Cityguide Almere: 36 redenen waarom deze stad een bezoek waard is!

Almere is een jonge, moderne, groene stad. Een stad waar ook zoveel vooroordelen over bestaan: lelijk, saai. Maar zet de bril van vooroordelen af en dan blijkt de stad zoveel moois en leuks te bieden. De slogan is niet voor niets ‘het kán in Almere’! Almere is ook de stad van netnummer 036. Daarom geef ik je hierbij 36 redenen om Almere te bezoeken.

Als geboren en getogen Almeerse kan ik mijn eigen stad niet ongemoeid laten op DutchWayfarer. Maar zelfs ik als doorgewinterde Almeerse heb een haat-liefde-verhouding met de stad. Het heeft bijvoorbeeld geen mooi oud centrum. Maar door de jaren heen ben ik zeker wel van de stad gaan houden. Er valt namelijk genoeg in Almere te beleven.

Na een paar leuke weetjes over de geschiedenis van de stad volgen mijn 36 redenen waarom Almere een bezoek waard is, verdeeld over 5 categorieën: Doen in de stad, Outdoor, Feesten, Uit eten en Overnachten.

Heb je daarna nog niet genoeg Almere-inspiratie? Kijk dan ook eens bij mijn blog ‘Wandelen in Almere: 8 leuke wandelroutes‘.

36 tips voor je bezoek aan Almere

Een stukje geschiedenis

Almere is een jonge stad op ‘nieuw land’ op voormalige zeebodem. Stukjes van die geschiedenis vind je nog terug in het landschap. In totaal zijn er 27 scheepswrakken gevonden. De oudste is uit de 15e eeuw. Enkele vindplaatsen herken je aan een monument wat er is geplaatst.

Uiteindelijk werd de polder drooggelegd. In 1979 werden de eerste huizen opgeleverd en kwamen de eerste mensen hier wonen. In 2019 heeft de stad al ruim 208.000 inwoners. En er wordt nog steeds bijgebouwd. Maar nog steeds bestaat de stad grotendeels uit natuur, en kun je hier dus heerlijk wandelen en fietsen. Zo ligt er maar liefst 440 kilometer aan vrijliggende fietspaden!

Almere bestaat uit een paar stadsdelen. Almere Haven is het oudste deel, en ligt redelijk geïsoleerd van de rest. Daardoor heeft het nog steeds een redelijk dorps karakter, en identificeren bewoners van dit stadsdeel zich als ‘Havenaren’. Later werden Almere Stad (inclusief het centrum), Almere Buiten en Almere Poort gebouwd. Buiten deze vier stadskernen zijn er nog verschillende wijken en bouwprojecten met villa’s, zelfbouw, of een bijzondere woonconstructie, zoals Overgooi, Almere Hout en Nobelhorst.

Doen in de stad Almere

Almere is inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke stad – en al die inwoners willen ook wel een beetje vermaakt worden. Nou, dat lukt aardig! Er zijn geen oude panden met een lange geschiedenis om te bewonderen, maar je hoeft je hier ook echt niet te vervelen!

#1 – Winkelen in het stadshart: Almere Centrum heeft ruim 400 winkels, dus als je je hier niet een dagje vermaakt… Het werd zelfs uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2017-2019.

#2 – Stadswandelingen: leer Almere kennen door een stadswandeling. Zoals de Walk of Fame, een wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer door het winkelcentrum. Aan de hand van 44 tegels kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. En elk jaar komt er een tegel bij.

Verder kun je in bijna elk stadsdeel wel een City Walk lopen langs de bijzondere, moderne architectuur. Een gids vertelt je dan meer over alles wat je onderweg ziet. Zonder gids lopen? Bij de VVV is ook een gidsje te verkrijgen voor de architectuurwandeling door het centrum.

#3 – Veiligheidsmuseum PIT: in dit interactieve museum leer je meer over heden, verleden en de toekomst van politie, brandweer en ambulance.

#4 – Naar het theater: voor een cultureel avondje uit kun je naar schouwburg de Kunstlinie in het Centrum of Corrosia in Almere Haven. Een bijzondere ervaring is buitentheater Vis a Vis in Almere Poort.

#5 – Naar de bios: gewoon even een filmpje pakken, wie wordt daar niet blij van? Je kunt kiezen uit de grote bioscoop Kinepolis, of het filmhuis in de nieuwe bibliotheek of Corrosia.

#6 – Jumping Jack: in deze indoor trampolinehal vlak naast het station kun je – uiteraard – trampolinespringen, maar ook jump trick lessen volgen, of de fijne kneepjes van freerunning leren.

#7 – Yakult-fabriek: in Almere staat de fabriek waar Yakult wordt gemaakt. Je weet wel, die kleine flesjes met drinkbare ‘goede bacteriën’. Je kunt gratis een rondleiding krijgen, je moet je alleen wel even van tevoren aanmelden voor zo’n ‘factorytour‘.

#8 – Dagje naar de sauna: ben je klaar met alle drukte? Dan kun je bijkomen bij Thermen la Mer, een relatief kleinschalig saunacomplex waar je je een dagje kunt onderdompelen in rust en luxe.

Winkelen-in-almere-centrum
In het winkelcentrum van Almere vindt je ruim 400 winkels!

Outdoor in Almere

Almere is een ontzettend groene stad, dus voor de natuurliefhebbers is er genoeg te beleven! Misschien kom je ook nog de schaapskudde tegen, die in de zomermaanden de gevreesde bereklauw (plant die je wilt vermijden) opeet. Hierbij mijn favoriete buitenactiviteiten in Almere.

#9 – Oostvaardersplassen: Dit natuurgebied ken je ongetwijfeld van het nieuws. Wees gerust, je struikelt hier heus niet over de kadavers! Vanaf het bezoekerscentrum kun je langs de rand van het natuurgebied lopen. Of ga met een activiteit van staatsbosbeheer mee om het gebied van dichterbij te zien.

#10 – Lepelaarsplassen: wie een wat langere wandeling aandurft kan het rondje Lepelaarsplassen lopen. Tijdens deze rondwandeling van 12 kilometer loop je om een zeer rijk vogelgebied met onderweg enkele observatiehutten.

#11 – Kromslootpark en Vroege Vogelbos: deze twee stukjes natuur liggen vlak bij elkaar. Je kunt hier heerlijk een stukje lopen, en door het Kromslootpark loopt ook een MTB-route. Aan het eind kun je voor een koffie of lekkere lunch terecht bij het Eksternest, naast de schaapskooi.

#12 – Fietstochtje: Almere is een echte fietsstad, in – maar ook langs de rand van de stad kun je mooie routes fietsen. Bij de VVV zijn fietsroutes verkrijgbaar met verschillende thema’s. Zoals de Landschapsroute door natuur en langs scheepswrakken, of de Almere Stad route met een combinatie van architectuur en natuur.

#13 – Dagje naar het strand: Almere telt maar liefst 9 stranden, dus als je op een lekkere zomerdag het water in wilt plonsen… Het winkelcentrum ligt aan het Weerwater, en hier vind je alleen al het ‘Filmwijkstrandje’ en het ‘Atlanisstrandje’. In Almere Stad is ook het strand van de Noorderplassen populair. In Almere Haven kun je pootjebaden bij het ‘Havenstrandje’. En wil je zeker weten dat er voldoende plek is voor je strandlaken? Dan ga je naar het grote AlmeerderZand.

#14 – Dagje op de boot: Almere is een waterrijke stad waar je dwars doorheen kunt varen met kleine bootjes. Ben je meer van het zeilen, dan kun je je lol op op het Markermeer of het Ijsselmeer. Dus huur een bootje en ontdek Almere vanaf het water. Leuk weetje: Almere heeft het grootste catamaranstrand van Europa.

#15 – De Kemphaan: op dit terrein vind je meerdere (buiten)activiteiten vlak bij elkaar, zoals twee restaurants, de apeneilanden van Stichting AAP, wilde dieren in de Almere Jungle, de stadsboerderij met op zaterdag een boerenmarkt, wandelroutes en een natuurcamping! Bij de Kemphaan vind je ook Klimpark FunForest: het enige klimpark in Flevoland, met 5 klimparcoursen en de langste ziplines van Nederland.

#16 – Waterskiën op het Weerwater: bij Cablepark VIEW Almere kun je je op de waterski’s of wakeboard laten voorttrekken over het water. Er zijn verschillende obstakels geplaatst waar de gevorderden trucs op kunnen doen, maar ook de beginnende waterskiër kan hier terecht voor een leuke middag.

#17 – Floriade: In 2022 wordt in Almere de Floriade georganiseerd. De gemeente greep deze kans aan om Almere op de kaart te zetten. Kosten noch moeite worden gespaard. Niet alleen wordt een stukje van het Weerwater ‘weer land’ hiervoor, maar ook komt er een nieuwe woonwijk, en alles rond het Weerwater, inclusief het Centrum, krijgt een opfrisbeurt.

Filmwijkstrandje-almere
In Almere kun je ook heerlijk aan het strand liggen, zoals bij dit strandje op nog geen kwartier loopafstand van het winkelcentrum.

Feesten in Almere

Heb je na al die activiteiten nog energie over? Dan is het tijd voor een feestje of een festival!

#18 – Uitgaan op de Grote Markt: Een echte kroegentocht zit er in Almere niet in, maar aan de Grote Markt zitten meerdere danscafés waar het gezellig druk kan zijn. Aan de rand van de Grote Markt vind je poppodium De Meester. Ben je meer van de clubs, dan ga je naar Club Cell.

#19 – Strandfestival ZAND: In 2019 is alweer de 12e editie van dit feest. In augustus luister je op het Almeerderzand naar de beste Nederlandse artiesten en diverse DJ’s.

#20 – Libelle Zomerweek: sinds de tweede editie van de Libelle Zomerweek in 1998 wordt het gezelligste vriendinnenuitje op het Almeerderzand gevierd. Elk jaar is er een ander thema, maar elk jaar is weer een gezellige drukte met muziek, stands met leuke hebbedingen, lekkere hapjes en workshops.

#21 – Havenfestival: Als voormalig ‘Havenaar’ heb ik een zwak voor het Havenfestival, dat altijd in het eerste weekend van september wordt gehouden. Geniet van een gratis klassiek concert, eet je rond tijdens de proeverijen en struin op zondag over de brocantemarkt langs de havenkom.

#22 – Feesten op feestdagen: ook op Koningsdag en Bevrijdingsdag is het een gezellige bedoeling in Almere. Tijdens het Bevrijdingsfestival wordt op meerdere pleinen in het centrum de vrijheid uitbundig gevierd. Maar ook een paar dagen daarvoor, met Koningsdag is het al feest. Op de Grote Markt wordt het Kingsnight Dance Event gehouden, en ook op andere plekken in de stad kun je los gaan op goede muziek. In alle stadskernen vind je ook uitgebreide vrijmarkten.

Uit eten in Almere

Pfoeh, van zo’n drukke planning wordt je hongerig! Gelukkig kun je voor lekker eten ook in Almere terecht. Mijn 10 favorieten op een rijtje:

#23 – Mariola: een ijsje van Mariola is een begrip in Almere! Deze zaak zit in Almere Haven, vlak achter de havenkom.

#24 – Pulcinella: nog eentje die elke Almeerder kent. En dat terwijl deze kleine Italiaan verstopt zit in een woonwijk in Almere Haven. Dit was de eerste Italiaan in Almere.

#25 – FINN: na de tapas en sushi is streetfood nu helemaal upcoming. Kies verschillende hapjes van over de hele wereld en je kunt smullen. Dit restaurant in het Centrum is trouwens ook een hotel.

#26 – Brasserij de Bergerie: een beroemdheid onder de restaurants in het Centrum. Tussen de moderne panden is hier toch een authentiek sfeertje gecreëerd. Je doet er verstandig aan van tevoren te reserveren.

#27 – De bierfabriek: kippenbouten en zelf gebrouwen bier. Need I say more? Als je met een groepje bent kun je ook je eigen tap afhuren en zelf tappen.

#28 – Woodstone: pizza & wine. Daar loopt het water me van in de mond. Als je betaalbaar en lekker wilt eten, maar ergens wilt zitten waar het niet goedkoop oogt, dan zit je hier goed.

#29 – Pallas Athene: verstopt in een woonwijk zit dit Griekse familierestaurant waar je héérlijk kunt eten! Voor de stevige trek ben je hier aan het goede adres.

#30 – Boat house: aan de Noorderplassen vind je het Boat house, waar je ook kunt slapen. Je kunt natuurlijk comfortabel binnen of op het terras eten, maar je kunt ook een BBQ-boot huren.

Belfort-Almere
Op het Belfort vindt je meerdere restaurants bij elkaar, voor elke smaak wat wils.

Overnachten in Almere

En, en heb je alles wat je leuk lijkt van bovenstaande lijstjes in één dag kunnen proppen? Als het antwoord ‘nee’ is, dan heb je nog een slaapplek nodig. Helaas, ik heb geen bed over, maar ik kan je wel de volgende overnachtingsadressen aanbevelen:

#31 – Van der Valk: voor een luxe overnachting kun je bij Van der Valk terecht. Vlak langs de snelweg is dit hotel zeer goed bereikbaar, maar ben je met de auto tevens in no time in elk leuk hoekje van Almere.

#32 – ANNO: dichter op het uitgaansleven kun je niet zitten! Niet alleen zit ANNO aan de Grote Markt, het is zelf ook nog eens een restaurant die ‘s avonds wordt omgebouwd tot nachtclub.

#33 – FINN: ook dicht op het feestgedruis ligt FINN, het streetfoodrestaurant dat ik eerder noemde. De stijlvolle inrichting is doorgetrokken naar de hotelkamers.

#34 – Apollo: nog eentje in het centrum dan! Apollo ligt naast de Esplanade, het plein met de schouwburg en uitzicht over het Weerwater. Onder het hotel zit de bierfabriek, die ik eerder noemde. Je kunt dus rollend naar je kamer terug, als dat nodig mocht zijn.

#35 – Lodgerie het Groene Geheim: alsjeblieft, doe je zelf een plezier. Klik op de link en bekijk de foto’s. Deze overnachtingsplek ligt zo mooi! De lodges zijn in een voormalige boeren schuur gemaakt. Je zit hier echt midden in de natuur. En vlakbij de Kemphaan, dus er is ook nog het een en ander te beleven. Daarbij is het ook nog eens heel mooi afgewerkt. Ik bedoel, wie wil er nu niet een bubbelbad op zijn eigen etage.

#36 – Camping Marinaparcs Almere: overnachten op het strand of op het water? Dat kan bij deze camping. Verblijf hier in bijvoorbeeld een tiny wagon, een safaritent of in een woonboot. Dat is kamperen, maar dan net even anders.

Dat waren mijn tips voor Almere. Voor nog meer tips (ja echt, er is nog meer in Almere) kun je de gratis city guide ophalen bij de VVV in Almere. Ook is er nu tijdelijk een ‘mini-Momo’ over Almere.

Ben je in Almere geweest? En, wat vond je ervan? Misschien heb je nog aanvullende tips… Deel ze hieronder in een reactie!

[In deze blog zijn affiliate links verwerkt. Als je via deze links iets koopt ontvang ik daar een kleine commissie voor, waarmee ik (een deel van) de kosten voor DutchWayfarer kan dekken. Dit kost jou niks extra. Je leest hier meer over in de disclaimer.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

3 Comments on “Cityguide Almere: 36 redenen waarom deze stad een bezoek waard is!”

  1. We kunnen dit mooie blog over Almere alleen maar beamen. Wij verkennen Nederland al jaren elke vakantie met de boot. Bij varen op het IJsselmeer en het Markermeer mag een bezoek aan Almere niet ontbreken. Hoe een gloednieuwe stad toch gezellig kan zijn!

  2. Ik ben nog nooit in Almere geweest, maar zou deze stad graag eens willen bezoeken. Ook de vele groene plekken spreken mij aan. Daarnaast zou ik in deze omgeving ook graag willen varen, omdat ik er veel goede verhalen over gehoord heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *