Tips voor een dagje Delft

Dagje Delft - uitzicht vanaf de Nieuwe Kerk Delft

Delft is bij uitstek een sfeervolle stad voor een leuk dagje weg. Door de rijke geschiedenis en het gezellige centrum is deze stad absoluut een bezoekje waard! Het is de historische stad van Delfts blauw en van Vermeer. Maar dankzij onder andere de TU Delft is het ook een bruisende studentenstad. Benieuwd wat er te doen is in Delft? Hieronder geef ik je tips om de stad te ontdekken!

Ik bezocht Delft afgelopen zomer. Toen hadden we wel al te maken met corona, maar de horeca was wel weer even open. Juist in die tijd was het fijn om in eigen land eropuit te trekken. Maar pandemie of niet – een nieuwe stad ontdekken is altijd leuk! Daarom zet ik de tips in deze blog op volgorde: van 100% corona-proof (en budget-vriendelijk) naar leuke activiteiten voor als er straks weer meer mag.

Stadswandeling

Wil je op eigen houtje de stad ontdekken? Dan is een stadswandeling door Delft zonder gids natuurlijk een prima idee. Het kost (meestal) niks, is lockdownproof en je bent toch er even op uit met een doel. Online zijn verschillende stadswandelingen te vinden, maar hierbij geef ik je vast een paar ideetjes:

Het is natuurlijk ook heel leuk om de stad met een gids te ontdekken – wanneer dit weer mag. Kijk eens op de website van de stad bij ‘Ontdek Delft met een gids’. Daar staan verschillende mogelijkheden om met een gids te voet, te water of met een fiets de stad en omgeving te ontdekken.

Terrasje pakken

Verschillende horeca is nu open voor afhaal, dus ergens wat lekkers mee pakken kan nog altijd. Wanneer de horeca weer écht open mag is Delft ook een enorm leuke stad om een terrasje te pakken. Verspreid door de stad vind je genoeg leuke, originele cafés. Ga je naar de Beestenmarkt, vlakbij de Nieuwe kerk, dan heb je zeker genoeg keuze.

Shoppen

Ook wie een dagje in Delft wil shoppen kan zich hier vast prima vermaken. Van Delftsblauwe souvenirs tot antiek en van grote merken tot kleine boetiekjes en specialistische zaken. Rond de Markt tussen de Nieuwe kerk en het stadhuis vind je verschillende leuke winkeltjes. Maar ook langs onder andere de Voldersgracht en de Oude- en Nieuwe Langendijk kun je leuk struinen.

Impressie bezoek aan Delft

De Oude en Nieuwe kerk

Twee – letterlijk – grootse bezienswaardigheden in Delft zijn de Oude en Nieuwe Kerk. Van buitenaf zijn ze al indrukwekkend om te zien. Je zult ze dan ook ongetwijfeld tegenkomen tijdens een van de stadswandelingen. Wil je deze prachtige bouwwerken van binnen bekijken? Dat kan ook!

Oude Kerk

De Oude Kerk is – je raadt het al – de oudste kerk van Delft. In de 11e eeuw stond hier al een kerkje, wat in de eeuwen daarna verder werd uitgebreid. In 1325 wilde men een toren bij de kerk bouwen. Deze kwam op een stukje gedempte gracht te staan. Deze ondergrond bleek niet erg stabiel, en al tijdens het bouwen begon de toren te verzakken. Gelukkig wist men de boel te stabiliseren en is er ‘in het lood’ verder gemetseld. Van een afstandje zie je daarom dat de kerk scheef staat en een knik heeft. De toren wordt daarom ookwel de ‘Scheve Jan’ genoemd.

De kerk is vanbinnen ook de moeite van het bezichtigen waard. Niet alleen heeft de kerk een mooi interieur met onder andere mooie glas-in-lood-ramen. Ook liggen hier verschillende bekende Delftenaren begraven zoals de schilder Johannes Vermeer, zeevaarders Piet Hein en Maarten Tromp en uitvinder van de microscoop Anthonie van Leeuwenhoek.

Nieuwe Kerk

De ‘Nieuwe’ kerk is inmiddels alweer een paar eeuwen oud. In deze kerk ligt de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, in een indrukwekkend praalgraf. Sindsdien zijn bijna alle leden van het Koninklijk Huis hier in de koninklijke grafkelders bijgezet.

In de Nieuwe Kerk kun je ook nog de toren beklimmen. Met 376 traptreden is het wel even een klimmetje, maar het uitzicht maakt dat meer dan goed. De toren is 108,75 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste kerktoren van Nederland (de hoogste is de Domtoren van Utrecht). Vanaf de toren heb je een heel mooi uitzicht over Delft en omgeving.

Musea

Juist in steden kun je je culturele hart ophalen. En zeker in Delft! Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan een van deze musea.

  • Vermeer Centrum: De kunstschilder Johannes Vermeer is waarschijnlijk één van de bekendste Delftenaren. In het Vermeer Centrum kom je meer te weten over Vermeer en over zijn werk.
  • Royal Delft Experience: Wil je meer leren en zien van Delfts Blauw? Dan is dit de plek! Ben je vooral een doener? Dagelijks worden er hier ook schilderworkshops gegeven. Deze moet je wel even vooraf reserveren.
  • Science Center Delft: In dit interactieve onderzoeksmuseum van de TU Delft ontdek je de wereld van wetenschap en techniek. Dit is ook een leuke plek om te bezoeken met kinderen.
  • Museum Prinsenhof: In dit museum leer je meer over Delft en wat de Delftenaren hebben bijgedragen aan Nederland. Er is met name aandacht voor Willem van Oranje, Delfts blauw en kunst ven Delftse meesters. Het museumgebouw zelf heeft ook nog historische waarde: hier werd Willem van Oranje vermoord. De kogelgaten zijn nog zichtbaar in de muur.
  • Medisch Farmaceutisch museum “De Griffioen”: Dit museum bestaat uit een historische apotheek en een verzameling oude medische, verpleegkundige, tandheelkundige en farmaceutische instrumenten. Een bezoek aan dit museum vergt wel wat planning. Het museum is op afspraak toegankelijk voor groepen vanaf 5 personen, en eens per twee maanden voor individuele bezoekers.

Heel veel plezier tijdens je dagje Delft!

>> Kijk hier voor meer tips voor dagjes weg in Nederland.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *