Modderpret: ontdek het Blotevoetenpad op Buitenpost

Blotevoetenpad op landgoed Buitenpost in Twello
Heb je als ‘buiten-uitje’ al eens gedacht aan een blotevoetenpad? Dichter bij de natuur kom je niet. In Twello, vlakbij Deventer, ligt het Blotevoetenpad op Buitenpost. Een heerlijk uitje voor kinderen waarbij modderpootjes krijgen niet alleen mag; het hoort erbij! Maar ook voor grote kinderen – zoals wij – is het pad een leuke belevenis. We trekken onze schoenen uit en stappen op het ruim 2 kilometer lange blotevoetenpad. “Je gaat zo starten met ons Blotevoetenpad. Voel het gras, de modder en het zand tussen je tenen.” Zo begint de flyer die we mee krijgen bij de ingang. We hebben er zin in. Dit is tweede keer dat Joey en ik hier zijn. De eerste keer was in mei 2018. We kenden elkaar net en het Blotevoetenpad op Buitenpost, toen nog Hof van Twello, was onze eerste actieve date. Terwijl we herinneringen aan onze date-periode ophalen, ontdekken we het vernieuwde pad.
Landgoed Buitenpost
Het pad is onderdeel van het 12 hectare grote landgoed Buitenpost. Hier vind je ook een streekwinkel, bar en mini-camping. Perfect voor een drankje na afloop van het Blotevoetenpad. Of voor een plantje of wijntje voor thuis. Buitenpost heeft lokaal, duurzaam en dicht bij de natuur hoog in het vaandel staan. Dat zie je ook terug tijdens een ronde over het landgoed en in de producten die ze gebruiken en verkopen. Het landgoed ligt op een steenworp afstand van Deventer – één van de leukste steden van Nederland, als je het mij vraagt. Deventer en Buitenpost zijn dus prima te combineren tijdens een (mini-)vakantie. En een tip voor de wandelliefhebbers: aan de rand van het landgoed start een mooi klompenpad. >> Lees ook: Klompenpad Fliertpad: door de bossen en landerijen van Twello.
Voel verschillende ondergronden
Terug naar het Blotevoetenpad. Er zijn twee routes op het pad: de roze en de blauwe. Ze lopen nagenoeg gelijk op, alleen is de roze vaak net iets avontuurlijker. De blauwe route is het eenvoudiger alternatief voor wie liever niet verder dan tot de enkels in de modder staat. Vol enthousiasme kies ik in bijna alle gevallen voor de roze route. Het duurt niet lang of we banjeren met modderpootjes over het pad, tussen de struiken, langs de velden en door het bamboebos. Alleen het moeras slaan we over. Bij de ingang werden we namelijk gewaarschuwd dat het moeras nu vrij diep is. En we willen wel graag een droge broek houden. We komen ook andere ondergronden tegen die onze voetzolen strelen. Gras, zand en kiezels wisselen elkaar af. Bij de speelvijver waden we door het water tussen het hoge gras. Het is een warme dag, en het water is heerlijk om even af te koelen. Soms zijn de routebordjes verwarrend. Mijn tip: laat het los, en ga gewoon op ontdekkingstocht. Is iets je te blubberig, dan is er altijd wel een route omheen. Voor een blotevoetenpad is het een vrij lange route, maar echt verdwalen gaat hier niet. Impressie blotevoetenpad Buitenpost
Streekproducten in wording
Onderweg komen we langs verschillende streekproducten in wording. We lopen door een boomgaard met fruitbomen, een wijngaard, langs moestuinen en een veld met gerst. Deze producten worden ook gebruikt voor het eigen bier, wijn en andere producten die je aan de bar en in de winkel kunt kopen. Dankzij de bordjes langs de route leren we ook nog wat bij. Wist je bijvoorbeeld dat brouwgerst, oftewel mout, van alle graangewassen het minst milieubelastend is? Ik zeg: proost!
Ook het Blotevoetenpad lopen?
Het blotevoetenpad is in de zomermaanden geopend. De entree is €5,- per persoon. Voor je waardevolle spullen kun je een kluisje huren. Actuele informatie vind je op bijbuitenpost.nl. Tip: neem een handdoek mee. Vieze voeten horen bij het blotevoetenpad, dus het is fijn als je aan het eind even je voeten na het afspoelen kunt drogen. Neem eventueel zwemkleding en/of schone kleding mee. Want je loopt kans dat er meer dan alleen je voeten vies wordt. Zeker als je kinderen de speelvijver niet kunnen weerstaan.  >> Benieuwd naar meer leuke uitjes? Kijk eens bij de andere blogs over reizen en uitjes in Nederland.

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *