Bezoek aan Giethoorn – het Venetië van het noorden

Bezoek Giethoorn
Het Venetië van het noorden: Giethoorn heeft deze bijnaam niet voor niks. Dit idyllische dorpje met prachtige boerderijtjes aan het water is een aanrader voor een dagje weg! En als je je bezoek aan Giethoorn goed plant, dan is het ook mogelijk de toeristenmassa te vermijden. Tijdens onze vakantie in het noorden van Nederland, afgelopen april, bezochten wij ook Giethoorn. Nog zo’n bezienswaardigheid in Nederland waar ik nog nooit was geweest! Nu het nog steeds niet zo druk is met buitenlandse toeristen leek mij dit een goed moment om dit mooie plekje een bezoek te brengen. Als het even kan ga je – net als wij – op een doordeweekse dag buiten de schoolvakanties om. En dan kan het zomaar zijn dat je een van de weinige toeristen bent. De populairste activiteit in Giethoorn is natuurlijk varen. Maar ook vanaf de kant is er genoeg te doen. Daarom heb ik het hieronder zowel over het varen als wandelen in en rond het dorpje. Maar eerst vertel ik wat meer over Giethoorn zelf. Wil je er echt een compleet uitje van maken? Boek er dan één of enkele overnachtingen bij. Onderaan de vind je tips voor meerdere dagen Giethoorn. >> Kijk hier voor meer inspiratie voor uitjes in Nederland! <<
Over het ‘Venetië van het noorden’
Prachtige oude boerderijtjes en woningen aan het water met talloze bruggetjes. Het mag duidelijk zijn hoe Giethoorn aan zijn bijnaam komt. Het dorp komt aan dit typerende uiterlijk door de veenafgravingen van vroeger tijden. Door het afgraven ontstonden de vaargeultjes, sloten en meertjes. Zo kwamen de woningen op eilandjes te liggen die alleen met bruggetjes en per boot bereikbaar waren. Toen de eerste bewoners begonnen met graven kwamen ze veel geitenhorens tegen in de veengronden. Tijdens de Allerheiligenvloed in 1170 kwam een deel van Nederland onder water te staan – ook dit gebied. Er leefde toen veel wild, waaronder ook wilde geiten die tijdens de vloed omkwamen. De eerste bewoners noemden hun dorp om die reden ‘Geytenhoren’, wat zich uiteindelijk heeft ontwikkeld tot de naam Giethoorn. Varen in Giethoorn - het Venetië van het noorden
Varen in Giethoorn
Volgens velen is een bezoek aan Giethoorn niet compleet zonder een tochtje met een boot. Je vindt er dan ook heel wat aanbieders van wateractiviteiten. Huur bijvoorbeeld een fluisterbootje, of ga voor wat meer luxe met een sloep. Ben je een sportieveling? Ga dan suppen, kajakken, of punteren (een boot waarbij je je met een stok voortbeweegt). Je kunt je natuurlijk ook laten varen. Op de website van Giethoorn vind je alle opties op een rij, en kun je direct boeken bij een van de verhuurders. Wij hadden een fluisterbootje gehuurd voor 2 uur. Je kunt ook korter of langer een bootje huren – hoe langer, hoe verder weg je kunt natuurlijk. Maar onze ervaring is dat je met 2 – 2,5 uur precies een mooi rondje kunt maken. Ergens had ik verwacht dat we 2 uur lang door het dorp op en neer zouden varen. Maar dat viel reuze mee! De helft van de tocht voeren we tussen weilanden en over een meertje. En de andere helft kwamen we dus door het meest gefotografeerde deel: de dorpskernen van Giethoorn.
Wandelen in Giethoorn
Dit zou DutchWayfarer niet zijn als ik niet ook even het wandelen in en rond Giethoorn zou belichten! Want blijf je liever op de kant, of heb je meerdere dagen de tijd en wil je niet elke dag het water op? Te voet is Giethoorn ook zeker leuk. Om te beginnen kun je door de dorpskernen lopen. Er lopen wandelpaden vlak langs het water. In Giethoorn Zuid zijn ook ook verschillende winkeltjes en eetgelegenheden.  Een rondje door (één van) de dorpskernen is ook goed te combineren met een niet al te lang vaartochtje – dat is wat wij ook hebben gedaan. Wil je een wat grotere ronde wandelen? Dan kun je ook een stuk van de omgeving van Giethoorn meepakken. Op de Giethoorn-website kun je een paar mooie wandelroutes (van 4 tot 27 km) downloaden.
Meerdere dagen in Giethoorn
Je kunt je prima meerdere dagen in de omgeving van Giethoorn vermaken. Naast het varen en wandelen in en rond het dorp, kun je ook een bezoek brengen aan de oude (voormalig) vestingstad Steenwijk, of het mooie dorp Oldemarkt. Ook ligt NP De Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa, om de hoek. Een meerdaags bezoek aan Giethoorn is dus zeker de moeite waard. Wij waren er zelf maar voor een dagje, maar een kleine zoektocht op internet laat al snel hele mooie overnachtingsplekjes zien. Neem bijvoorbeeld de mooie B&B’s in Giethoorn, of de verschillende Natuurhuisjes. Kampeerliefhebbers die houden van rust kunnen eens kijken bij natuurkampeerterreinen De Hoogte, De Oldenhof of De Groene Hen. Hou je van wat meer reuring dan kun je terecht bij camping/hotel/jachthaven De Kluft. Of zoek in de ‘longlist’ van alle accommodaties in Giethoorn! Heel veel plezier!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *