De Mont Saint-Michel: 4 activiteiten en 4 tips

De Mont Saint-Michel
Langs de kust van Normandië vind je één van Frankrijks drukst bezochte trekpleisters, de Mont Saint-Michel. Heb je een reisje naar het zuiden op de planning staan, ga dan zeker ook langs dit bijzondere eilandje. Want behalve het eiland zelf is ook de omgeving erg mooi en bijzonder om te zien.

Zelf ben ik er afgelopen najaar geweest. In september ging ik met de auto een weekje naar Bretagne. Ik besloot de circa 1000 km over twee dagen te spreiden, zodat ik op de ochtend van reisdag twee langs de Mont Saint-Michel kon. Hoewel ik maar een paar uurtjes had vond ik het meer dan de moeite waard om hier even te stoppen.

Daarom deel ik hier mijn tips voor iedereen die ook een bezoek aan deze bezienswaardigheid wil brengen. In dit blog komt het volgende aan bod:

  • Over de Mont Saint-Michel
  • 4 activiteiten om te doen op de Mont Saint-Michel
  • 4 praktische tips voor je bezoek

De Mont Saint-Michel

 

Over de Mont Saint-Michel

Aan de Normandische kust, aan de monding van de rivier de Couesnon, ligt de Mont Saint-Michel. Het is een getijdeneiland, wat inhoud dat het bij vloed omringd wordt door water, maar bij eb bereikbaar is over het zand. Het eiland ligt ongeveer een kilometer van de kust.

De geschiedenis zou teruggaan tot 708, toen de bisschop van Avranches op de top van het eiland een heiligdom ter van de aartsengel Michael liet bouwen. Dit groeide uit tot een bedevaartsoord. In de loop der tijd wordt de kerk vervangen door een abdij, en wordt er rond de abij een dorp gebouwd. Behalve een belangrijk heiligdom blijkt de Mont Saint-Michel tijdens de Honderdjarige oorlog ook een onneembare vesting, en het wordt daardoor ook een symbool van nationale eenheid. Van de Franse revolutie tot 1863 wordt de abdij ook nog een tijdlang als gevangenis gebruikt.

In 1874 wordt de abdij tot historisch monument verklaard. Sinds 1979 staat de Mont Saint-Michel staat ook op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Vandaag de dag is het na het Louvre en Versailles de drukst bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk.

Uitzicht vanaf de Mont Saint-Michel

 

4 activiteiten om te doen op de Mont Saint-Michel

#1 – Adbij
De abdij is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Mont Saint-Michel. Vanaf hier kun je alle kanten op de baai overzien. Zeker bij helder weer is dit een prachtig uitzicht. Binnen kun je verschillende ruimtes bezoeken, te beginnen bij de kerk. Als je geen gebruik maakt van een audiotour, neem dan in elk geval een foldertje mee met meer achtergrondinfo van de verschillende ruimtes, en de lagen waarin het complex is opgebouwd.

De entree is €10,- en voor bepaalde doelgroepen is het €8,- of gratis. Kijk op website van de abdij voor de actuele info.

#2 – Dorp
Als je de abdij wilt bezoeken kom je eerst door het dorp, dat aan de voet van het eiland ligt. Langs de Grand Rue, die van de toegangspoort omhoog kronkelt, kom je een flink aantal toeristische winkeltjes tegen. Vlak na de toegangspoort vind je ook de herberg van la Mere Poulard. La Mere Poulard begon met haar herberg eind 19e eeuw en werd beroemd om haar luchtige omeletten. Ik heb er zelf niet gegeten, maar in het voorbijgaan kun je ook vanaf de straatkant een kijkje nemen in de keuken.

#3 – Springtij
Een paar keer per jaar kun je iets bijzonders zien rond de Mont Saint-Michel: springtij. We kennen allemaal wel het fenomeen eb en vloed, waarbij ondiepe delen van de zee afwisselend droog komen te liggen en onderlopen. Dit is een gevolg van de stand van de zon en maan ten opzichte van de aarde. Bij een gunstige stand van de zon en de maan wordt het sneller vloed dan anders. Dit heet springtij. De zee komt dan zo verrassend snel op dat het met golfjes de kust tegemoet komt. Dit heet ook wel de getijdengolf.Tijdens het springtij worden er extra activiteiten georganiseerd, zoals surfen en kajakken.

Springtij vind plaats bij coëfficiënten van boven de 100. Dat klinkt heel technisch, maar is even een handig weetje wanneer je wilt weten wanneer het springtij is. Verder is wind gunstig voor een spectaculaire getijdengolf. Dat laatste weet je niet van tevoren, maar op deze site kun je wel zien wanneer de coëfficiënten boven de 100 zijn, en dus wanneer er springtij is.

#4 – Wadlopen
De grote zandvlakte rond de Mont Saint-Michel bij eb leent zich uitstekend voor wadlopen. Hoewel het niet verboden is om op het wad rond het eiland te lopen, wordt het wel afgeraden. Het is namelijk best gevaarlijk door bijvoorbeeld de kans op drijfzand. Dus als je dit wilt doen, ga dan met een gids op pad.

Helaas had ik hier zelf de tijd niet voor, maar als ik nog eens die kant op ga lijkt me dit erg leuk om te doen! Ik heb hier wel vast een (weliswaar Franse) site voor je gevonden waar je een gids kunt boeken.

Mont Saint-Michel activiteiten tips

 

4 tips voor je bezoek

Begint het al te kriebelen? Dan heb ik hier nog wat praktische puntjes voor je bezoek aan het eiland!

#1 – Parkeren
Tegenwoordig kun je niet meer helemaal tot de toegangspoort van het eilandje rijden met de auto. Op het vaste land, recht voor het eiland, kun je je auto parkeren. Een dagkaart kost €12. Breng je slechts een flitsbezoek en ben je in 2,5 uur weer weg, dan kost je parkeerkaartje €6,50.

#2 – Van de parkeerplaats naar de Mont Saint-Michel
Vanaf de parkeerplaats kun je op drie manieren naar het eiland: te voet, met de gratis shuttlebus, en met een koetsje.

Ik heb op de heenweg gelopen, en raad het zeker aan. Het is niet zo ver lopen, en doordat je op je eigen tempo loopt kun je onderweg mooie foto’s van het eiland op afstand nemen. Daarbij vond ik het mooi om het eiland langzaam steeds dichterbij te zien komen. Op de terugweg nam ik wel de shuttlebus omdat mijn voeten toch wel een beetje moe begonnen te worden – en omdat het qua tijd handiger was.

#3 – Eten en drinken
Op het eiland zijn niet veel eetgelegenheden – en wat er zit is niet per se goedkoop. ‘Aan wal’ vindt je wel een aantal winkeltjes met toeristische spullen, die ook wat eten en drinken verkopen. Een echte supermarkt heb ik niet gezien. Dus als je niet te duur uit wilt zijn, haal dan van tevoren iets voordat je naar de Mont Saint-Michel toe gaat.

#4 – Overnachten
Er zijn enkele hotels op het eiland, en de rest vind je in de hotelzone op vaste land, recht voor de Mont Saint-Michel. Ik ben hier zelf niet blijven slapen omdat ik maar een paar uurtjes hierheen ging. Maar het uitzicht op de Mont Saint-Michel in de avond moet erg mooi zijn. En ook als je van plan bent meerdere activiteiten te doen, kun je je hier best een dag of twee vermaken. Dan is een overnachting zeker een aanrader.

Heel veel plezier op je trip naar Normandië! Wil je op de hoogte blijven, volg DutchWayfarer dan ook op Facebook. Tot snel!

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *