Hoogtepunten van een week in Lissabon

Tram 28 Lissabon
Deze zomer was ik met mijn ouders in Lissabon. We troffen helaas niet het beste weer. Normaal gesproken schijnt in juni het zonnetje en is het lekker warm. Ik heb halverwege de week dichte schoenen en een trui gekocht om het een beetje warm te houden. We hadden een prachtig overnachtingsadres net buiten de stad, met eigen zwembad. Maar het was simpelweg te koud om te zwemmen.

Het grote voordeel van een stad is dat je je er toch wel vermaakt, ook al is het weer niet optimaal. En eerlijk is eerlijk, het was niet alleen maar pet; overdag was het vaak toch droog en we hebben zelfs een paar keer de zon gezien!

Maar genoeg over het weer. Ik neem jullie mee langs de hoogtepunten van mijn weekje Lissabon…

Het centrum van Lissabon

Zoals bij elke grote stad is ook in Lissabon het centrum een verzameling van bezienswaardigheden. Een van de toeristische trekpleisters is Castelo São Jorge, het kasteel op de hoogste heuvel. Deze is alleen al een bezoekje waard vanwege het uitzicht over de stad. Op 15 minuten loopafstand bezochten we het nationaal pantheon aan de Campo de Santa Clara. Niet alleen is het van binnen en buiten een indrukwekkend bouwwerk. Beklim de trappen vooral ook tot aan het dak, want daar heb je wederom een mooi uitzicht.

Wie van winkelen houdt kan zijn hart ophalen in de wijk Chiado. Overdag leeft deze wijk, en is alleen daarom al leuk om mee te nemen op je route. In deze wijk vind je ook de bekende Elevador de Santa Justa, die de benedenstad met het hoger gelegen gedeelte verbind. Wij lieten deze links liggen vanwege de lange rij, en kozen ervoor om te voet naar boven te gaan. Daar kwamen we uit bij de Igreja de São Roque, een kerkje wat ik iedereen aanraad. Het rustige en van buiten eenvoudig ogende kerkje is vanbinnen een ware verrassing. Vooral de kapel links vooraan (uiteraard eentje met een mooi verhaal over koningen en verschepen van materiaal) is een lust  voor het oog.

Mocht je nog niet voldoende je ogen uitgekeken hebben, hou dan vooral de bordjes ‘miradouro’ in de gaten. Dit zijn pleintjes vanwaar je van mooie uitzichten kunnen genieten. Bovendien leeft het ook vaak op de miradouros – ook ’s avonds. Lissabon heeft officieel 16 miradouros verspreid over de stad. Wij kwamen meerdere keren op de miradouro Santa Luzia uit. Een fijne plek voor een drankje en om te luisteren naar straatmuzikanten. Dit is tevens een halte van tram 28, die je op vele ansichtkaarten zult zien. De tram zit vaak vol met toeristen, dus als je een ritje wilt maken, verdiep je vooraf even in welke tijdstippen je het beste kunt gaan.

Als je in Lissabon bent, zorg dan ook dat je zeker een keer een fado-avond meemaakt. Fado is de traditionele Portugese muziek. Aan de ene kant: je moet ervan houden. Aan de andere kant: je moet het meegemaakt hebben. Vooral in de wijk Alfalma struikel je haast over de fadorestaurants. Het is dan ook niet zo moeilijk om een restaurant te vinden waar je onder het genot van je diner van live fado kunt genieten. Ik vond dit wel een hoogtepunt van mijn weekje in Lissabon.

Uitzicht Lissabon vanaf Castelo São Jorge

Belém

We hebben een aparte dag uitgetrokken voor het stadsdeel Belém. Het ligt een stukje buiten het centrum, aan de rivier de Taag. Hier vind je onder andere Torre de Belém, de toren die in het water is gebouwd en die je op alle boekjes en ansichtkaarten ziet. Je kunt er ook in, maar dat hebben wij niet gedaan. De buitenkant is ook al mooi, ook door de ligging. In plaats daarvan hebben wij onze tijd besteed aan het bezichtigen van het klooster, Mosteiro dos Jerónimos. Net als Torre de Belém is het klooster in de aparte manuelstijl gebouwd.

Plantjesgek als ik ben, bezochten we op mijn verzoek de botanische tuin die direct naast het klooster ligt: Jardim Botanico Tropical. Ik vond het de moeite waard, op een aparte manier. Je ziet er een collectie mooie en soms imposante tropische en subtropische planten. Statige lanen met enorme palmbomen worden afgewisseld met een Oosters stukje met kruipdoor sluipdoor paadjes. Het gebutste asfalt van de paden en de vervallen bijgebouwtjes laten je denken dat je door een spooktuin wandelt. Maar de planten en dieren krijgen wel voldoende aandacht; de parkmedewerkers letten goed op dat de kuikens van de pauwen niet werden achternagezeten door de kinderen van de bezoekers. Het is een bizarre combinatie van schoonheid en vergane glorie.

Mosteiro dos Jerónimos

Dagje buiten de stad: Sintra

Voor wie nog meer mooie tuinen en ‘buitenhuisjes’ wilt zien, is een bezoek aan Sintra de moeite waard. Dit ligt een stukje buiten de stad. In het stadje zie vele huizen en paleisjes die van buiten prachtig versierd zijn met azulejo’s – geglazuurde Portugese tegeltjes, die je door het hele land op panden vind.

Helaas hebben wij niets meegekregen van de tuinen die zo mooi moeten zijn omdat het die dag behoorlijk regende. We hebben wel het Palacio Nacional bezocht, die je van een afstand al herkend aan de twee opvallende schoorstenen van de keukens.

Aan de andere kant van de Taag

Tijdens een ander dagtochtje buiten de stad gingen we de andere kant op, naar de andere kant van de Taag. Via de Ponte 25 Abril – de brug die doet denken aan de Golden Gate Bridge – staken we de rivier over. Daar namen we een kijkje bij het Cristo-Reimonument, het Christusbeeld dat in 1959 werd ingewijd. Dit was ter ere van een nagekomen belofte uit 1940, dat er een Christusbeeld zou komen als Portugal niet mee zou doen aan de Tweede Wereldoorlog.

Ook reden we nog even naar Costa da Caparica, een klein plaatsje aan de kust. Dit is voor Lissabonners het dichtstbijzijnde strand, dus op een normale juni-dag zou het hier lekker druk moeten zijn. Aangezien wij het niet troffen met het weer was het rustig en konden we even uitwapperen en relaxed lunchen bij een strandtent – ook niet vervelend als afsluiter van de week!

Uitzicht op de Ponte 25 de Abril

Dus ondanks de wolken toverde deze week weer een stralende lach op mijn gezicht, want de stad was evengoed mooi. Dit waren wat mij betreft de hoogtepunten van de week, maar het is een stad waar ik graag nog eens naar terug zou willen. Sintra uitgebreider bekijken (bij droog weer), en nog wat meer van die fado-levensstijl ervaren. Ik heb van Lissabon kunnen proeven, en het smaakt mij zeker naar meer!

Heb jij nog tips wat ik een volgende keer in Lissabon zou moeten doen of zien? Laat hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd.

Hoogtepunten-Lissabon-5

 

 

 

About Lindsey

Een stadsmeisje met liefde voor het buitenleven en meer reislust dan haar kantoorbaan kan bekostigen. Is vast van plan om de wereld te zien – ver weg en dichtbij. Gaat ooit naar Santiago lopen, en met een camper door Canada toeren. Haar lijfspreuk is: ‘Stop and smell the roses’, oftewel: neem de tijd om van het leven te genieten.

View all posts by Lindsey →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *