20) molens van Kinderdijk staan inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je langs de molens loopt, zie je al gauw dat er verschillende bouwstijlen zijn, onder andere door de verschillende functies van de molens. Het is dus niet zo dat je het na één molen wel hebt gezien! Bovendien is het prachtig om het hele molencomplex zo bij elkaar te zien. Bij het bezoekerscentrum vind je uiteraard nog veel meer informatie over de geschiedenis van Kinderdijk, en de molens!

Kinderdijk gratis bezoeken

Een bezoekje aan de molens van Kinderdijk hoeft niet veel te kosten. Zonder ticket kun je de molens ook bewonderen! Er loopt een doorgaand voet- en fietspad tussen de molens door. Dit is dus vrij toegankelijk. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen dat je er komt.

Nu kun je natuurlijk het fietspad langs de molens op en neer lopen – en geloof me, in dit fotogenieke landschap ben je daar wel even zoet mee! Maar je kunt ook een wandelroute lopen waarbij je langs alle mooie molens komt. Hier een paar voorbeelden:

Kinderdijk betaald bezoek

Een entreeticket kopen is dus niet noodzakelijk, maar het geeft je wel meer mogelijkheden!

Zo krijg je toegang tot de drie museummolens – die je dus vanbinnen kunt bekijken. De medewerkers die hier rondlopen zijn in klederdracht, wat het plaatje compleet maakt. Dit is ook ontzettend leuk voor kinderen. In Hulpgemaal De Fabriek kun je een film zien over de geschiedenis van Kinderdijk. Ook kun je nog het Wisboomgemaal en de Molenwerkplaats bekijken. En met een ticket kun je ook met het bootje mee om de molens vanaf het water te bekijken! Dat scheelt je tevens een stukje lopen.

Vind je dat allemaal nog niet genoeg? Installeer dan de app. Met je ticket krijg je toegang tot de app, waarin je audiotours en nog meer informatie terug vindt.

molens kinderdijk

Praktische informatie

En, ben je al enthousiast voor een bezoekje aan de molens van Kinderdijk? Mooi! Dan hier nog een paar praktische zaken op een rijtje:

Bereikbaarheid

  • Auto: parkeren bij de ingang (adres: Nederwaard 1B) is beperkt. Kosten zijn €7,50. In het weekend en op sommige feestdagen is het mogelijk te parkeren bij scheepsbouwer Royal IHC (adres: Smitweg 6).
  • Openbaar vervoer: met bus 316 vanuit Dordrecht (40 min.), met tram en bus vanuit Rotterdam (50-70 min.), of met de waterbus (aanrader!) vanaf veerkade Erasmusbrug Rotterdam (30-40 min.). Halte: Molenkade, Kinderdijk. Plan je reis op 9292.nl.

Entree

  • Vanaf €15,50
  • Meer info en online ticket verkoop: kinderdijk.nl

Ga je binnenkort naar Kinderdijk, dan heel veel plezier!

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *