30x buitenactiviteiten in Nederland: inspiratie voor een actief dagje uit

Tips voor buitenactiviteiten in Nederland

Ik ben gek op wandelen, maar soms wil ik ook weleens wat anders doen dan ‘gewoon’ wandelen. Er zijn genoeg leuke buitenactiviteiten in Nederland te bedenken, voor elk budget. Je moet er alleen maar opkomen. Daarom bij deze een lijst met inspiratie voor buitenactiviteiten aan de hand van drie categorieën: ter land, ter zee en in de lucht!

Voor sommige uitjes heb je niet meer nodig dan een dagrugzak met lunchpakket. Voor andere heb je het materiaal misschien wel ergens liggen of kun je het vast van een bekende lenen. Maar in sommige gevallen zul je echt naar een specifieke plek moeten of materiaal moeten huren. In dat laatste geval is het even Googlen op de activiteit plus jouw stad of streek, en je vind ongetwijfeld een aanbieder waar je terecht kunt!

Ter land

Het wandelen en rondje fietsen kennen we nu wel. Wat kunnen we nog meer doen?

1. Geocachen: Of eigenlijk: schatzoeken voor grote mensen. Over de hele wereld (!) liggen zogenaamde ‘caches’ verstopt. Deze kun je vinden met behulp van een GPS of telefoon. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de site van Geocaching Nederland

2. Wild / vogels spotten: Het enige wat je nodig hebt is geduld. Een verrekijker en een boekje om te herkennen wat je ziet kunnen handig zijn. Maar al met al heb je voor dit uitje niet veel nodig. Zoek een plek op waar je wild kunt spotten, of ga op ontdekking in je eigen achtertuin!

3. Op pad met de boswachter: Vervang het boekje uit de vorige tip door een boswachter die mooie verhalen kan vertellen over de natuur en haar bewoners, en je hebt een superdag! Op de activiteitenkalender van Staatbosbeheer vind je dit soort uitjes bij jou in de buurt.

4. Dropping: Wie kent het niet van het schoolkamp van vroeger? Je wordt ergens gedropt en je moet zelf je weg terug vinden. Je kunt meedoen aan een georganiseerde dropping, of je zet er zelf eentje op touw. Zorg dat je een goede kaart van de omgeving hebt, en laat je (geblindoekt?) ergens afzetten. Of pak een willekeurige bus en stap een paar haltes later uit. En nu je weg terug vinden. En Google Maps laat je uit, niet valsspelen!

5. ‘Dagkamp’ in het park/de tuin: Sla eens ergens je kamp op voor een dag. Rol je picknickkleed uit, hang een hangmat op, vertel verhalen rond een kampvuur, nodig die gitaar spelende kennis uit en maak er een gezellige dag van!

6. Klimpark: Je kan de boom in! En dan in letterlijke zin. Er zijn maar liefst 58 klimparken in Nederland, dus altijd wel eentje in de buurt.

7. Boerengolf: Lekker een dagje met het gezin of wat vrienden de boer op! Met dit spel ga je lekker golfen, maar dan zonder Gooische air (sorry voor de golfers onder ons). Ik was er zelf redelijk verrast over dat je dit dus echt door het hele land kunt doen. Boerengolf is niet alleen iets voor buiten de Randstad, mensen! Kijk maar eens op dit overzicht naar plekken waar je boerengolf kunt spelen.

8. Huifkartocht: Huur eens met een groepje een huifkar en ga een dagje het bos in. Geloof me, dit was één van mijn leukste verjaardagsfeestjes ooit. En voor wie denkt dat alleen kinderen dit leuk vinden: opa en oma vonden het net zo leuk! Een meerdaagse huifkartocht waarbij je in de kar slaapt staat nog op mijn verlanglijstje.

9. Mountainbiken: Op een stoere fiets door de modder sjeesen. Heeft dit nog uitleg nodig? Mountainbiken is populair, dus de fietsen kun je overal wel kopen (ook op Marktplaats) of huren. Een paar kleine tips: op sommige routes is een MTB-vignet verplicht. En maak niet dezelfde fout als wat ik ooit deed, namelijk: een single track (route met smal pad) achterstevoren rijden. Dat is verdraaid lastig bij jumps en met tegenliggers.

10. Mountainboarden: Mountain-wat? Juist. Mountainboarden is een soort off road skateboarden. Volgens mijn vriend super cool, volgens mij levensgevaarlijk. De werkelijkheid zal een combi van die twee zijn. Mocht je het eens willen uitproberen: in Groningen hebben ze een heus mountainboardpark. Daar kun je ook materiaal huren en eventueel zelfs les nemen.

11. Mudrun / survivalrun: Dichter bij het ‘land’ kom je niet. Na zo’n run zit de modder tot in je onderbroek! Dit soort activiteiten doe je meestal in wedstrijdverband. Dit is dan ook een sport op zich – en om te kunnen trainen zijn er trainingslocaties. Ben je niet zo competitief ingesteld? Je kunt ook meedoen als recreant.

12. Solex-tour: Laten we wel zijn, met een gemotoriseerd voertuig kom je verder – of wordt je op z’n minst minder moe. Op verschillende plekken in het land kun je het ouderwetse brommertje huren voor een ritje door het Hollandse landschap.

13. Quadrijden: Ga je liever off road met een voertuig, en ben je niet vies van een beetje modder? Dan is quadrijden misschien een leuke activiteit!

14. Skelteren: Reed je als kind ook graag op de skelter over de camping? Als volwassene denk je er misschien niet zo snel aan, maar er zijn ook skelters voor grote mensen!  Een bijzondere in deze categorie is ook de ‘vierfiets‘,  een soort tandem-skelter/ligfiets voor het hele gezin.

15. Steppen: Nog zo één die je vroeger eerder gebruikte dan nu: de step! En dan niet die iele, levensgevaarlijke dingen waar je tegenwoordig kinderen vaak op ziet. Nee, ik heb het over de cruise steps of toursteps, met grote wielen en een stevige basis. En ja, ze zijn ook geschikt voor in de natuur. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze steps die kunt huren op de Veluwe.

Ter zee

Je kunt natuurlijk een dagje naar het strand gaan om te liggen bakken en een boek te lezen. Of je maakt er een actief uitje van! En daarbij hoef je niet eens altijd natte voeten te krijgen.

16. Vissen: Gewoon, omdat het helemaal niet ingewikkeld, duur of ver weg hoeft te zijn. Trek je hengel en net uit het stof of leen ze van de buurman. Zorg wel dat je in het bezit bent van een vispas.

17. Wadlopen: Deze staat bij mij persoonlijk hoog op het verlanglijstje! Een wandeling over de zeebodem moet je niet in je eentje proberen. Je wilt iemand bij je hebben die het wad en de getijden goed kent. En het kan natuurlijk niet overal in het land: hiervoor zal je toch echt naar het noorden van het land of Zeeland moeten. Maar dan heb je ook zeker een bijzondere belevenis te pakken.

18. Fatbiken op het strand: Fietsen op het strand is een hele andere ervaring dan fietsen in het bos. Maar niet elke fiets is geschikt om op het strand te rijden. Een fatbike heeft brede wielen die voor ruig terrein geschikt zijn, en die beter grip geven op zand.

19. Windsurfen: Op sommige plekken in Nederland schijn je best goed te kunnen surfen. Maar wat als er geen hoge golven zijn? In ons vlakke, winderige landje is windsurfen dan een goed idee. Dit kun je ook doen op grotere meren, waardoor je dus niet per se naar de kust hoeft.

20. Blokarten: Blokarten of blowkarten is een soort windsurfen op het strand. Je zit in een karretje met een windscherm erop. De kracht van de wind blaast je over het strand. Hoe cool is dat?

21. Suppen: ‘SUP’ is de afkorting van Stand Up Paddling. Je staat dus op een soort surfplank en beweegt je voort met een peddel. Ideaal voor wie geen zin heeft in golven en rustig van de natuur wilt genieten. Suppen kan in mooie natuurgebieden, maar ook in grachten van steden.

22. Kanotocht: Blijf je er toch liever bij zitten als je het water op gaat, dan kun je ook natuurlijk leuk een kano huren, of een (opblaasbare) kano kopen.

23. Kitesurfen: Je door een vlieger laten voortrekken terwijl je op een surfplank staat. Dat is kitesurfen. Ik heb me laten vertellen dat het best lastig en fysiek zwaar is. En enorm gaaf. Ik geloof het direct. Voor de sportieve figuren onder ons is deze toffe sport wellicht een poging waard!

24. Waterskiën: Op ski’s over het water glijden… en dan proberen te blijven staan. Maar dat is bij al die actieve (water)sporten de kunst natuurlijk. Je kunt je voort laten trekken door een boot, maar je kunt ook waterskiën op een kabelbaan. Er zit bijvoorbeeld een waterskibaan in Almere, waar je kunt waterskiën met uitzicht op de skyline van Almere.

25. Bodyboarden: Leuk, dat gedoe met plankjes waar je op moet staan terwijl de golven je ervan af proberen te beuken. Maar ik krijg dan altijd de neiging op mijn plank te gaan liggen en die stevig vast te houden (ja, ik ben een watje). Bodyboarden is de variant waarbij je inderdaad op je plank mag blijven liggen. Maar dan op een charmante, sportieve manier, dus zonder dat je je eraan vastklampt alsof het een reddingsboei is. Dat klinkt als iets wat ik zelf ook wel zou durven.

In de lucht

Ik moet bekennen: dit is de lastigste categorie. En vermoedelijk de duurste. Maar voor wie echt wil, kun je ook in Nederland flink wat meters boven NAP komen.

26. Vliegeren / powerkiten: Wie zegt dat je zelf de lucht in moet? Oké, met een powerkite heb je inderdaad kans dat je los komt van de grond. Maar een ouderwets middagje vliegeren kan ook leuk zijn! Er zijn vliegers/kites voor elk budget op de markt – of maak er een knutselproject van en maak je eigen vlieger. Meer over deze heuse sport lees je hier.

27. Ziplinen: Aan een touwtje op grote hoogte van A naar B roetsjen. Als er iets is wat een adrenaline kick geeft is dit het wel! Ziplinen kan op meerdere plekken in Nederland, waaronder Scheveningen en in verschillende klimparken.

28. Bungeejumpen: Oké, als er iets is wat een nóg grotere adrenaline kick geeft… Dan is het wel bungeejumpen! Dit is een activiteit voor de echte lefgozers en lefmeiden! Veel keuze heb je niet: de enige bungeejump locatie in Nederland is Scheveningen. Maar dan nog, het kan, ook in een vlak land waar we alleen kunstmatige hoogtes kennen!

29. Zweefvliegen: Dit wordt ook wel gezien als de puurste vorm van vliegen: zonder motor door de lucht zweven. Je kunt zweefvliegen op verschillende plekken in het land.

30. Luchtballonvaart: Qua kostenplaatje is dit niet bepaald iets om op regelmatige basis te doen. Maar als je iemand echt een bijzondere belevenis cadeau wilt geven (of zelf niet weet wat je met je verjaardagsgeld moet), dan is dit zeker wel een idee. Ballonvaarten zie je ook nog weleens voorbij komen bij belevenisbonnen of op vakantieveilingen. In elk geval een leuke om in gedachte te houden!

>> Nog meer blogs over activiteiten en uitjes in Nederland vind je hier! <<

Dat waren mijn ideetjes voor buitenactiviteiten in Nederland! Als je benieuwd bent welke ik zelf in de praktijk breng, hou dan de social media kanalen in de gaten. Weet jij nog toffe buitenactiviteiten in Nederland die er niet bij staan? Deel ze in de reacties hieronder!

Wil je geen enkele blog van DutchWayfarer missen? Volg me op Facebook of Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

[De foto in deze blog is van Sebastian Voortman via Pexels.]

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

1 Comment on “30x buitenactiviteiten in Nederland: inspiratie voor een actief dagje uit”

  1. Bedankt voor het delen van deze leuke uitjes die ik in Nederland kan plannen. Mijn kinderen zouden ook graag eens naar een klimpark willen gaan. Ik ga de genoemde activiteiten dit weekend eens bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *